Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩ - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΔΙΑ - ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ - ΟΗΕ - ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Τον προϋπολογισμό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το διάστημα από 1ης Ιουλίου 2011 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012 υπέβαλε προς τη γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν. Η συνολική δαπάνη που ζητά να εγκριθεί ο Γενικός Γραμματέας ανέρχεται στα 57.437.100 δολάρια, στα οποία περιλαμβάνεται και ποσό $1,692,200 εθελοντικών εισφορών που υπάρχουν στον προϋπολογισμό. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί η παρουσία στην Κύπρο 860 στρατιωτικών, 69 αστυνομικών του ΟΗΕ, 39 άτομα διεθνές πολιτικό προσωπικό και 113 άτομα επιτόπιο προσωπικό.

    Η έκθεση κάνει λεπτομερείς αναφορές στις διάφορες λογιστικές ανάγκες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ παραθέτει τους όρους εντολής της οι οποίοι καθιερώθηκαν με το ψήφισμα 186 (1964) και ανανεώνονται κάθε έξι μήνες με ψηφίσματα του Σ.Α., με πλέον πρόσφατο το 1953 (2010).

    «Η δύναμη έχει εντολή να βοηθήσει το Σ.Α. να επιτύχει το συνολικό στόχο, ήτοι να διασφαλίσει ειρήνη και ασφάλεια στην Κύπρο και την επιστροφή στις κανονικές συνθήκες», γράφει.

    Σε σχέση με τις δραστηριότητες της δύναμης, επισημαίνει ότι «θα συνεχίσουν να εστιάζονται στη δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα συμβάλλουν στις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Υπό την άποψη αυτή, η δύναμη θα συνεχίσει να διευκολύνει την επίλυση κρίσεων σε διαφόρους τομείς μεταξύ των δύο κοινοτήτων, θα προωθεί την αύξηση του αμοιβαίου διαλόγου και τις συνεργασίας μέσω δικοινοτικών δραστηριοτήτων και υποστήριξης της διάνοιξης επιπροσθέτων διαβάσεων και άλλων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η αποναρκοθέτηση κι η στρατιωτική αποκλιμάκωση».

    Παράλληλα, ενώ θα προσπαθεί «για την επίτευξη προόδου στην κατεύθυνση να υπάρχουν φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης στην ουδέτερη ζώνη, θα συνεχίσει να αναλαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα κατά την άνευ αδείας χρήσης αυτής της περιοχής και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε μέλη και των δύο κοινοτήτων, όπως απαιτείται».

    Αναφορά επίσης γίνεται και στην βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ και επικεφαλής της δύναμης, «στις προσπάθειές της για υποστήριξη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη», συμπεριλαμβανόμενης και της βοήθειας προς διευκόλυνση των συναντήσεων των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών, των ομάδων εργασίας κι άλλων ομάδων εμπειρογνωμόνων οι οποίες συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Καθώς τα τελευταία δύο χρόνια η αρμόδια Επιτροπή Διοίκησης και Προϋπολογισμού της Γενικής Συνέλευσης ζητούσε από τη Γραμματεία να επιδώσει ειδική και αναλυτική έκθεση που να εξηγεί τόσο τις λειτουργίες του ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όσο και της αποστολής των καλών υπηρεσιών, για να μη γίνονται τα ίδια πράγματα από μέλη των δύο αυτών ομάδων, η έκθεση/προϋπολογισμός που έδωσε φέτος ο ΓΓ ξεκαθαρίζει τις χωριστές αρμοδιότητες που υπάρχουν, αλλά και τους τομείς όπου υπάρχει συνέργια. Η σχετική αναφορά που επισυνάπτεται ως συμπλήρωμα, ετοιμάστηκε από κοινού από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το γραφείο της αποστολής καλών υπηρεσιών κυπριακού.

    «Το γραφείο του Ειδικού Συμβούλου κι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ μοιράζονται τον συνολικό στόχο της υποστήριξης της συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Όμως, ειδικές εντολές και στόχοι του καθενός, αν και συμπληρωματικοί, διαφέρουν σημαντικά».

    Η αναφορά του ΓΓ επεξηγεί αναλυτικά τους όρους εντολής και τις αρμοδιότητες του γραφείου του Ειδικού Συμβούλου και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με το πρώτο να λογοδοτεί στο ΓΓ μέσω του Βοηθού ΓΓ αρμόδιου για Πολιτικές Υποθέσεις και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο ΓΓ μέσω του ΒΓΓ αρμόδιου για ειρηνευτικές επιχειρήσεις.

    Αναφορικά με την κ. Μπατενχάιμ, η οποία εκτός από επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι και Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλος για το κυπριακό, σε θέματα δυνάμεων αναφέρεται στο τμήμα ειρηνευτικών επιχειρήσεων και για θέματα κυπριακού στον κ. Ντάουνερ.

    Ο ΓΓ δηλώνει ικανοποιημένος από τη συνεργασία που υπάρχει και την αλληλοκάλυψη και αναφέρει την ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου ως «ένα καλό παράδειγμα αξιοποίησης υπαρχόντων πόρων επί του εδάφους».

    Τέλος εξηγεί τους ρόλους που έχουν τα υπόλοιπα τμήματα των δύο τομέων, χωρίς να κατονομάζει αξιωματούχους.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩ - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Τουρκία θα είναι σε θέση να επιταχύνει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της στην ΕΕ όταν, εκτός των άλλων, θα προβεί σε ενέργειες για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γερζί Μπούζεκ, μετά την υπερψήφιση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2010, από την Ολομέλεια.

    Το κλειδί για την απεμπλοκή της όλης διαδικασίας είναι η ολοκληρωμένη λύση για το κυπριακό ζήτημα, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο αναμένει την έμπρακτη υποστήριξη της Τουρκίας στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο σχετικά με την επανένωση του νησιού. Τώρα είναι η στιγμή για την ιστορική συμφιλίωση στην Κύπρο, κατέληξε.

    Η Τουρκία, συμπλήρωσε ο κ. Μπούζεκ, πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί ενώ πρέπει να βελτιωθεί σε θέματα που αφορούν στην ελευθερία έκφρασης και θρησκευτικής λατρείας. Οι πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία προκάλεσαν την έντονη ανησυχία μας, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

    [03] ΔΙΑ - ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ - ΟΗΕ - ΕΠΑΦΕΣ

    Συναντήσεις με εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για το περιουσιακό θα έχουν την Πέμπτη και την Παρασκευή μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνοκυπριακής πλευράς, που μεταβαίνουν στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, ως απεσταλμένοι του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου και ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τουμάζος Τσελεπής, καθώς και ο Επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Οικονομία, πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, μεταβαίνουν στη Νέα Υόρκη ως απεσταλμένοι του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ``Η κυπριακή αποστολή θα έχει αύριο Πέμπτη, 10 Μαρτίου και την Παρασκευή, 11 Μαρτίου συναντήσεις με εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για το περιουσιακό``, καταλήγει η ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 10 March 2011 - 10:29:11 UTC