Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - ΔΕΙΠΝΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - ΔΕΙΠΝΟ

    Η ηγεσία της Τουρκίας ``πρέπει να κατανοήσει ότι οι πολιτικές της έπαρσης, των απειλών και της αλαζονείας έναντι σε κράτος μέλος της ΕΕ δεν συνάδουν με την ιδιότητα του υποψήφιου μέλους της ΕΕ, πολύ περισσότερο, η επιμονή στη συντήρηση της κατοχής και του εποικισμού που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση κάθε αρχής του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς και ευρωπαϊκής έννομης τάξης``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε προσφώνηση του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Αρμενίας Serzh Sargsyan, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι ``η γεωστρατηγική σημασία, την οποία αποκτά η Τουρκία, δεν την απενοχοποεί από το έγκλημα της κατοχής και του εποικισμού και δεν μειώνει ούτε κατά μια τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στους δεσμούς της Κύπρου με την Αρμενία, σημειώνοντας ότι ``ο αρμενικός και ο κυπριακός λαός μοιράζονται οικουμενικές αξίες και αρχές``.

    Επίσης, αναφέρθηκε στις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας και εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες της Αρμενίας για εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας για την Αρμενία.

    ``Ως το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται γεωγραφικά πιο κοντά στην Αρμενία, η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας μεταξύ της ΕΕ και της χώρας σας. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε τη σημασία της έμπρακτης και αδιάκοπης ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Αρμενίας σε όλους τους τομείς``, σημείωσε.

    Στη συνέχεια, είπε ότι ``η Αρμενία υπήρξε πάντα σταθερό στήριγμα στους αγώνες του κυπριακού λαού για δικαίωση και επιβίωση`` και αναφέρθηκε στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων με την τ/κ πλευρά.

    ``Εχοντας απόλυτη συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και της ιστορικής μας ευθύνης για συνέχιση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση, εργαζόμαστε ακούραστα για την εξεύρεση μιας λύσης από τους Κύπριους για τους Κύπριους, χωρίς διαδικασίες διαμεσολάβησης, επιδιαιτησίας ή άλλων εξωτερικών παρεμβάσεων και επιβολών``, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και σημείωσε ότι ``η Αρμενία και η Κύπρος γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Τουρκία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης των εξελίξεων στην περιοχή μας``.

    Πρόσθεσε ότι ``έχουμε πλήρη επίγνωση της κατάστασης, γνωρίζουμε τί θέλουμε και τί πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε στην επίτευξη των στόχων μας, και εργαζόμαστε εποικοδομητικά για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό``.

    ``Παρά τις δυσκολίες με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι στο σημερινό διεθνές περιβάλλον, οι προσπάθειές μας στέλνουν διαρκώς το μήνυμα, τουλάχιστον προς τους αντικειμενικούς αποδέκτες, ότι η πλευρά μας αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση της για λύση. Το βάρος της απόδειξης της βούλησης για λύση βρίσκεται στη μεριά της Τουρκίας. Το κάλεσμα μας προς την Τουρκία είναι κάλεσμα ειρήνης και συνεργασίας. Ελπίζουμε να ανταποκριθεί θετικά σε αυτό``, τόνισε.

    Καταλήγοντας στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε, επίσης, ότι ``παρατηρούμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας και τις πρωτοβουλίες σας προς αυτή την κατεύθυνση`` και εξέφρασε την ευχή να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν προηγουμένως δεν έχει συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και αναπτύξει εποικοδομητικές σχέσεις με τις γείτονες χώρες της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Στις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και στη συνέχεια παρακάθισε σε διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, ο κ. Σαρκισιάν είπε ότι στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό και σημείωσε ότι το μέλλον των κυπρο-αρμενικών σχέσεων προδιαγράφεται λαμπρό.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη διαχρονική στήριξη της Αρμενίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και εξέφρασε την στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ και αναφέρθηκε στην πολύ δραστήρια και δημιουργική κοινότητα των Αρμενίων στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 January 2011 - 20:29:13 UTC