Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ECONOMIST
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΡΦΟΥ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΚΑΝΤΑΦΙ - ΙΝΤΕΡΠΟΛ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Νέα συνάντηση θα έχουν το σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού.

    Πρόκειται για την 100η συνάντηση στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας, που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2008.

    Η συνάντηση θα αρχίσει στις 16:00 και θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

    Στην προηγούμενη συνάντηση οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έθεσαν τις βασικές τους αρχές επί του θέματος της ιθαγένειας.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε αναφέρει πως ``τεράστια απόσταση`` χωρίζει τις δύο πλευρές στο θέμα αυτό.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης της δυναμικής στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Ανέφερε επίσης ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να εργαστούν πάνω στο θέμα της υπηκοότητας και ότι τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν το περιουσιακό και το εδαφικό.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ECONOMIST

    Συγκλίσεις και πρόοδο μόνο στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, των ευρωπαϊκών θεμάτων και της οικονομίας απέδωσαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος τόνισε ότι στα θέματα που αφορούν τις εδαφικές αναπροσαρμογές, τους εποίκους, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις αλλά και το περιουσιακό, «δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική σύγκλιση». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως «οι διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο ανέδειξαν τη μεγάλη διάσταση θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών», υπογραμμίζοντας παράλληλα όμως ότι την ίδια ώρα «αναδείχθηκαν και οι δυνατότητες για να εξευρεθούν συγκλίσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνία». Σε ομιλία του στο δείπνο του Φόρουμ που διοργανώνει στην Κύπρο το περιοδικό Economist, με θέμα «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «από το Μάιο του 2010, όταν ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας αναδείχθηκε ο Ντερβίς Ερογλου μέχρι και σήμερα, η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι μηδαμινή».

    Εξήγησε πως αυτό οφείλεται στο ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της νέας τουρκοκυπριακής ηγεσίας ότι οι συνομιλίες θα συνεχίζονταν στην ίδια βάση, «πολλές από τις θέσεις της τ/κ πλευράς είτε αποτελούν οπισθοδρόμηση είτε εκφεύγουν από τη βάση διαπραγμάτευσης, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα». «Αυτό το γεγονός» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχει προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στη διαπραγματευτική διαδικασία η οποία δεν προχωρά». Τόνισε ωστόσο ότι παρά τα δεδομένα αυτά η ε/κ πλευρά δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια αλλά αντίθετα, αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες και καταθέτει νέες προτάσεις με στόχο να αναζωογονηθεί ο διάλογος και να αποκτήσει νέα δυναμική για επίτευξη λύσης.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού αναφέρθηκε στην τεράστια γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου ανά τους αιώνες, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία της κυπριακής Κυβέρνησης για τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή και την ευχή για όσο το δυνατόν πιο σύντομη και χωρίς περαιτέρω αιματοχυσία επαναφορά της ομαλότητας και κατίσχυση της δημοκρατίας, ανέπτυξε στη συνέχεια το ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος στην περιοχή «ως γέφυρα ειρήνης, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής, αλλά και μεταξύ αυτών των κρατών με την ΕΕ». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος διαθέτει όλα τα εχέγγυα και όλες τις προϋποθέσεις για να υλοποιήσει αυτό το σημαντικό της στόχο και υπέδειξε ότι προς την κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνησή αξιοποιεί τις παραδοσιακά στενές σχέσεις που ανέπτυξε ως ανεξάρτητο κράτος μέσα από το Κίνημα των Αδεσμεύτων, με τις γειτονικές χώρες Πρόσθεσε δε πως «με συγκροτημένες και καλά σχεδιασμένες προσπάθειες, χωρίς πολλά λόγια και πανηγυρισμούς, η Κυβέρνηση κατόρθωσε σε μικρό χρονικό διάστημα να αναβαθμίσει το επίπεδο των σχέσεων με αρκετές γειτονικές χώρες και να προχωρήσει σε υπογραφή πολλών νέων συμφωνιών».

    Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην «εξαιρετικά σημαντική», όπως τη χαρακτήρισε, υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου με την Αίγυπτο, το Λίβανο και το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι συμφωνίες αναβαθμίζουν τη δυνατότητα να αναδειχτεί η Κύπρος διεθνές ενεργειακό κέντρο.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΟΡΦΟΥ

    Θετική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τη διοργάνωση διαδηλώσεων εναντίον της Αγκυρας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, κατά την επίσκεψη, χθες, στο Προεδρικό Μέγαρο του Δημάρχου της κατεχόμενης Μόρφου Χαράλαμπου Πίττα, και τεσσάρων δημοτικών συμβούλων.

    Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος είναι και επίτιμος δημότης της Μόρφου, εξέφρασε την ελπίδα η κατάσταση να βελτιωθεί, ενώ αναγνώρισε ότι οι κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων δεν σημαίνουν και την λήξη της κατοχής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πίττας είπε ότι το Κυπριακό διέρχεται μια από τις πλέον δύσκολες φάσεις, ``λόγω της αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς``, ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την εκλογή Ερογλου.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΚΑΝΤΑΦΙ - ΙΝΤΕΡΠΟΛ

    «Πορτοκαλί αγγελία» της Ιντερπόλ που προειδοποιεί σχετικά με πιθανή μετακίνηση του Μουαμάρ Καντάφι, μελών της οικογένειάς του και στενών του συνεργατών, καθώς και περιουσιακών τους στοιχείων εκτός Λιβύης, παρέλαβε η κυπριακή Αστυνομία στις 4 Μαρτίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός. Η «πορτοκαλί αγγελία» (orange notice), που εστάλη σε όλα τα κράτη μέλη της Ιντερπόλ, αφορά, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, δεκαέξι συνολικά άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτης της Λιβύης, τα οποία φέρεται να εμπλέκονται σε επιθέσεις και βομβαρδισμούς αμάχων στη Λιβύη.

    «Στα πλαίσια αποτελεσματικής εφαρμογής του ψηφίσματος 1970/2011 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, η Ιντερπόλ έχει ενημερώσει τα κράτη μέλη ότι σε περίπτωση που τα δεκαέξι πρόσωπα επιχειρήσουν να ταξιδέψουν ή να μετακινήσουν περιουσιακά στοιχεία σε άλλες χώρες, αποτελούν απειλή τόσο για τη Λιβύη όσο και για τα υπόλοιπα κράτη, όπου πρόκειται να μετακινηθούν», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μιχάλης Κατσουνωτός. Οπως είπε, σε μια τέτοια περίπτωση η Κυπριακή Αστυνομία οφείλει να ενημερώσει τη Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ. Η «πορτοκαλί αγγελία» έχει καταχωρηθεί στο σύστημα της κυπριακής Αστυνομίας από την ημερομηνία παραλαβής της για σκοπούς ελέγχου από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

    Σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, η «πορτοκαλί αγγελία» είναι μηχανισμός που υιοθετήθηκε από την Ιντερπόλ το 2004 και σχετίζεται με την ενημέρωση και προειδοποίηση των κρατών της για πιθανές απειλές. «Στην προκειμένη περίπτωση τυχόν μετακίνηση του Μουαμάρ Καντάφι και των συνεργατών του, ή περιουσιακών τους στοιχείων σε κράτος μέλος της Ιντερπόλ, μπορεί να θεωρηθεί ως απειλή για το κράτος μέλος στο οποίο προτίθενται να ταξιδέψουν ή να μεταφέρουν τα περιουσιακά στοιχεία», κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 March 2011 - 10:29:13 UTC