Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
  • [02] ΒΑΝ ΡΟΜΠΕΙ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

    Το διορισμό του Κινέζου υποστράτηγου Τσάο Λιου στη θέση του στρατιωτικού διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Ο ταξίαρχος Λιου θα αντικαταστήσει τον Περουβιανό υποναύαρχο Μάριο Σάντσεζ Ντεμπερνάρντι, του οποίου η θητεία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.

    Ο ηλικίας 51 ετών Κινέζος υποστράτηγος έχει 25χρονη στρατιωτική υπηρεσία, αλλά και διπλωματική εμπειρία, αφού έχει υπηρετήσει ως στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Κίνας στο Νέο Δελχί, από το 2008 μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.

    Στην ανακοίνωση, ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τον απερχόμενο στρατιωτικό διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

    Είναι η πρώτη φορά που Κινέζος στρατιωτικός αναλαμβάνει καθήκοντα στρατιωτικού διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μία από τις λίγες φορές που τα καθήκοντα αυτά ανατίθενται σε χώρα μονίμου μέλους του ΣΑ. Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι η τοποθέτηση Κινέζου διοικητή στη δύναμη αναβαθμίζει το Κινεζικό ενδιαφέρον στο Κυπριακό και, παράλληλα, «θωρακίζει» διπλωματικά την παρουσία της στην Κύπρο, την οποία κατά καιρούς διάφορες χώρες εμπλέκουν σε παιγνίδια πιέσεων.

    [02] ΒΑΝ ΡΟΜΠΕΙ - ΚΥΠΡΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι έπλεξε την Πέμπτητο εγκώμιο του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ευρωπαικής Ενωσης, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα την ενισχυόμενη θέση της Τουρκίας με την οποία, όπως είπε, η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει στενές σχέσεις πριν και από την κατάληξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ μετά από ομιλία του στα κεντρικά γραφεία της Ενωσης στο Λονδίνο με θέμα ``Οι Προκλήσεις για την ΕΕ``, που κατέληγε με υπογράμμιση του ρόλου της Τουρκίας. Ο κ. Ρομπέι κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Τουρκία, που διαπραγματεύεται την ένταξη της στην Ενωση, δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου, πλήρους μέλους της ΕΕ, αλλά ούτε και έναντι της ίδιας της Ενωσης.

    ``Αυτή είναι η δεύτερη φορά από το διορισμό μου στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου που μίλησα για την Τουρκία``, είπε ο κ. Ρομπέι, προσθέτοντας ότι ``και βέβαια η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και τυγχάνει να έχω εξαιρετικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια για τον οποίο τρέφω μεγάλο σεβασμό και τον οποίο βοηθώ στο βαθμό που είναι δυνατό στο δύσκολο έργο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων στη νήσο``.

    ``Σέβομαι και συνεργάζομαι με όλα τα μέλη της Ενωσης και ιδιαίτερα με την Κύπρο. Αυτός δεν είναι λόγος για να μην μπορώ να μιλήσω για την Τουρκία. Αναφέρθηκα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε μια δύσκολη φάση. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και των G20 και γιαυτό είπα ότι πρέπει ναναπτύξουμε στενές σχέσεις με την Τουρκική Δημοκρατία ακόμη και πριν υπάρξει αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις. Αυτό είπα, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 January 2011 - 10:29:20 UTC