Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-12-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ ΣΑ ΟΗΕ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [03] AHI ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
  • [04] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ ΣΑ ΟΗΕ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` κατήγγειλε στους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, καθώς και τα Ηνωμένα Εθνη, τη διακοπή της λειτουργίας από τις κατοχικές αρχές στην Καρπασία την ημέρα των Χριστουγέννων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους Πρέσβεις, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να ανεχθούμε κάτι τέτοιο».

    Παράλληλα επέδωσε επιστολή-διάβημα προς τους πρέσβεις με την οποία τους ενημερώνει λεπτομερώς για το τί συνέβη.

    Οπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, καλέσαμε τους εκπροσώπους των χωρών των μονίμων μελών του ΣΑ ``για το ανοσιούργημα που έκαναν την ημέρα των Χριστουγέννων οι Τούρκοι``.

    «Τους κατέστησα σαφές», είπε, «ότι δεν θα ανεχθούμε κάτι τέτοιο».

    Ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε ότι είχε υπόψη του, κατόπιν εισήγησης του Αμερικάνου Πρέσβη, να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, δηλώνοντας ωστόσο ότι ``δεν πρόκειται να συναντηθώ αν δεν επιτρέψει πρώτα τόσον στους ιερείς να τελούν απρόσκοπτα τις θείες λειτουργίες στα κατεχόμενα εδάφη μας, τόσο και στον Επίσκοπο Καρπασίας οσάκις επιθυμεί να επισκεφθεί την Καρπασία, να λειτουργεί απρόσκοπτα και να υπηρετεί τους Χριστιανούς εγκλωβισμένους που υπάρχουν στην Καρπασία. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά του, και αν θέλουν οι Τούρκοι να έχουν ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να συμπεριφέρονται ευρωπαϊκά, πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες``.

    Πρόσθεσε ότι τους ανέφερε ότι πριν τρία χρόνια, μάς είχαν καλέσει Βρυξέλλες, τους Ιουδαίους τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους και επικεφαλής ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και στις εισηγήσεις μας είπαν να ανεχόμεθα η μια θρησκεία την άλλη. Και εμείς ομόφωνα, και οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, απορρίψαμε τη θέση αυτή και είπαμε όχι, δεν θα ανεχόμεθα ο ένας τον άλλο, αλλά θα αγαπούμε ο ένας τον άλλο``.

    Αρα δεν υλοποιούν αυτές τις θέσεις, που οι ίδιοι είχαμε εισηγηθεί. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι εδώ καταπατούνται, συνέχισε, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θρησκευτικές ελευθερίες``.

    Επεσήμανε ότι επειδή υπάρχει κατοχή, και τα πάντα εκπορεύονται από την Αγκυρα, δεν είναι οι Τ/κ που απαγορεύουν τις λειτουργίες και καταπατούν τα ανθρώπινα μας δικαιώματα, αλλά είναι η Αγκυρα. «Επιτέλους πρέπει να ξεσκεπαστεί η Αγκυρα ότι αυτές είναι οι πεποιθήσεις και το πιστεύω της Αγκυρας, δεν επιθυμεί εκεί να μείνει οτιδήποτε ελληνικό και οτιδήποτε χριστιανικό. Επιθυμούν όλα τα μνημεία μας, και τα ελληνικά και τα εκκλησιαστικά μνημεία να εξαφανιστούν από προσώπου γης», συμπλήρωσε.

    Κληθείς να δώσει λεπτομέρειες για τη συνάντηση με τον κ. Ερογλου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ήταν προκαθορισμένη αλλά λόγω της υγείας του κ. Ερογλου, ανεβλήθη, ``Αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να δέχομαι τέτοιο εμπαιγμό, αφού αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει τη Θεία λειτουργία, και μάλιστα την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, μπορώ εγώ να τον συναντήσω; Για ποιό σκοπό; Μάλλον δεν πρόκειται να συναντηθώ μαζί του αν δεν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις που μας έχουν δώσει``.

    Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος Πρέσβης Βλάτσεσλαβ Σούμσκι είπε ότι οι πρέσβεις των μονίμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ και εκπρόσωποι του ΟΗΕ συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο για να συζητήσουν τα γεγονότα την ημέρα των Χριστουγέννων σε σχέση με τη θεία λειτουργία στα κατεχόμενα.

    «Εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας στο Μακαριώτατο για τη λεπτομερή ενημέρωση και ως εκπρόσωπος της ρωσικής Κυβέρνησης έχω πει ότι είναι μια άτυχη και απαράδεκτη κατάσταση που είναι ενάντια στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τα θρησκευτικά αισθήματα των Ε/κ».

    Αυτό που συνέβη τα Χριστούγεννα, είπε, έρχεται σε αντίθεση με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που χρειάζονται για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Εξέφρασε την άποψη ότι είτε Χριστιανοί, είτε Μουσουλμάνοι, έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα για προσευχή/λατρεία. Καταλήγοντας, ο Ρώσος Πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα η κατάσταση να μην συνεχιστεί.

    Απαντώντας σε ερώτηση τι μέτρα θα λάβει ο κ. Σιούμσκι είπε ότι έχει ήδη ενημερώσει την Κυβέρνηση.

    Στη συνάντηση δεν παρευρέθη εκπρόσωπος της βελγικής προεδρίας της ΕΕ ούτε και εκπρόσωπος της Κίνας.

    Στην επιστολή, την οποία ο Αρχιεπίσκοπος επέδωσε στους Πρέσβεις, αναφέρεται ότι ``θεωρούμε ως πάρα πολύ σοβαρές τις εν λόγω φοβερές πράξεις και ενέργειες της Τουρκίας και των εδώ εγκάθετών της`` και ``παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις που είχαν δώσει προηγουμένως, αποτελούν ανοσιουργήματα και ιεροσυλίες και παραβιάζουν κατάφορα, βάναυσα και σκληρά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες των εγκλωβισμένων μας``.

    Με αυτές τις ενέργειες, συνεχίζει η επιστολή, ``αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η κακοπιστία της Τουρκίας και του εδώ κατοχικού καθεστώτος της και η έλλειψη εκ μέρους τους, της βούλησης, της ετοιμότητας και της προθυμίας για την εξεύρεση μιας σωστής και δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, βασισμένης στις πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά των ΗΕ και της ΕΕ``.

    ``Καταγγέλλοντας με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τα πιο πάνω προς την Υμετέρα αγαπητή Εξοχότητα, ζητούμε όπως αυτή παρέμβει καταλυτικά και ασκήσει την υψηλή επιρροή της, ώστε η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς στο σκλαβωμένο βόρειο τμήμα της νήσου μας να σεβαστούν επιτέλους τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες του λαού μας. Θα είναι τούτο και μια σημαντική και ουσιαστική συμβολή αυτής προς τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος``, προσθέτει η επιστολή.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, σε έκτακτη μακρά σύσκεψη, ενημερώθηκε από το ΔΣ της ΔΕΦΑ για την κατάληξη σε ό,τι αφορά στον προμηθευτή φυσικού αερίου με τον οποίο θα συνάψει συμβόλαιο. Αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις και να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρονται στην εταιρεία με την οποία φέρεται να κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΦΑ, ο κ. Πασχαλίδης περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα ενημερωθεί η Κυβέρνηση και ακολούθως τα κόμματα.

    «Είχαμε την αναγκαία ενημέρωση για τα συμπεράσματα και την κατάληξη της ΔΕΦΑ ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου», είπε.

    Προσθέτοντας ότι έχουν ζητήσει διευκρινίσεις για ορισμένα θέματα που αφορούν την προμήθεια του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι «ακολούθως, θα ενημερώσω την Κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, επειδή η έλευση του φυσικού αερίου αφορά όλους μας και έχω τη θέση ότι έχουν όλοι το δικαίωμα ενημέρωσης και να ακουστούν».

    Τέλος, ο κ. Πασχαλίδης ευχαρίστησε «όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΦΑ και ιδιαίτερα τη διαπραγματευτική ομάδα».

    [03] AHI ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

    Το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI) ``καταδικάζει σθεναρά τη διακοπή και ακύρωση της λειτουργίας της ημέρας των Χριστουγέννων στην εκκλησία Αγίου Συνεσίου στο Ριζοκάρπασο από `αστυνομικούς` του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος``.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΑΗΙ σημειώνει ότι ``για 36 χρόνια ο κυπριακός λαός έχει υποστεί παράνομη κατοχή και μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από την Τουρκία, η οποία αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ``.

    ``Η Τουρκία έχει υπογράψει σωρεία διεθνών συμβάσεων που αποσκοπούν στην προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Αυτή η κατάφωρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας την ημέρα των Χριστουγέννων από το παράνομο τ/κ καθεστώς επιβεβαιώνει την περιφρόνηση της Τουρκίας προς εκείνες τις συμβάσεις. Επιπρόσθετα, αυτή η καταδικαστέα ενέργεια αποτελεί έναν από πολλούς λόγους για τους οποίους τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία έχει τεθεί, και θα παραμείνει, στον κατάλογο παρακολούθησης της Επιτροπής για Διεθνείς Ελευθερίες, και αντικρούει έντονα την Εκθεση για Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 17 Νοεμβρίου 2010``, αναφέρει.

    Το ΑΗΙ προσθέτει ότι ``δυστυχώς, η καταπάτηση της θρησκευτικής ελευθερίας επιβεβαιώνει περαιτέρω αυτό που ήδη γνωρίζουμε ότι έχει συμβεί στην κατεχόμενη Κύπρο, που είναι η κακόβουλη καταστροφή της κυπριακής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, όπως έχει τεκμηριωθεί από τη Νομική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και την Επιτροπή Ελσίνκι των ΗΠΑ``.

    [04] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Εξήντα δημόσιοι και μη κυβερνητικοί φορείς που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας και εργάζονται για την υλοποίηση των στόχων της στην Κύπρο, συμμετείχαν σήμερα σε γεύμα απολογισμού του έργου που έχει γίνει κατά τη διάρκεια του 2010, με αποκορύφωμα τις παγκύπριες εκδηλώσεις οδικής ασφάλειας που διεξάγονται από τις 22 Δεκεμβρίου ως και τις 7 Ιανουαρίου με τίτλο «Αυτές τις γιορτές δεν υπάρχουν δικαιολογίες».

    «Το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας και όλοι όσοι συμμετέχουν θα είμαστε αμείλικτοι», δήλωσε η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή κατά τη διάρκεια του γεύματος.

    «Θα αγωνιστούμε με νύχια και με δόντια για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», είπε, γιατί «δεν πρέπει να θρηνούμε συνανθρώπους μας στην άσφαλτο», προσθέτοντας ότι «γι αυτό δεν θα χαριστούμε σε κανένα, δεν θα συγχωρέσουμε σε κανένα συμπεριφορές, οι οποίες οδηγούν στο θάνατο συνανθρώπων μας».

    «Κάνοντας μια αναδρομή του 2010, πιστεύω ότι έχουν γίνει πάρα πολλά, ιδιαίτερα όσον αφορά στο θέμα της διαφώτισης, της δημοσιοποίησης αυτού του τραγικού φαινομένου που συμβαίνει στον τόπο μας, όμως υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά περιθώρια», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 30 December 2010 - 16:29:19 UTC