Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΕΜΕΝΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] EUROSTAT - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ - ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ

    Αν η τ/κ πλευρά ήταν το ίδιο συνεπής στη βάση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, όπως η ε/κ πλευρά, σίγουρα η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θα ήταν πολύ καλύτερη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι, αν η τ/κ πλευρά τηρήσει δημιουργική και εποικοδομητική στάση, τότε είναι δυνατόν σύντομα να βρίσκεται πιο κοντά η συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο κ. Ερογλου, ``αθετώντας την υπόσχεση που έδωσε για τερματισμό της τακτικής επίρριψης ευθυνών, συνεχίζει να προβαίνει σε δηλώσεις, κατηγορώντας την ε/κ πλευρά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια αναφορικά με τη συνάντηση στη Γενεύη``.

    ``Ο κ. Ερογλου και χθες ισχυρίστηκε ότι τάχα οι Ε/κ δεν έφεραν κανένα σχέδιο στη Γενεύη, ότι απέρριψαν τη δική του πρόταση και έτσι δεν υπήρξε αποτέλεσμα``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Επεσήμανε ότι ``ο κ. Ερογλου στη Γενεύη έκανε πρόταση που προέβλεπε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οδηγούσε τη διαδικασία σε αδιέξοδο, προτείνοντας τη σύγκληση τετραμερούς ή πενταμερούς διάσκεψης για κλείσιμο του Κυπριακού``.

    ``Η πρόταση, που ο κ. Ερογλου διαφημίζει, βρίσκεται παντελώς έξω από το πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που σαφώς καθορίζουν τη διαδικασία και τον ρόλο των εμπλεκομένων μερών``, είπε.

    Ανέφερε ότι, ``σε αντίθεση με τον κ. Ερογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας, υπερασπιζόμενος αρχές, κατέθεσε εποικοδομητικές προτάσεις στη Γενεύη, πλην όμως αυτές αντιμετώπισαν την απόρριψη από την τ/κ πλευρά, η οποία επιμένει σε λογικές `δύο κρατών` ``.

    ``Οι προτάσεις της ε/κ πλευράς πάντοτε βρίσκονται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στηρίζονται πάνω στη συμφωνηθείσα βάση για λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ο ΟΗΕ στα περί Κύπρου ψηφίσματά του περιγράφει, για ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Αν η τ/κ πλευρά ήταν το ίδιο συνεπής σε αυτή τη βάση, σίγουρα η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θα ήταν πολύ καλύτερη``, είπε.

    Ο κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι, ``αν η τ/κ πλευρά αποδεχθεί στην πράξη τη βάση λύσης που έχει συμφωνηθεί και που καθορίζεται από τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και τη διασύνδεση κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις, όπως αυτά του περιουσιακού, των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων, αν δηλαδή τηρήσει δημιουργική και εποικοδομητική στάση, τότε όντως είναι δυνατόν σύντομα να φτάσουμε σε ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, εξέλιξη που αποτελεί προϋπόθεση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, για συζήτηση και επίλυση των διεθνών πτυχών του προβλήματος``.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο αναφορικά με τις νέες συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ερογλου, ο κ. Στεφάνου είπε: ``Οχι, ακόμα. Νομίζω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε. Εξ όσων γνωρίζω, ακόμα ο κ. Ντάουνερ βρίσκεται εκτός Κύπρου``.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΑΤΥΠΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Μήνυμα προς τα πολιτικά κόμματα για αποφυγή αρνητισμού, μηδενισμού των πάντων και ακραίων αντιπαραθέσεων για την οικονομία, που επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία και κατά συνέπεια την πραγματική οικονομία, έστειλε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ύστερα από συνάντηση και γεύμα εργασίας με όλους τους πρώην Υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι συμμετέχουν στο άτυπο συμβουλευτικό συμβούλιο, το οποίο θέσπισε με την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Σταυράκης.

    Κατά τη συνάντηση του άτυπου συμβουλίου, στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά και ο Κύπριος Νομπελίστας Οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση, οι προοπτικές και οι προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τους τελευταίους οικονομικούς δείκτες, το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος και τα δημόσια οικονομικά.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι ένας από τους σκοπούς της σύσκεψης ήταν και ``για να μεταδώσω στους συνάδελφους πρώην Υπουργούς τα βελτιωμένα στοιχεία της οικονομίας με την προσπάθεια αυτό το καλύτερο κλίμα να εμπεδωθεί και στο πλατύ κοινό``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΕΜΕΝΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ευχή όπως ευοδωθούν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Υεμένης Ali Abdullah Saleh, ο οποίος δέχθηκε στις 26 Ιανουαρίου τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Κύπρου στην Υεμένη με έδρα το Αμπου Ντάμπι Κώστα Παπαδήμα.

    Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα προσφέρει κάθε υποστήριξη για την ενίσχυση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια κατ ιδίαν συνάντησης μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων, ο κ. Παπαδήμας, αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, προέβη σε ενημέρωση για την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό. Διαβεβαίωσε, επίσης, τον Πρόεδρο της Υεμένης ότι θα εργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου-Υεμένης τόσο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο όσο και στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας.

    [04] EUROSTAT - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ - ΑΝΕΡΓΙΑ

    Στο 7,3% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Δεκέμβριο, έναντι 7,2% που ήταν το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μέση ανεργία στην ευυρωζώνη το Δεκέμβριο κυμάνθηκε στο 10,0% του ενεργού πληθυσμού, παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με τον Νοέμβριο. Στο σύνολο της ΕΕ η ανεργία παρέμεινε επίσης αμετάβλητη στο 9,6% του ενεργού πληθυσμού.

    Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Κύπρου, το Δεκέμβριο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 6,9% (7,0% τον Νοέμβριο), στις γυναίκες 7,6% (7,5% το Νοέμβριο) και στους νέους κάτω των 25 ετών 20,4%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 February 2011 - 18:29:15 UTC