Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [02] ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε με επάρκεια, έστω και αν διάφορες πολιτικές δυνάμεις δεν βρίσκουν τίποτα θετικό και τα ζωγραφίζουν όλα με μαύρο χρώμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην εναρκτήρια ομιλία του στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την εσωτερική διακυβέρνηση που έδωσε σήμερα με την ευκαιρία των τριών χρόνων διακυβέρνησής του.

    Υπογράμμισε πως παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις και κινδυνολογίες διαφόρων στην Κύπρο, η Κυβέρνηση με τη λήψη στοχευμένων μέτρων κατάφερε να συγκρατήσει το έλλειμμα πολύ πιο κάτω από το 6% και το 2010 έκλεισε στο 5.3%. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2010 κυμάνθηκε στο 1%. Αυτό επιτεύχθηκε με τη στήριξη της ανάπτυξης, τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του κράτους και τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, επεσήμανε.

    Υπογράμμισε πως «για το 2011 ο στόχος είναι να συνεχιστεί η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών διατηρώντας το κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα της οικονομίας».

    Αναφερόμενος στην ανεργία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «για την εφαρμογή των μέτρων και των προγραμμάτων για την καταπολέμησή της και τη στήριξη της απασχόλησης δαπανήθηκαν ή έχουν δεσμευθεί συνολικά 28 εκατομμύρια. Πέραν των 5.300 ανέργων έχουν προσληφθεί, αποτέλεσμα των προγραμμάτων που εφαρμόζουμε», είπε.

    Σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση είπε πως η Κυβέρνηση επεξεργάστηκε και εφαρμόζει ολοκληρωμένη πολιτική λόγω της οποίας η ανεξέλεγκτη κατάσταση του παρελθόντος δεν υφίσταται πλέον. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε μειώθηκε ο αριθμός των αιτητών ασύλου. Από τις 11.5 χιλιάδες του 2005, οι αιτήσεις σήμερα μειώθηκαν στις 1400, με την καλύτερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, εξαλείφθηκε το φαινόμενο της έλευσης παράνομων μεταναστών και με την καλύτερη φύλαξη της κατοχικής γραμμής περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός των λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα. Το 2008 αυτός ο αριθμός ήταν 5200 άτομα, το 2010 μειώθηκαν σε 1857, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι στα τρία χρόνια διακυβέρνησής μας, παρά τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες που προκάλεσε η πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση, έγιναν πάρα πολλά προς όφελος των απλών ανθρώπων και του κοινωνικού συνόλου.

    «Περάσαμε δύσκολες μέρες. Η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε μεγάλα προβλήματα και δημιούργησε την επιτακτική ανάγκη για αναπροσαρμογή στόχων και προτεραιοτήτων της κοινωνικο-οικονομικής μας πολιτικής. Αυτό όμως δεν αλλοίωσε το φιλολαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής μας», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «η οικονομική κρίση ραγδαία επιδείνωσε τους δείκτες της οικονομίας σε βαθμό που οδήγησε σε δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυτή η δυσμενής εξέλιξη αποτέλεσε πανευρωπαϊκό, και όχι μόνο, φαινόμενο».

    Όπως είπε το δημοσιονομικό έλλειμμα το προκάλεσε η μεγάλη μείωση των εσόδων του κράτους από την καθίζηση της δραστηριότητας κυρίως στον κατασκευαστικό και τον τουριστικό τομέα και τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν κατά 1 δις. 200 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από ένα προϋπολογισμό ύψους 8 δισεκατομμυρίων.

    Πρόσθεσε πως η κρίση δημιούργησε την ανάγκη για στήριξη σημαντικών κλάδων της οικονομίας, με συνολική δαπάνη μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και πως οι αναπτυξιακές δαπάνες του 2008 και 2009 ενισχύθηκαν με επιπλέον 600 εκατομμύρια για στήριξη της ανάπτυξης.

    Ακόμη ανέφερε πως διατέθηκαν επιπρόσθετα κονδύλια στους προϋπολογισμούς για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που πλήγηκαν από την κρίση. «Δεν πρέπει επίσης να ξεχνούμε ότι στην αρχή της διακυβέρνησής μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πιεστική ανάγκη για αντιμετώπιση της λειψυδρίας και για αποζημίωση των γεωργοκτηνοτρόφων που πλήγηκαν από την παρατεταμένη ανομβρία. Συνολικά δαπανήθηκαν 120 εκατομμύρια ευρώ, 50 εκατομμύρια για τη μεταφορά νερού από την Ελλάδα και 70 εκατομμύρια για τις αποζημιώσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    «Ο συνδυασμός μείωσης των εσόδων και αύξησης των δαπανών δημιούργησαν το δημοσιονομικό έλλειμμα που τον Απρίλιο του 2010 έφθασε το 6.1%. Δεν συμβαίνει αυτό που ορισμένες πολιτικές δυνάμεις και πολιτικοί ισχυρίζονται ότι δημιουργήσαμε ελλείμματα παραχωρώντας τάχα αλόγιστα κοινωνικές παροχές και επιδόματα. Άλλωστε, αυτός ο ισχυρισμός συγκρούεται κάθετα μ ένα άλλο ισχυρισμό των ίδιων κομμάτων και πολιτικών ότι τάχα μειώσαμε τις δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές. Είναι αντιληπτό ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο γιατί αλληλοαναιρούνται», επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ανέφερε πως «αυτή η αντίφαση παρατηρείται δυστυχώς σε πολλές άλλες περιπτώσεις και αποδεικνύει το αυθαίρετο και το αστήριχτο πολλών επικρίσεων που εκτοξεύονται σε βάρος της Κυβέρνησης απλά και μόνο για χάρη της αντιπολίτευσης και της επίκρισης. Καθημερινά επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός ότι η Κυβέρνηση δήθεν δεν πήρε μέτρα και ότι τίποτα δεν έχει κάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «με όλους αυτούς διαφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία χαρακτήρισε τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση έγκαιρα και στοχευμένα».

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανήλθε πολύ πρόσφατα για να σημειώσει ότι λόγω των ορθών μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση έχουν εκπληρωθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2010 και ότι είναι πολύ καλές οι προοπτικές για εκπλήρωση των στόχων του 2011 και 2012», επεσήμανε.

    Όπως είπε, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης διαμορφώσαμε και καταθέσαμε στην Ε.Ε. τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ το 2010, στο 4.5% το 2011 και στο 3% το 2012, όπως επιβάλλει η Ε.Ε. Ο σχεδιασμός που εφαρμόστηκε ήταν η άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης για το 2009 και η έξοδος από την ύφεση το 2010. Και οι δύο στόχοι εκπληρώθηκαν.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως στον Προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται αύξηση των λειτουργικών δαπανών μόνο κατά 0.5%, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια η αύξηση των λειτουργικών δαπανών κυμαινόταν γύρω στο 7.5 8.0% κατ έτος. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου το Δεκέμβριο του 2010 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 1240 άτομα.

    «Αυτό για πρώτη φορά συμβαίνει στα χρόνια ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προηγουμένως, προστίθεντο ανά κάθε κυβέρνηση προσέθετε τουλάχιστον 1200-1500 δημοσίους υπαλλήλους ετησίως. Δηλαδή, συνολικά στην πενταετία επιπρόσθετοι 6 7,5 χιλιάδες νέοι δημόσιοι υπάλληλοι», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «η Κυβέρνησή μας είναι η μοναδική κυβέρνηση που προχώρησε σε κατάργηση μόνιμων θέσεων στη δημόσια υπηρεσία, συνολικά 405, και προωθεί την κατάργηση κι άλλων μόνιμων θέσεων. Το Υπουργικό Συμβούλιο μεθαύριο Πέμπτη στη συνεδρία του θα αποφασίσει την κατάργηση άλλων 218 μόνιμων θέσεων στη δημόσια υπηρεσία».

    «Προηγούμενες Κυβερνήσεις πρόσθεταν προνομιακές ρυθμίσεις στη δημόσια υπηρεσία. Η Κυβέρνησή μας έβαλε τέλος ή δρομολογεί την κατάργηση τέτοιων ρυθμίσεων. Η Κυβέρνησή μας κατάργησε το προνόμιο της παραχώρησης ανεργιακού επιδόματος για έξι μήνες στους δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνταν και έχει προχωρήσει στην κατάργηση του απαράδεκτου φαινομένου των πολλαπλών συντάξεων», επεσήμανε.

    Όπως είπε, η Κυβέρνηση δεν στοχοποιεί τους δημοσίους υπαλλήλους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υπηρεσία ούτε και θεωρεί πως τα προβλήματα της οικονομίας οφείλονται στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως διάφοροι διατείνονται. Πιστεύουμε όμως ότι οι λειτουργοί του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών και προβλημάτων γι αυτό και είμαστε σε διαρκή επαφή και διάλογο με τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως η Κυβέρνησή δεν προσπερνά τα προβλήματα. «Όπως αποδεικνύεται από τις πράξεις της, η Κυβέρνησή μας τα ξεσκεπάζει, τα αναδεικνύει και τα επιλύει. Και δυστυχώς, υπάρχουν πολλά προβλήματα και στρεβλώσεις στην Οικονομία μας, που συσσωρεύτηκαν μέσα από τις δεκαετίες. Τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μια μέρα στη άλλη. Για την επίλυσή τους επιβάλλεται διάλογος και συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις», ανέφερε.

    Όπως είπε, «στο οικονομικό πακέτο που η Κυβέρνηση εξήγγειλε τον περασμένο Δεκέμβριο, περιλαμβάνονται μέτρα για επίλυση μιας σειράς διαρθρωτικών προβλημάτων όπως είναι το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η εναλλαξιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η αναδιάρθρωση προς το δικαιότερο της ΑΤΑ, η περαιτέρω μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η πάταξη της φοροδιαφυγής, η πολεοδομική ρύθμιση κ.α.»

    Ανέφερε πως σχετικά με το συνταξιοδοτικό του δημοσίου, η Κυβέρνηση έχει ήδη διορίσει αναλογιστή για ετοιμασία μελέτης, στη βάση της οποίας θα γίνει διάλογος για εξεύρεση λύσεων. Όπως είπε, ήδη αυτή η μελέτη έχει ολοκληρωθεί «και πολύ σύντομα μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα αρχίσουμε διάλογο για τη διευθέτηση των προβλημάτων του συνταξιοδοτικού».

    «Για την πάταξη της φοροδιαφυγής προωθήσαμε έξι νομοσχέδια τα οποία εγκρίθηκαν πρόσφατα με μεγάλη καθυστέρηση στη Βουλή. Στο πλαίσιο της επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, επιλύσαμε το θέμα των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων που ταλάνιζε για δεκαετίες τη δημόσια υπηρεσία», ανέφερε.

    Επεσήμανε εξάλλου πως το οικονομικό πακέτο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για άμεση αύξηση των εσόδων του κράτους και για μείωση των εξόδων. «Αύξηση των εσόδων θα επιφέρει η πρόταση για συνεισφορά των τραπεζών ύψους 120 εκατομμυρίων για δύο χρόνια (τα 50 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για δημιουργία ταμείου στήριξης) η οποία ελπίζουμε να εγκριθεί από τη βουλή και να μην απορριφθεί όπως είχε γίνει με τις προτάσεις της Κυβέρνησης για φορολόγηση του πλούτου και των εχόντων», επεσήμανε.

    «Για τη μείωση των εξόδων, ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει το στόχο της συνεισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων ύψους 70 εκατομμυρίων για τα επόμενα δύο χρόνια (2011 και 2012). Έχω συγκαλέσει σύσκεψη με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί για συνέχιση της συζήτησης που αφορά αυτό, καθώς και για άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», επεσήμανε.

    Πρόσθεσε πως αύξηση των εσόδων θα επιφέρει η Πολεοδομική Ρύθμιση η οποία τελικά ψηφίστηκε με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ανάμεσα στις προκλήσεις που υπάρχουν και εντατικά εργαζόμαστε για να τις αντιμετωπίσουμε, είναι δύο που αποτελούν πρώτης γραμμής: η ανεργία και το μεταναστευτικό, είπε.

    Αναφερόμενος στην ανεργία είπε πως είναι γεγονός ότι η ανεργία στην Κύπρο έχει φτάσει σε ψηλά για τη χώρα μας επίπεδα, λόγω της οικονομικής κρίσης. «Το πρόβλημα της ανεργίας επιτείνεται από την έλευση μεγάλου αριθμού κοινοτικών εργαζομένων στην Κύπρο, οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας προς αναζήτηση εργασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τις 29 χιλιάδες περίπου άνεργους, το 25% -δηλαδή γύρω στις 7 χιλιάδες, είναι κοινοτικοί. Ακόμα και με αυτό τον αριθμό η Κύπρος κατέχει την 6η καλύτερη θέση στο ποσοστό ανεργίας. Αυτό βέβαια δεν μας εφησυχάζει. Συνεχώς παίρνουμε μέτρα και εργαζόμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία που αποτελεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα», επεσήμανε.

    Πρόσθεσε πως δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. «Το 2010 η απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, αυξήθηκε κατά 1%, δηλαδή 3829 εργαζόμενους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των θέσεων εργασίας καταλαμβάνεται από κοινοτικούς. Είναι φανερό ότι πολλοί εργοδότες προτιμούν να εργοδοτούν κοινοτικούς διότι το εργατικό κόστος είναι πιο χαμηλό. Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης στο πλαίσιο βέβαια που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.

    Όπως είπε, από τον Οκτώβριο του 2008, η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης είχε υιοθετήσει τους βασικούς άξονες πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας. «Αυτό απαντά στις αστήρικτες επικρίσεις ότι τάχα καθυστερήσαμε ως Κυβέρνηση να δράσουμε», πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως η πολιτική μας για την καταπολέμηση της ανεργίας στηρίζεται στη συστηματική παρακολούθηση της αγοράς, στη στήριξη των επιχειρήσεων για διατήρηση θέσεων απασχόλησης, στην παροχή κινήτρων για πρόσληψη ανέργων, στην εφαρμογή περιοριστικής πολιτικής σχετικά με την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες και στην εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

    Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η Κύπρος για αρκετά χρόνια αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα από την έλευση παράνομων μεταναστών, ειδικά από τη γραμμή αντιπαράταξης. «Λόγω μη ύπαρξης ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, οι αιτητές ασύλου το 2005 είχαν ανέλθει στους 11300. Η απουσία μεταναστευτικής πολιτικής δεν επέτρεψε τη δημιουργία χώρων υποδοχής μεταναστών, όπως προβλέπουν οι οδηγίες της Ε.Ε., υποδομή απαραίτητη για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής», ανέφερε.

    Όπως είπε, «η Κυβέρνησή μας επεξεργάστηκε και εφαρμόζει ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Λόγω ακριβώς αυτής της πολιτικής η ανεξέλεγκτη κατάσταση του παρελθόντος δεν υφίσταται πλέον. Έχει τερματιστεί! Πολλά από τα προβλήματα σταδιακά και σταθερά βρίσκουν τη λύση τους».

    Σαν αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, επεσήμανε, μειώθηκε ο αριθμός των αιτητών ασύλου. Από τις 11.5 χιλιάδες του 2005, οι αιτήσεις σήμερα μειώθηκαν στις 1400.

    «Με την καλύτερη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, εξαλείψαμε το φαινόμενο της έλευσης παράνομων μεταναστών. Με την καλύτερη φύλαξη της κατοχικής γραμμής περιορίσαμε σημαντικά τον αριθμό των λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα. Το 2008 αυτός ο αριθμός ήταν 5200 άτομα, το 2010 μειώθηκαν σε 1857», είπε.

    Ανέφερε επίσης πως «λαμβάνονται μέτρα και για πρώτη φορά δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές που θα επιτρέψουν την παροχή των υλικών συνθηκών υποδοχής αντί την παραχώρηση δημοσίου βοηθήματος. Το δημόσιο βοήθημα παραχωρείται με ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2006».

    Πρόσθεσε πως «προωθούμε πολιτική ένταξης στην εργασία και τερματισμού της παροχής δημοσίου βοηθήματος στους αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες και τους δικαιούχους επικουρικής προστασίας. Αξιοποιούμε ευρωπαϊκά κονδύλια από τα Ταμεία Αλληλεγγύης για ενίσχυση της φύλαξης και επιτήρησης (ελικόπτερα/ οχήματα), για προγράμματα ένταξης μεταναστών και για τη δημιουργία χώρων υποδοχής», ανέφερε.

    Είπε ακόμη πως «για την αντιμετώπιση των προβλημάτων θα συνεχίσουμε στοχευμένα να εργαζόμαστε πάντοτε σε συνεργασία με την Ε.Ε. και στη βάση των Κανόνων της Ένωσης αλλά και των διεθνών συμβάσεων».

    Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η Κύπρος αποτελεί εξαίρεση στην ΕΕ, αφού ενώ σε ένα μεγάλο αριθμό χωρών της ΕΕ αποκόπηκαν μισθοί, ωφελήματα και συντάξεις, στην Κύπρο το κοινωνικό κράτος ενισχύθηκε.

    «Από το 2008 που ανέλαβε η Κυβέρνησή μας, οι κοινωνικές παροχές αυξήθηκαν κατά 25%, χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις των παροχών στην Παιδεία και την Υγεία που αποτελούν κατ εξοχήν τομείς κοινωνικής πολιτικής. Από σχεδόν 1 δις. οι δαπάνες των κοινωνικών παροχών ανήλθαν στο 1 δις. 200 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά δε κοινωνικές παροχές δίνονται με ένα στοχευμένο τρόπο», είπε.

    Ανέφερε πως οι πολιτικές που υλοποιήθηκαν σ αυτό τον τομέα είναι πάρα πολλές. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 30%. Η ενίσχυση αυτών των εισοδημάτων προήλθε από το πασχαλινό επίδομα, για το οποίο διατέθηκαν 88 εκατ. ευρώ και από την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, για το οποίο διατέθηκαν 90 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, οι συνταξιούχοι επωφελήθηκαν από το σχέδιο κοινωνικού τουρισμού, για το οποίο προσφέρθηκαν 1.7 εκατ. ευρώ.

    Εξάλλου, το δημόσιο βοήθημα για βασικές ανάγκες αυξήθηκε κατά 12% το 2008 και κατά 6.3% το 2009. Οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος το 2010 ανήλθαν στις 26 χιλιάδες περιπτώσεις που αντιπροσωπεύουν πέραν των 45 χιλιάδων ατόμων. Επιπρόσθετα, βελτιώθηκαν και εμπλουτίστηκαν σχέδια κοινωνικής ευημερίας που αφορούν άτομα με ειδικές ανάγκες

    Σε σχέση με τα άτομα με αναπηρίες, είπε πως «η δέσμευσή μας προς το κίνημα των αναπήρων ατόμων για εφαρμογή μέτρων θετικών δράσεων για πρόσληψή τους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έχει υλοποιηθεί. Ήδη, η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νόμου έχει προχωρήσει κατά το τρέχον σχολικό έτος σε διορισμό ατόμων με αναπηρίες στη Μέση και Δημοτική εκπαίδευση».

    Εξάλλου, όπως είπε, «για πρώτη φορά, την ακαδημαϊκή χρονιά 2009-2010, εφαρμόστηκαν μέτρα φοιτητικής μέριμνας, ύψους 12 εκατ. ευρώ, τα οποία παρέχονται στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων. Αυτά τα μέτρα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο», πρόσθεσε.

    Είπε εξάλλου πως στο πλαίσιο της Νέας Στεγαστικής Πολιτικής, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ωφελήματα και οι χορηγίες που παρέχονται σε δικαιούχους πολίτες. Ταυτόχρονα, βελτιώθηκαν και επεκτάθηκαν τα κριτήρια συμμετοχής στα στεγαστικά προγράμματα και έτσι διευρύνθηκε ο αριθμός των δικαιούχων. Το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο και τα άλλα στεγαστικά προγράμματα, που απευθύνονται σε αυτόχθονες και εκτοπισμένους, συμβάλλουν πλέον ουσιαστικά στην επίτευξη της επιδίωξης κάθε κυπριακής οικογένειας για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, ανέφερε.

    Για τη στεγαστική πολιτική, είπε πως η Κυβέρνηση αύξησε σημαντικά τα κονδύλια. Συγκεκριμένα, από σύνολο 99 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν το 2007 για όλες τις κατηγορίες που επωφελούνται από τα στεγαστικά προγράμματα, διατέθηκαν 125 εκατ. το 2008, 172 εκατ. το 2009 και 183 εκατ. το 2010. Δηλαδή, από το 2007 μέχρι το 2010 σημειώθηκε αύξηση 46%!

    Επίσης, στο πλαίσιο της στεγαστικής της πολιτικής, η Κυβέρνηση ενίσχυσε τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), ο οποίος είναι ο κατ εξοχήν κρατικός φορέας που προωθεί προγράμματα που απευθύνονται σε χαμηλόμισθους και γενικά σε οικογένειες που χωρίς την κρατική φροντίδα δεν έχουν τη δυνατότητα απόκτησης ιδιόκτητης στέγης.

    Διατέθηκαν 200 εκατ. ευρώ για παροχή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων, κυρίως μέσω του ΚΟΑΓ, σε νέα ζευγάρια και οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Από τη στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα ικανοποιήθηκαν δεκαεπτά χιλιάδες οικογένειες, κυρίως νεαρά ζευγάρια, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Υπογράμμισε εξάλλου πως «σημαντικό συστατικό μέρος της πολιτικής μας για δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, δεν είναι μόνο η επίλυση προβλημάτων που για δεκαετίες ταλάνιζαν την κοινωνία και την οικονομία, αλλά και η διενέργεια τομών στην κοινωνία».

    Σε σχέση με τις δημόσιες συγκοινωνίες ανέφερε πως «σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια νέα ολοκληρωμένη δομή για τις δημόσιες συγκοινωνίες. Πλέον η Κύπρος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει σύγχρονες, επαρκείς και οικονομικά προσιτές δημόσιες συγκοινωνίες. Η Κυβέρνηση έχει θέσει το στόχο, οι δημόσιες συγκοινωνίες να αγκαλιαστούν μαζικά από τους πολίτες», ανέφερε.

    Για το υδατικό είπε πως «η Κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της για απεξάρτηση της Κύπρου από τις διαθέσεις των καιρικών συνθηκών σχετικά με την ύδρευση. Στο τέλος αυτού του έτους, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ανέγερσης μονάδων αφαλάτωσης που αποτελούν συστατικό μέρος του σχεδιασμού μας. Επιπλέον, η Κυβέρνηση προχώρησε και συμπλήρωσε ένα τεράστιο κενό που υπήρχε σχετικά με την ενιαία διαχείριση υδάτων, αφού με σχετικό νομοθέτημα ολοκληρωμένα και λεπτομερώς ρυθμίσαμε την ανάπτυξη και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας μας, με υπεύθυνο φορέα το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων».

    Για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είπε πως «αποφασιστικά συνεχίζουμε την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία από το σχολικό έτος 2010 -2011 εισήλθε σ ένα πολύ αποφασιστικό στάδιο με την πιλοτική εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων».

    Για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε πως «επιλύσαμε το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ΤΚΑ μέχρι το 2048. Παράλληλα, δημιουργούμε πραγματικό αποθεματικό με την καταβολή κάθε χρόνου 200 εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση στο ταμείο».

    Σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση είπε πως βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο η εφαρμογή του σχεδιασμού για την μεταρρύθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως είπε, βασικός στόχος της αναδιοργάνωσης είναι να δύναται η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών, να έχει μειωμένο κόστος συντήρησης και λειτουργίας και να αναβαθμίζει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και του πολίτη.

    Για την περιβαλλοντική πολιτική ανέφερε πως «θέσαμε σε εφαρμογή ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Συστατικά μέρη αυτής της πολιτικής είναι η νέα πολεοδομική και χωροταξική πολιτική η οποία επιφέρει ποιοτικές αλλαγές αφού υιοθετούνται διαφανείς και συμμετοχικές διαδικασίες, η προώθηση συστήματος σύγχρονης και ορθολογικής διαχείρισης στερεών, κτηνοτροφικών και δημοτικών αποβλήτων, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ολοκληρωτική απαγόρευση της καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στη χώρα μας κ.α.», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Για την ενεργειακή πολιτική είπε πως η Κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και χωρίς τυμπανοκρουσίες προωθεί το σχεδιασμό της για μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο της περιοχής. «Αυτός ο σχεδιασμός στηρίζεται στο πλεονέκτημα που έχει η Κύπρος λόγω γεωγραφίας αλλά και λόγω της ευρωπαϊκής ιδιότητας της χώρας μας. Η υπογραφή συμφωνιών και η προώθηση συνεργασιών με γειτονικές χώρες καθώς και η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου που πολύ πιθανόν να διαθέτει η χώρα μας, αποτελούν βασικούς άξονες του σχεδιασμού μας», επεσήμανε.

    «Τα όσα σε συντομία έχουμε αναφέρει, αποτελούν το τεκμήριο ότι η Κυβέρνησή μας, σε πολύ αντίξοες συνθήκες υλοποιεί σταθερά και με συνέπεια το Πρόγραμμά της. Στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής μας, έχει γίνει πλούσιο και πολυσχιδές έργο. Επιλύουμε προβλήματα τα οποία για δεκαετίες κανένας δεν τα άγγιζε και για δεκαετίες ταλάνιζαν την κοινωνία μας», υπογράμμισε.

    Όπως επεσήμανε «στην Κυβέρνησή μας έλαχε το καθήκον να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση και τα διάφορα προβλήματα που προκάλεσε ή ανέδειξε στην επιφάνεια. Η οικονομική κρίση, η οποία ταλανίζει τους λαούς παγκόσμια, προκλήθηκε από την ασυδοσία μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και τραπεζών που στο βωμό του κέρδους και ελλείψει ελέγχων στις αγορές κερδοσκόπησαν σε βάρος της πραγματικής οικονομίας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως «στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης η Κυβέρνησή μας ανταποκρίθηκε με επάρκεια, έστω και αν διάφορες πολιτικές δυνάμεις δεν βρίσκουν τίποτα θετικό και τα ζωγραφίζουν όλα με μαύρο χρώμα. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε ότι όλα είναι ιδανικά και ότι όλα είναι ρόδινα. Ποτέ! Εμείς πρώτοι αναδείξαμε τα προβλήματα. Εμείς πρώτοι τονίσαμε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, να αντιμετωπιστούν αδικίες του παρελθόντος. Και δεν μένουμε στα λόγια! Κάνουμε έργο που κάθε καλόπιστος και αντικειμενικός κριτής μπορεί εύκολα να το διακρίνει. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, το διακρίνουν και το εκτιμούν. Ας το εκτιμήσουμε κι εμείς εδώ στην Κύπρο, κάνοντας απλά μια σύγκριση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη κι αλλού», ανέφερε.

    «Εμείς, δεχόμαστε συγκρίσεις! Δεν ζητούμε εύσημα. Ζητούμε να κρινόμαστε αντικειμενικά. Η Κύπρος μας έχει ανάγκη την αισιοδοξία και τη θετική προσέγγιση, όχι το μόνιμο αρνητισμό και το μηδενισμό που προκαλεί αδικαιολόγητο πανικό», πρόσθεσε.

    Επεσήμανε πως η αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι αποκλειστικό καθήκον της Κυβέρνησης. «Είναι αλήθεια ότι στους ώμους της Κυβέρνησης πέφτει το κύριο βάρος. Χωρίς όμως τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων και των πολιτικών δυνάμεων κάτι θα λείπει. Το θέμα της οικονομίας είναι εθνικό και ως τέτοιο πρέπει υπεύθυνα να αντιμετωπίζεται», ανέφερε.

    «Η Κύπρος μας έχει ανάγκη την προοπτική, την οποία εμείς δημιουργούμε με το έργο μας. Την προσφορά μας. Την εργασία μας. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι όλα τα προβλήματα θα επιλυθούν», ανέφερε. Διαβεβαίωσε ωστόσο πως θα συνεχίσει μαζί με τους συνεργάτες του, τη σκληρή και συνεχή προσπάθεια για τη στήριξη των ανθρώπων της εργασίας, για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων του λαού, για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου μας.

    [02] ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Για να επιτευχθεί μια λύση στο Κυπριακό πρέπει να υπάρχει βούληση και θέληση και από τις δύο πλευρές και αυτή η θέληση είναι ελλιπής στον έναν από τους δύο εταίρους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία, Marc Massion μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Κυπριακής Βουλής.

    Μιλώντας μέσω μεταφράστριας, ο κ. Massion είπε ότι τα μέλη της Ομάδας είναι φίλοι της Κύπρου, μέλη αυτής της Ομάδας Φιλίας στη Γαλλική Γερουσία για πολλά χρόνια, έχουν έρθει στην Κύπρο αρκετές φορές και έχουν φιλοξενήσει μέλη της κυπριακής Βουλής στην Γαλλία. Εξέφρασε τη συμπάθεια της Ομάδας Φιλίας στον αγώνα των Κυπρίων για την εδαφική τους ακεραιότητα. «Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, πολύπλοκη», είπε, προσθέτοντας ότι τάσσονται υπέρ της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και γνωρίζουν πως για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός πρέπει να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές. ``Και μπορούμε να πούμε ότι η θέληση αυτή είναι ελλιπής στον έναν από τους δύο εταίρους``.

    Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον κυπριακό λαό στην προσπάθειά του για ειρήνη και επανένωση του νησιού, κατέληξε.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι η Γαλλία παραδοσιακά ήταν πάντα στο πλευρό του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για δικαίωση. Στο πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής, συνέχισε, αντικατοπτρίζεται η πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική. «Εμείς στην Κύπρο, ενώ δηλώνουμε ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τους υπερατλαντικούς συμμάχους», συνέχισε, «με τους μόνους που διατηρούμε τις πιο άριστες σχέσεις είναι με τους Βρετανούς», που παραμένει «στο άρμα το υπερατλαντικό``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 5 April 2011 - 17:30:16 UTC