Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΤΠ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΙΑΚΩΒΟΥ - ΟΖΕΡΣΑΙ
  • [03] ΥΠΕΞ ΒΟΣΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΜΕΡΚΕΛ - ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΤΠ

    Η διαιώνιση της ντε φάκτο διαίρεσης του νησιού βολεύει και εξυπηρετεί την Τουρκία, όχι όμως και τα συμφέροντα των Κυπρίων, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της καταληκτικής εκδήλωσης του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η πολυθεματική έκθεση - εκδήλωση διοργανώθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου και αποτελεί το αποκορύφωμα σειράς εκδηλώσεων που έχει οργανώσει το ΓΤΠ με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Την έκθεση εγκαινίασε ο κ. Στεφάνου εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφάνου στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι ως εισαγωγή στην εκδήλωση, επιλέχθηκε η πολιτιστική παρέμβαση των δύο κοινοτήτων και των τριών θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου για να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα.

    Οπως είπε, «μαζί, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι τιμούν την κοινή τους κατάκτηση, την κοινή τους πατρίδα, την Κυπριακή Δημοκρατία, που στο μισό αιώνα ζωής της πέρασε μέσα από συμπληγάδες και τραγωδίες».

    Συμπλήρωσε ότι ο κυπριακός λαός επιβίωσε των τραγωδιών, αλλά ακόμα δεν έχει φθάσει στην Ιθάκη του, παρά τις επιτυχίες και τα επιτεύγματα που κατέγραψε.

    «Στην Ιθάκη ο λαός μας θα φτάσει όταν τερματιστεί η τουρκική κατοχή, όταν τερματιστεί η ντε φάκτο διαίρεση και ενωθεί το τραγούδι και ο χορός των Ε/κ και των Τ/κ σε μια ελεύθερη, κοινή πατρίδα στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως οι δύο κοινότητες έχουν συμφωνήσει από το 1977» είπε.

    Ανέφερε ότι για 36 χρόνια τώρα, δεν επιτεύχθηκε η λύση του Κυπριακού, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, γεγονός που, όπως είπε, οφείλεται κυρίως στην αρνητική και παρελκυστική τουρκική στάση.

    «Οσο αρνητική και αν είναι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για επίτευξη λύσης. Δεν πρέπει ποτέ να μας διαφεύγει το γεγονός ότι με τη μη λύση, με τη διαιώνιση της ντε φάκτο διαίρεσης, η Τουρκία βολεύεται και εξυπηρετεί τους στόχους της», τόνισε.

    Αυτοί που δεν μπορούν να βολευτούν και των οποίων το παρόν και το μέλλον παραμένουν διακύβευμα στην κατάσταση της ημικατοχής είναι οι Κύπριοι, υπέδειξε.

    «Για αυτό έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε το κοπιαστικό ταξίδι μέχρι την Ιθάκη, όσες και αν είναι οι απογοητεύσεις, όσες και αν είναι οι προκλήσεις», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο φωτογραφικό κομμάτι, που αποτελεί μέρος της έκθεσης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «με τα φώτα της φωτογραφίας μπορούμε να φωτίσουμε το δρόμο της ιστορίας και να δούμε πώς φτάσαμε ίσαμε εδώ. Πού λαθέψαμε και τι πήγε στραβά για να καταλήξουμε το 1974 στο δίδυμο έγκλημα του προδοτικού, φασιστικού πραξικοπήματος της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β, αλλά και της τουρκικής εισβολής, που ακολούθησε πέντε ημέρες μετά».

    Πρόσθεσε ότι ο ρόλος της ιστορίας δεν είναι να αναπροσαρμόσει τα γεγονότα , αλλά «μέσα από τη νοερή αναπαραγωγή των γεγονότων, των αποφάσεων, των ενεργειών να δούμε τα λάθη μας, να δούμε τις ελλείψεις μας, για να πάμε μπροστά και όχι να μείνουμε καθηλωμένοι στο παρελθόν».

    Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης καθώς και Πρέσβεις ξένων χωρών στην Κύπρο και άλλοι επίσημοι.

    Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Ελεονώρα Γαβριηλίδη.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, Κύπριοι καλλιτέχνες από τις κοινότητες και τις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου έδωσαν το δικό τους στίγμα μέσα από την ποίηση, τη μουσική και το τραγούδι.

    Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου 2011, μεταφέρεται στον εκθεσιακό χώρο του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας «Παλιά Αγορά Παλουριώτισσας», όπου προγραμματίζεται να την επισκεφθούν οργανωμένες ομάδες από σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΙΑΚΩΒΟΥ - ΟΖΕΡΣΑΙ

    Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί συνάντηση των συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργου Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάϊ, στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Εθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, έχει αναβληθεί λόγω της κατάστασης της υγείας του κ. Ερογλου.

    Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ανησυχία για το κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη, μετά τις εξελίξεις με την υγεία του κ. Ερογλου, σημειώνοντας πως προς το παρόν δεν υπάρχει οποιαδήποτε κατάληξη στο θέμα.

    «Δεν έχουμε την οποιαδήποτε τελική κατάληξη σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Νομίζω θα διαβουλευθούμε με τα Ηνωμένα Εθνη τα Ηνωμένα Εθνη είναι που καλούν τη συνάντηση αυτά πρέπει να κρίνουν κατά πόσο πρέπει να αναβληθεί ή όχι. Εμείς, όπως έχω ήδη δηλώσει, είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή μας καλέσει ο Γενικός Γραμματέας να ανταποκριθούμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [03] ΥΠΕΞ ΒΟΣΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την Τρίτη και την Τετάρτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Sven Alkalaj, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Alkalaj θα γίνει αύριο δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριο Καρογιάν.

    Θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών κατά τις οποίες θα συζητηθούν κυρίως θέματα διμερών σχέσεων, οι σχέσεις μεταξύ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Κυπριακό, ενώ μετά τις συνομιλίες οι δύο υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις.

    Ο κ. Alkalaj θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Δήμο Λευκωσίας όπου θα τον υποδεχθεί η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Σούλα Κολλακίδου, ενώ στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

    [04] ΜΕΡΚΕΛ - ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Στις 11 Ιανουαρίου φθάνει στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας η Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ. Εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Γερμανίας στη Λευκωσία δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι όντως η Πρεσβεία εργάζεται για να προετοιμάσει την επίσκεψη της Καγκελαρίου αν και από γερμανικής πλευράς η επίσκεψη δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Αναμένεται αυτό να γίνει την ερχόμενη βδομάδα, είπε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η κ. Μέρκελ, που θα ηγείται αποστολής, φθάνει το μεσημέρι της 11ης Ιανουαρίου στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και θα την υποδεχθεί ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού. Αμέσως θα αναχωρήσει για Λευκωσία όπου θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια όπου μετά από κατ ιδίαν συνάντηση, οι δύο θα προβούν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

    Η κ. Μέρκελ θα επισκεφθεί επίσης το Ινστιτούτο Γκαίτε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και θα περιηγηθεί στην περιοχή του οδοφράγματος της οδού Λήδρας από την Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου. Η Καγκελάριος της Γερμανίας θα αναχωρήσει από την Κύπρο το απόγευμα της ίδιας μέρας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 28 December 2010 - 10:29:41 UTC