Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - 2011 - ΜΗΝΥΜΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ
  • [03] ΥΠΕΞ ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
  • [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - 2011 - ΜΗΝΥΜΑ

    Η Κυβέρνηση υποδέχεται το 2011 με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία και θα συνεχίσει το έργο που άρχισε το Φεβρουάριο του 2008 για υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, ανεξαρτήτως των προβλημάτων και των εμποδίων που προκύπτουν, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προς τα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην πρώτη του ενημέρωση το νέο έτος.

    Στο Κυπριακό, ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στηριγμένος σε αρχές, αλλά και εφαρμόζοντας ρεαλιστική πολιτική με σαφείς στρατηγικούς στόχους και συγκεκριμένη τακτική, πολιτική που λαμβάνει υπόψη τόσο τις συνθήκες στην Κύπρο όσο και διεθνώς. ``Η βάση της λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνοκυπριακής πλευράς και μας καθοδηγεί στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού από το 1977. Καθοδήγησή μας αποτελούν, επίσης, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και ασφαλώς οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου των δύο κυπριακών κοινοτήτων το 1977 και το 1979``.

    Στόχος, είπε, είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση του τόπου και του λαού με αποκατεστημένα τα ανθρώπινα του δικαιώματα και τις βασικές του ελευθερίες. Για την επίλυση του Κυπριακού, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση, ελπίζοντας και αναμένοντας ότι από την τουρκική πλευρά, επιτέλους, θα συναντήσουμε την ίδια καλή θέληση με αυτή της ε/κ πλευράς. Παράλληλα, είπε, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει δραστήρια να εργάζεται στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές επίπεδο ώστε να πειθαναγκαστεί η Τουρκία να αλλάξει στάση και να συνεργαστεί στην επίλυση του Κυπριακού.

    Στην εσωτερική διακυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να εργάζεται για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, επιλύοντας συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών και διενεργώντας νέες τομές εκσυγχρονισμού στην κοινωνία μας. Ακρογωνιαίος λίθος για την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης, είπε, αποτελεί η περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας.

    Η Κύπρος, πρόσθεσε, επηρεάζεται από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης καθότι είναι ανοικτή οικονομία. Το 2010 που ήταν μια δύσκολη χρονιά, η Κυβέρνηση - συνέχισε - εργαζόμενη με υπευθυνότητα και σοβαρότητα κατάφερε να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες από την κρίση. ``Είναι πλέον φανερό ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης. Και το 2011 η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική για δημοσιονομική εξυγίανση``.

    Η επίλυση των προβλημάτων, είπε, θα συνεχίσει να γίνεται με κοινωνική συναίνεση και ισορροπημένο τρόπο. ``Χωρίς πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες, αλλά και χωρίς κινδυνολογία και μηδενισμό. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, επίσης, να στηρίζει το κράτος πρόνοιας όπως μέχρι σήμερα έχει κάνει``. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι ευαίσθητη στις εύλογες ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών, θα συνεχίσει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα να εργάζεται για το κοινό καλό για να πάρουμε με συλλογική και σκληρή δουλειά την Κύπρο ακόμη πιο μπροστά, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ

    Η ε/κ πλευρά δεν έχει ενημέρωση για τυχόν μετάθεση της ημερομηνίας συνάντησης στη Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 26 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, εκφράζοντας την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμμετέχει σε αυτή με εποικοδομητικό τρόπο.

    Ερωτηθείς, στο πλαίσιο ενημέρωσης των εκπροσώπων των ΜΜΕ, εάν αυτό σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει ετοιμάσει αυτά που έχει ζητήσει ο ΓΓ των ΗΕ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η ε/κ πλευρά έχει σαφείς θέσεις και στόχους. Με τη δήλωσή του στη Νέα Υόρκη, στις 18 Νοεμβρίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε θέσει το στόχο για συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών και επίτευξη περισσοτέρων συγκλίσεων στα θεμελιώδη ζητήματα στα οποία διαπιστώθηκαν διαφωνίες στη μέχρι τώρα διαδικασία των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

    Δύο συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη, συνέχισε, δεν έγιναν λόγω της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο κ. Ερογλου, ενώ ανακοινώθηκε μια νέα συνάντησή τους στις 12 Ιανουαρίου και εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς, σημειώνοντας ότι δεν έχουν ειδοποιηθεί για αλλαγές όσον αφορά τη συνάντηση της Γενεύης και η ε/κ πλευρά δεν θα θέσει τέτοιο θέμα και περιμένουν να δουν τι θα γίνει στη συνάντηση των ηγετών.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε πρόοδος στη συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών που συνεχίζονται, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτές οι συναντήσεις αποτελούν μια συνήθη διαδικασία που γίνεται από την αρχή των απευθείας συνομιλιών. ``Οι σύμβουλοι όμως δεν αποφασίζουν``. Ερωτηθείς εάν ``κόψαμε δρόμο``, απάντησε ``γίνονται οι συναντήσεις. Αυτά αφήνονται πάντοτε στους ηγέτες των δύο πλευρών``.

    [03] ΥΠΕΞ ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την επίθεση εναντίον της Κοπτικής Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας την Πρωτοχρονιά, που είχε ως αποτέλεσμα 21 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και εκφράζει τα συλληπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ``το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια που δυστυχώς είχε ως αποτέλεσμα την τραγική απώλεια τόσων αθώων αμάχων``.

    Προστίθεται ότι ``σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Κυβέρνηση και τον λαό της Αιγύπτου, η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου επιθυμούν να εκφράσουν τη βαθύτατη συμπάθεια και την αλληλεγγύη τους``.

    [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΡΚΕΛ

    Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την επερχόμενη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που Καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται το νησί.

    Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι είναι πολύ καλά γνωστός ο ρόλος της Γερμανίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. ``Η επίσκεψη θα δώσει τη δυνατότητα για περεταίρω σύσφιξη και ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που είναι πραγματικά άριστες``. Η επίσκεψη θα δώσει επίσης, πρόσθεσε, τη δυνατότητα για συζήτηση διμερών θεμάτων, αμοιβαίου ενδιαφέροντος αλλά και ζητημάτων που ενδιαφέρουν την ΕΕ, καθώς Κύπρος και Γερμανία είναι μέλη της Ενωσης και υπάρχουν θέματα που αφορούν και τις δυο και θα συζητηθούν.

    Περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Κύπρο, είπε, θα δοθούν στη δημοσιότητα όταν θα πλησιάζει η ημερομηνία καθόδου της.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 3 January 2011 - 18:29:14 UTC