Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-04-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
  • [02] ΥΠΕΞ ΛΙΒΥΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΚΣΣΕ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δήλωση του την Τετάρτη για το θέμα της απογραφής πληθυσμού διευκρινίζει πως ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα.

    ``Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση στη βάση της οποίας ζητούμε να συνεχιστεί η συζήτηση. Εμείς εμμένουμε στην πρότασή μας``, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Στεφάνου.

    Στη δήλωσή του, ο Εκπρόσωπος σημειώνει ακόμη ότι ``η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς προνοεί όπως το Ταμείο Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών ή άλλος διεθνής οργανισμός (ΟΑΣΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης) οργανώσει, εποπτεύσει και εκτελέσει ταυτόχρονη απογραφή σε ολόκληρη την Κύπρο`` και συμπληρώνει πως ``εμείς δεν θεωρούμε ότι οι απογραφές που διεξάγονται στα κατεχόμενα είναι αξιόπιστες, όπως άλλωστε κατά κόρον έχουν υποστηρίξει τουρκοκυπριακές οργανώσεις και κόμματα``.

    ``Η πρότασή μας προνοεί επίσης όπως η απογραφή διεξαχθεί βάσει των διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων και των προδιαγραφών του Ταμείου Πληθυσμού των Ηνωμένων Εθνών και το εν λόγω Ταμείο να επιβεβαιώσει και ανακοινώσει τα αποτελέσματα της απογραφής``, καταλήγει ο Εκπρόσωπος.

    [02] ΥΠΕΞ ΛΙΒΥΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Abdel Ati Al Obeidi έφθασε την Τετάρτη στην Κύπρο όπου και θα έχει την Πέμπτη διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

    Ο κ. Al Obeidi επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Τουρκία.

    Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου στο Reuters, η επίσκεψη του Λίβυου Υπουργού Εξωτερικών γίνεται κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, ύστερα από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Μάλτα. Πρόσθεσε ότι ο Λίβυος ΥΠΕΞ επιθυμεί να συναντηθεί με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών.

    «Πρέπει να ακούσουμε τι έχει να πει», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

    [03] ΚΣΣΕ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στρατιωτικές επεμβάσεις όπως αυτή που διενήργησε η Τουρκία στη Κύπρο το 1974, οδήγησαν σε μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχουν επιφέρει, όπως διατείνονταν, μόνιμη επίλυση του προβλήματος, αναφέρεται σε ψήφισμα-έκθεση που υιοθέτησε ομόφωνα στο Στρασβούργο η Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

    Αναφέρεται επίσης πως διμερείς εγγυήσεις, όπως αυτές που δόθηκαν στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, δεν απέτρεψαν διενέξεις. Τουναντίον, συνεχίζει το ψήφισμα, στην περίπτωση της Κύπρου, οι εγγυήσεις αυτές, χρησιμοποιηθήκαν ως πρόφαση για μονομερή στρατιωτική επέμβαση, κατά παράβαση του Αρθρου 2 (4) του Καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών προνοιών του διεθνούς δικαίου, που απαγορεύει τη χρήση βίας.

    Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης εθνικών ή εθνοτικών μειονοτήτων δεν παρέχει το αυτόματο δικαίωμα σε ενέργειες που να καταλήγουν στη διαίρεση μιας χώρας, αναφέρεται στο ψήφισμα, ενώ παράλληλα γίνεται έκκληση προς όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να μην αναγνωρίζουν ή στηρίζουν με οποιοδήποτε τρόπο τις de facto αρχές εδαφών, που είναι αποτέλεσμα παράνομης διαίρεσης, και ειδικά εκείνων που στηρίζονται πάνω σε ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων το «εξαιρετικά θετικό ψήφισμα και έκθεση», της Εισηγήτριας της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣΣΕ, Γερμανίδας Βουλευτού, Marina Schuster, υιοθετήθηκε ομόφωνα την Τετάρτη κατά τη συνεδρία της Επιτροπής στο Στρασβούργο, υπό την Προεδρία του Βουλευτή Χρήστου Πουργουρίδη, στα πλαίσια του 2ου Μέρους της Συνόδου 2011 της ΚΣΣΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 13 April 2011 - 17:29:12 UTC