Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

    Συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους πάνω στο Εισόδημα και πάνω στο Κεφάλαιο, υπέγραψαν στη Λευκωσία, Κύπρος και Γερμανία.

    Τη συμφωνία, η οποία αντικαθιστά παλαιότερη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που υφίστατο από το Μάιο του 1974, υπέγραψαν ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και ο Πρεσβευτής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Κύπρο Gottfried Zeitz, οι οποίοι επισήμαναν πως η νέα αυτή συμφωνία ενισχύει ακόμη περισσότερο τις πολύ καλές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κύπρου και Γερμανίας.

    Ο κ. Σταυράκης χαρακτήρισε τη συμφωνία ``πάρα πολύ σημαντική`` και σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία είχαν αρχίσει το 2005, ``ήταν σκληρές, επίμονες και έλαβαν υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα των δύο χωρών``.

    ``Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία, η οποία είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και θα ενισχύει και άλλο τις πάρα πολύ καλές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κύπρου και Γερμανίας``, πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Ο Γερμανός Πρεσβευτής Gottfried Zeitz εξέφρασε την ικανοποίηση του ``για το νέο βήμα που έγινε στις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Γερμανίας`` και πρόσθεσε ότι η νέα αυτή συμφωνία ``ενισχύει ακόμη περισσότερο τις ήδη άριστες χρηματοοικονομικές σχέσεις των δύο χωρών``.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι η νέα συμφωνία ``είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη με μειωμένους συντελεστές παρακράτησης φόρου τόσο όσον αφορά τους τόκους όσο και τα μερίσματα και τα δικαιώματα``.

    ``Η δέσμευση της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια η Κύπρος να διατηρήσει και να ενισχύσει την θέση της ως ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο προσέλκυσης ξένων εταιριών και επενδύσεων``, είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι ``αυτές οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο που δίνουμε στον ιδιωτικό τομέα και το οποίο θα μπορέσει να φέρει και άλλες ξένες εταιρείες στην Κύπρο``.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας ανέρχονται ``σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ``, αλλά πιο σημαντικό, όπως είπε, είναι ότι ``πάρα πολλές σημαντικές γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και με τη σύμβαση αυτή φεύγουν ορισμένα ερωτηματικά ή αμφιβολίες που υπήρχαν όσον αφορά τα φορολογικά καθεστώτα αυτών των εταιρειών``.

    Ο κ. Zeitz είπε ότι η Κύπρος έχει καταστεί πιο σημαντικός εταίρος της Γερμανίας στο πλαίσιο της ΕΕ και ανέφερε ως παράδειγμα για την ``ιδιαίτερη σημασία`` που αποδίδει η Γερμανία στην Κύπρο τόσο την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στην Κύπρο όσο και την πρόσφατη σύντομη αλλά σημαντική επίσκεψη στο νησί της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

    Ως επιπλέον παράδειγμα για τις πολύ στενές σχέσεις Κύπρου και Γερμανίας, ο Γερμανός Πρεσβευτής αναφέρθηκε και στο πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν το Ινστιτούτο Κύπρου και το γερμανικό ίδρυμα Max Planck Society.

    Ανέφερε επίσης ότι η νέα συμφωνία ήταν αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών από το 2005 και έχει λάβει υπόψη την εξέλιξη των δύο οικονομιών, τις αναπτυσσόμενες εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

    Ο κ. Zeitz συνεχάρη τους εμπειρογνώμονες των δύο χωρών που εργάστηκαν με αποφασιστικότητά και επιμονή, όπως είπε, για ξεπεραστούν κάποια προβλήματα που προέκυψαν και να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

    Τέλος, ο Γερμανός Πρεσβευτής εξέφρασε την υποστήριξη του τόσο στη λύση του Κυπριακού όσο και στην ευημερία των Κυπρίων εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) Χρίστος Μαυρέλης είπε ότι ``μια διαδικασία η οποία έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια έφθασε επιτέλους στο τέλος`` και συνεχάρη τον Υπουργό Οικονομικών και όσους εργάστηκαν για να επιτευχθεί αυτή η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας.

    Ανέφερε ότι με τη συμφωνία αυτή ``τίθεται τέρμα σε μια αβεβαιότητα που επικρατούσε για αρκετά χρόνια`` και σημείωσε ότι ``η σύμβαση αυτή θα βοηθήσει στο να αναπτυχθούν ακόμη πιο πολύ οι οικονομικές σχέσεις Κύπρου και Γερμανίας``.

    Ο κ. Μαυρέλης είπε ότι από τη Γερμανία, η οποία ``είναι ένας πολύ σημαντικός οικονομικός εταίρος της Κύπρου, προέρχονται σημαντικές επενδύσεις γενικά και ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας και της πλοιοδιαχείρισης``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 February 2011 - 16:29:17 UTC