Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-03-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΠΑΣ
  • [04] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την ελπίδα ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν θα υπαναχωρήσουν σε ό,τι αφορά το θέμα της απογραφής στις δυο κοινότητες, και θα επιμείνουν μέχρι που η τουρκική πλευρά θα υποχρεωθεί να προχωρήσει στην απογραφή έτσι ώστε να διαφανεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος του εποικισμού, εξέφρασε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Ερωτηθείς, μετά την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία στο πλαίσιο των εορτασμών της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, αν συμφωνεί με την απογραφή του πληθυσμού και στις δυο κοινότητες, ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού υπενθύμισε ότι είναι πάγια θέση της ε/κ πλευράς ότι πρέπει να υπάρξει απογραφή στα κατεχόμενα, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ΗΕ δεν θα υπαναχωρήσουν και θα επιμείνουν μέχρι τη στιγμή που η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει στην απογραφή».

    «Ηταν μια θέση την οποία προώθησε και ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, είναι μια θέση την οποία υποστηρίζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι μια θέση που όλοι μας έχουμε υποστηρίξει» εξήγησε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξει απογραφή το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε «να έχουμε πραγματική εικόνα σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του εποικισμού», να έχουμε, όπως πρόσθεσε, «πραγματικούς αριθμούς».

    Κληθείς να σχολιάσει το ότι, κατά το δημοσιογράφο, «φαίνεται οι συνομιλίες να μην πηγαίνουν καλά» ο κ. Καρογιάν είπε ότι αυτό είναι αλήθεια, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες δεν δίνουν κανένα καρπό καθώς η τουρκική πλευρά επιμένει στις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις και γιατί θέλει να εκφυλίσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, να ροκανίσει το χρόνο, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να δρομολογήσει τις εξελίξεις έτσι που να υλοποιηθεί αυτό που ήθελε από την αρχή και που είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και η επιβολή νέων τετελεσμένων ή ακόμη και η διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης και η επανάληψη ενός νέου Μπούργκενστοκ.

    Επεσήμανε πως η ε/κ πλευρά έχει δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάμε, και δεν θα πάμε, σε διεθνή διάσκεψη προτού υπάρξει ακτίνα συμφωνίας σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, υποδεικνύοντας τέλος ότι η διεθνής διάσκεψη όταν διεξαχθεί θα διεξαχθεί μόνο για ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, τους εποίκους και τα κατοχικά στρατεύματα.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και υπό τους ήχους των εμβατηρίων που παιάνιζαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Εθνικής Φρουράς (ΣΜΕΦ) και η Φιλαρμονική της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λευκωσία η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στο πλαίσιο των εορτασμών για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχτηκαν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν πλαισιωμένος στην εξέδρα των επισήμων που στήθηκε μπροστά από την Πρεσβεία της Ελλάδος, από τον Υπουργό Επικρατείας της Ελλάδας Χάρη Παμπούκη και τον Ελληνα Πρέσβη Βασίλη Παπαϊωάννου, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β, του Υπουργούς Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων, τη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου και τους Αρχηγούς της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας Αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη και Μιχάλη Παπαγεωργίου αντίστοιχα.

    Στην παρέλαση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο Παγκύπριος Σύνδεσμος πολεμιστών του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, προσφυγικοί Δήμοι και σωματεία, το Σώμα Προσκόπων και το Σώμα Κυπρίων Οδηγών.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της παρέλασης ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «πολλά μηνύματα αντίστασης, αγώνα και διεκδίκησης» που εκπέμπει η σημερινή μέρα. «Αγώνα», όπως σημείωσε, «μέχρι την τελική δικαίωση, την απελευθέρωση της πατρίδας και την επανένωση του λαού, των θεσμών και της οικονομίας».

    Πρόσθεσε ακόμη πως αν ένα μήνυμα μπορεί να εξαχθεί ως απότοκο της Επανάστασης του 1821 είναι ότι ο Ελληνισμός εκεί που ήταν ενωμένος μεγαλούργησε ενώ αντίθετα όταν ήταν διαιρεμένος αυτό αποτέλεσε την απαρχή νέων δεινών.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΠΑΠΑΣ

    Εκκληση προς τους ορθόδοξους χριστιανούς της Κύπρου να μην μεταβαίνουν για προσκύνημα στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα προκειμένου να εξαναγκαστούν οι κατοχικές αρχές να σταματήσουν να χρεώνουν τους πιστούς εισιτήριο εισόδου στο Μοναστήρι, απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

    Περαιτέρω ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε την ετοιμότητά του να θέσει επί τάπητος, κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ στη Ρώμη, το θέμα της συντήρησης των ορθόδοξων εκκλησιαστικών μνημείων στα κατεχόμενα.

    Σε διάσκεψη Τύπου στην Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι «τα μνημεία μας στο βορρά καταρρέουν το ένα μετά το άλλο» και τόνισε ότι «αυτά τα μνημεία ανήκουν σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα και σε όλη την υφήλιο».

    Εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Εκκλησίας της Κύπρου να καταγγείλει «αυτό το ανοσιούργημα σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο». «Οπου υπάρχουν βήματα θα τα χρησιμοποιήσουμε για να καταγγείλουμε την Τουρκία και για να καλέσουμε τόσο τα ΗΕ, όσο και τους ευρωπαίους ηγέτες, να επέμβουν για να πειστούν οι Τούρκοι να μας αφήσουν να συντηρήσουμε τα μνημεία μας» είπε και προειδοποίησε ότι «είναι θέμα ελαχίστου χρόνου μνημεία αιώνων να καταρρεύσουν».

    [04] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Σε συνεχόμενες συσκέψεις βρίσκονται οι εμπειρογνώμονες και οι τεχνοκράτες της Κύπρου και του Ισραήλ για το θέμα του φυσικού αεριού, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, κληθείς να σχολιάσει την συνάντηση που είναι προγραμματισμένη την ερχόμενη Τετάρτη.

    Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες η σύσταση της τεχνικής συμβουλευτικής επιτροπής η οποία θα διαπραγματευθεί με τους Ισραηλίτες τεχνοκράτες προκειμένου να αξιολογήσει και να συμβουλεύσει την πολιτεία, για τα διάφορα σενάρια.

    Ο Υπουργός Εμπορίου απέφυγε να αναφερθεί για το πότε αναμένεται να γνωρίζει με ακρίβεια η Κυπριακή Δημοκρατία τις ποσότητες υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της. Αυτό, είπε, θα γίνει όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας εντός του 2011 ή το αργότερα τους πρώτους μήνες του 2012.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 25 March 2011 - 14:30:06 UTC