Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΟΥΛΤΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΟΙΚ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011
  • [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Μήνυμα αισιοδοξίας για την κυπριακή οικονομία και τις προοπτικές της απηύθυνε την Παρασκευή το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, καλώντας όλους να αναλάβουν συλλογικά την ευθύνη, με γνώμονα το καλό του τόπου και την ευημερία του λαού, για οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση.

    Σε ομιλία του στα εγκαίνια της 36ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, ο Πρόεδρος τόνισε ότι ύψιστη προτεραιότητα και επιδίωξή είναι όχι μόνο να εξέλθουμε της παρούσας κρίσης, αλλά και να εδραιώσουμε μια σταθερή οικονομία, με γερές βάσεις και με δυναμική ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι μια τέτοια οικονομία συνιστά ουσιαστική παράμετρο στήριξης του εθνικού μας προβλήματος και, παράλληλα, συντελεστή της ευημερίας των πολιτών της χώρας μας.

    Οπως είπε, σε αντίθεση με πολλές χώρες στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενισχύοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό κράτος.

    ``Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες στην Κύπρο δεν περικόπηκαν μισθοί, συντάξεις και κοινωνικά ωφελήματα αλλά αντίθετα ενισχύθηκαν οι συμπολίτες που έχουν πραγματική ανάγκη``, πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση στήριξε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, με συνολική δαπάνη 500 εκ. ευρώ και συμπεριέλαβε επιπρόσθετα κονδύλια στους προϋπολογισμούς για στοχευμένη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση.

    Αυτές οι έγκαιρες κινήσεις από πλευράς της Κυβέρνησης, συμπλήρωσε, βοήθησαν αποφασιστικά η κυπριακή οικονομία να βγει από την ύφεση και να παρουσιάσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Απέρριψε ισχυρισμούς ότι η Κυβέρνηση δημιούργησε ελλείμματα, παραχωρώντας δήθεν αλόγιστα κοινωνικές παροχές και επιδόματα.

    Αλλωστε, σημείωσε, ``αυτός ο ισχυρισμός συγκρούεται κάθετα με ένα άλλο ισχυρισμό των ιδίων ότι δήθεν μειώσαμε τις δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές. Είναι αντιληπτό ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο γιατί τα δύο αλληλοαναιρούνται``.

    ``Καθημερινά επαναλαμβάνεται ο ισχυρισμός ότι, η Κυβέρνηση δήθεν δεν πήρε μέτρα και ότι τίποτα δεν έχει κάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Με όλα αυτά διαφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χαρακτήρισε τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, στα πλαίσια της αξιολόγησης του Προγράμματος Σταθερότητας 2009-2013, έγκαιρα και στοχευμένα``, συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις και κινδυνολογίες διαφόρων στην Κύπρο, με τη λήψη στοχευμένων μέτρων το έλλειμμα συγκρατήθηκε κάτω από το 6% του ΑΕΠ και το 2010 έκλεισε στο 5.3%.

    Επιπλέον, είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2010 κυμάνθηκε στο 1%, σε διπλάσιο ποσοστό από αυτό που αρχικά υπολογίστηκε, λέγοντας ότι αυτό επιτεύχθηκε με τη στήριξη της ανάπτυξης και τη συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του κράτους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου την τελευταία τριετία είναι ο 4ος ψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο 3ος ψηλότερος στην Ευρωζώνη.

    Εξέφρασε τη λύπη του για τις ανεύθυνες, όπως είπε, καταγγελίες κάποιων για ψευδή οικονομικά στοιχεία.

    ``Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι όσοι ανεύθυνα καταγγέλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κύπρο και στο εξωτερικό για ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία, αυτοί που δημιουργούν λανθασμένη εικόνα για την Κύπρο στο εξωτερικό, πλήττουν σοβαρά την κυπριακή οικονομία``, υπογράμμισε.

    Η Κυβέρνηση, συνέχισε, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης διαμόρφωσε και κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Ενωση Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    Οπως είπε, αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4.5% του ΑΕΠ το 2011 και κάτω από το 3% το 2012, όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο σχεδιασμός που εφαρμόστηκε, πρόσθεσε, ήταν η άμβλυνση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης για το 2009 και η έξοδος από την ύφεση το 2010 και είπε ότι ``και οι δύο στόχοι εκπληρώθηκαν``.

    Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του 2011, είπε ότι προβλέπεται μείωση των λειτουργικών δαπανών και συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του συνόλου των δαπανών κάτω από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια η αύξηση των δαπανών κυμαινόταν γύρω στο 7.5 8% κατ έτος, ενισχύοντας αυτό που ονομάζεται «διαρθρωτικά προβλήματα» της οικονομίας.

    Επισήμανε ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες λόγω λαθών, παραλείψεων, κακού σχεδιασμού και εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και όχι τα τελευταία τρία χρόνια.

    ``Αυτή η Κυβέρνηση δεν προσπερνά τα προβλήματα. Οπως αποδεικνύεται από τις πράξεις της, αναδεικνύει τα προβλήματα και εργάζεται σκληρά για να τα επιλύσει. Τα προβλήματα αυτά δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μια μέρα στη άλλη. Για την επίλυσή τους επιβάλλεται διάλογος και συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις``, σημείωσε.

    Παράλληλα, κάλεσε όλους ``να ηρεμήσουν και να αντιληφθούν ότι οι εκλογές θα περάσουν και τότε εκείνο που θα μείνει σαν ζημιά στην οικονομία και τον τόπο ένεκα της σκληρής και χωρίς όρια αντιπαράθεσης θα το πληρώσουμε όλοι χωρίς να έχουν ασφαλώς όλοι την ευθύνη για αυτή τη ζημιά``.

    Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, είπε ότι περιλαμβάνει μέτρα για άμεση αύξηση των εσόδων του κράτους και για μείωση των εξόδων. Αύξηση των εσόδων θα επιφέρει, πρόσθεσε, η απόφαση για ετήσια συνεισφορά των τραπεζών ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και η Πολεοδομική Ρύθμιση, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα με καθυστέρηση σχεδόν ενός έτους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Σχετικά με το συνταξιοδοτικό του δημοσίου, είπε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη διορίσει αναλογιστή ο οποίος ετοίμασε μελέτη, στη βάση της οποίας θα γίνει διάλογος για εξεύρεση λύσεων.

    Πολύ σύντομα, ανέφερε ο Πρόεδρος, θα συνεχιστεί ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του συνταξιοδοτικού.

    Για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προώθησε έξι νομοσχέδια τα οποία εγκρίθηκαν πρόσφατα με μεγάλη όμως καθυστέρηση στη Βουλή.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στην ανεργία, λέγοντας ότι ο στόχος της μείωσης της ανεργίας είναι στις κύριες κοινωνικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

    Η ανεργία στην Κύπρο, σημείωσε, έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και επιτείνεται από την έλευση μεγάλου αριθμού κοινοτικών εργαζομένων στην Κύπρο.

    Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι από τις 29 χιλιάδες περίπου άνεργους, το 25%, δηλαδή πάνω από 7 χιλιάδες, είναι κοινοτικοί, αλλά σημείωσε ότι ακόμα και με αυτό το ποσοστό η Κύπρος κατέχει την 4η καλύτερη θέση στο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε σχέση με τις κοινωνικές παροχές, είπε ότι από το 2008 που ανέλαβε η Κυβέρνηση αυξήθηκαν κατά 25%, χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις των παροχών στην Παιδεία και την Υγεία που αποτελούν κατ εξοχήν τομείς κοινωνικής πολιτικής.

    Πρόσθεσε ότι από σχεδόν 1 δις. οι δαπάνες των κοινωνικών παροχών ανήλθαν στο 1 δις. 200 εκατ. ευρώ και είπε ότι για πρώτη φορά επίσης κοινωνικές παροχές δίνονται με ένα στοχευμένο τρόπο.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, λέγοντας ότι βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και γίνεται προσπάθεια για παραπέρα βελτίωσή της.

    Η εγγραφή εταιρειών έχει αυξηθεί κατά 19.5% το 2010, ποσοστό που αναλογεί περίπου στην αύξηση που παρουσιάζεται στην εγγραφή ξένων εταιρειών στην Κύπρο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σημείωσε ότι η εγγραφή νέων εταιρειών αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη για τη δυναμική της ανάπτυξης στην Κύπρο και ότι η Κύπρος διατηρεί και ενισχύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα έναντι ανταγωνιστικών χωρών.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, λέγοντας ότι αποτελούν το 99% των κυπριακών επιχειρήσεων και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία του τόπου. ``Επιδιώκουμε την ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Πράξης για τις Μικρές Επιχειρήσεις και την προώθηση νέων μέτρων και δράσεων για την εφαρμογή της``, συνέχισε.

    Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, προωθεί μέτρα για ενθάρρυνση των επενδύσεων σε εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και της τεχνογνωσίας, που θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη βελτίωση της ποιότητας των κυπριακών προϊόντων, στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    ``Το συνολικό ποσό που διατίθεται με τη μορφή χορηγιών για το μεταποιητικό τομέα ανέρχεται στα 60 εκ. ευρώ``, συμπλήρωσε.

    Εξέφρασε την ευαρέσκειά του διότι, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, οι συνολικές εξαγωγές ακολούθησαν ανοδική πορεία, παρουσιάζοντας αύξηση 18% το 2010 σε σχέση με το 2009.

    Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι επίσης, είπε, τα στοιχεία για την πορεία των εξαγωγών και κατά το 2011.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι οι συνολικές εξαγωγές για την περίοδο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2011 παρουσιάζουν αύξηση 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

    Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο «Ενέργεια», ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρατήρησε ότι αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για τις προοπτικές της πατρίδας και του λαού μας.

    Καταφέραμε, είπε, αυτό που για πολλούς θεωρείτο αδιανόητο, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου με γειτονικές χώρες στα νοτιοανατολικά της Κύπρου, ενώ παράλληλα ``υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Noble Energy και σε λίγους μήνες ο κυπριακός λαός θα γνωρίζει εάν είναι ιδιοκτήτης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων``.

    ``Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν τις σημαντικότερες εξελίξεις για τον τόπο τα τελευταία χρόνια με εξαίρεση τα όσα σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη περιοχή, με μεγάλες πιθανότητες για ύπαρξη οικονομικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων``, υπογράμμισε.

    Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να καταστεί η Κύπρος διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών.

    ``Οι επαγγελματικές υπηρεσίες, νομικές, λογιστικές, χρηματοπιστωτικές και άλλες, μαζί με τον τουρισμό, συνεισφέρουν με ποσοστό 80% στο ΑΕΠ, γεγονός που καταδεικνύει τη σπουδαιότητα και τη δυναμική του τομέα``, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνηση στοχεύει στην αποτελεσματική προβολή της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού, καθώς και στην άμεση και σε πρακτικό επίπεδο οικονομική στήριξη της προσπάθειας των επιχειρήσεων να διεισδύσουν σε ξένες αγορές.

    Σε σχέση με τον τουρισμό, είπε ότι βρίσκεται, πάντοτε, στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης και ανέφερε πως το 2010 επιτεύχθηκε αύξηση κατά 4% στα έσοδα, σε σχέση με το 2009.

    Η φετινή χρονιά, πρόσθεσε, έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς και παρά το ευμετάβλητο του τουριστικού τομέα, φέτος προβλέπεται σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος με πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για την κυπριακή οικονομία.

    ``Παράλληλα η Κυβέρνηση δημιουργεί την υποδομή για περαιτέρω ποιοτική ανάπτυξη στον τουρισμό με μαρίνες, γήπεδα γκολφ και υποδομή για προσέλκυση του Συνεδριακού Τουρισμού ``, είπε.

    Αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για πληρέστερη εκμετάλλευση των περιθωρίων Εξοικονόμησης Ενέργειας, χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της χώρας.

    Οι χορηγίες που παραχωρήθηκαν σε δικαιούχους για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές και Εξοικονόμηση Ενέργειας για την περίοδο 2008-2010 ανέρχονται στο ποσό των 53.5εκ. ευρώ, είπε.

    Είπε ακόμη ότι χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα για το 2010 ανήλθε στο ποσοστό του 5,2%, ενώ ενδεικτικός στόχος ήταν μόνο ποσοστό 3,8%.

    Αναφερόμενος στη Διεθνή Εκθεση Κύπρου, είπε ότι έχει καθιερωθεί ως η κορυφαία ετήσια διοργάνωση που σκοπό έχει να φέρει σε επαφή κυπριακές και ξένες επιχειρήσεις και να δημιουργήσει ευκαιρίες συνεργασιών και συναλλαγών με αμοιβαίο όφελος.

    ``Προσφέρει, επίσης``, πρόσθεσε, ``τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει νέα προϊόντα και τις πλέον πρωτοποριακές εξελίξεις στην τεχνολογία, τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια παραγωγή, στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΟΥΛΤΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Αργά ή γρήγορα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα νομικό αποτέλεσμα για το θέμα του απευθείας εμπορίου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτζ, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας της Ευρωβουλής ότι η βάση έγκρισης του κανονισμού είναι το Πρωτόκολλο 10.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι βρίσκεται στην Κύπρο περισσότερο για να ακούσει και να μάθει και όχι για να σχολιάσει και να δώσει συμβουλές για τις συνομιλίες.

    ``Είμαι εδώ για να ακούσω και να μάθω περισσότερα για την κατάσταση στη χώρα, να κατανοήσω περισσότερο το τι γίνεται μετά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων και ημερών. Ζήτησα από τον Πρόεδρο να με ενημερώσει για το περιεχόμενο`` των συνομιλιών, είπε.

    Ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών είπε ακόμη ότι θα προσπαθήσει να κατανοήσει καλύτερα τα κυπριακά προβλήματα και ``σε περίπτωση εκλογής μου ως Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα προσπαθήσω να βοηθήσω για να έλθουμε σε καλύτερες λύσεις``.

    [03] ΥΠΟΙΚ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2011

    Μονόδρομος αποτελεί η επίτευξη του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2011 στο 4,5% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, σχολιάζοντας τα επίσημα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα του α΄ τριμήνου του 2011, που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή και τα οποία δείχνουν μια επιδείνωση, όπως είπε ο κ. Σταυράκης, στο δημοσιονομικό έλλειμμα α΄ τριμήνου που οφείλεται ``σε μεγάλο βαθμό σε μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες``.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυράκης ανακοίνωσε ότι τα πρώτα προκαταρτικά στοιχεία Απριλίου, τα οποία θα δημοσιευθούν περίπου σε μια εβδομάδα, ``δείχνουν μια μεγάλη βελτίωση, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2011`` και ``μια οριακή βελτίωση σε σχέση με τον Απρίλη του 2010``.

    ``Δεν τυγχάνει θέμα συζήτησης αν θα πετύχουμε ή όχι`` το στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 4,5% το 2011, είπε ο Υπουργός Οικονομικών και σημείωσε: ``Είμαστε αποφασισμένοι να τον πετύχουμε με τον ένα ή άλλο τρόπο``.

    Ανέφερε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα α΄ τριμήνου του 2011 ``φαίνεται να κλείνει στο 1,7% του ΑΕΠ, από 0,3% του ΑΕΠ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2010`` και ``οι λόγοι αυτή της απόκλισης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες``.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, οι κυριότεροι παράγοντες είναι ``μια μεγάλη μείωση στο μέρισμα που παραχώρησε η Κεντρική Τράπεζα στην Κυβέρνηση, από 92 εκ. ευρώ πέρσι, σε 15 εκ. ευρώ φέτος, συν η βοήθεια 20 εκ. ευρώ την οποία παραχώρησε η Κυβέρνηση για να στηρίξει τις Κυπριακές Αερογραμμές λόγω του γνωστού προβλήματος υπερπτήσεως πάνω τον τουρκικό εναέριο χώρο``.

    [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΕΙΣ

    Συνεχίζονται οι προσγειώσεις αεροσκαφών στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, τα οποία λόγω προβλήματος στο μηχανισμό ανεφοδιασμού στο αεροδρόμιο Ben Gurion του Τέλ Αβίβ ανεφοδιάζονται με καύσιμα στην Κύπρο. Την Παρασκευή, συνολικά 59 αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου ενώ ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 70.

    Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων της Κύπρου Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι πρόκειται για πτήσεις της El Al και Arkia του Ισραήλ, της Continental, της US AIRWAYS και American West των ΗΠΑ, της British Airways, Air France, τις Ουγγρικές, τις Πολωνικές, τις Ισπανικές Αερογραμμές, την Alitalia Airlines, την Aeroflot Ρωσίας, τη Lufthansa και άλλες».

    Ανέφερε ακόμα ότι «οι προορισμοί για τους οποίους αναχωρούν τα αεροσκάφη αυτά αφορούν αεροδρόμια της Ευρώπης, όπως είναι το Luton, Mόναχο, η Zυρίχη, το Παρίσι και το Αμστερνταμ αλλά και της Αμερικής όπως είναι η Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια. Δεδομένου ότι, το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβιβ εξακολουθεί μέχρι και τώρα να υφίσταται, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και αύριο η κάθοδος επιπλέον αεροσκαφών».

    Ο κ. Ασπρής επανέλαβε ότι «για άλλη μια φορά τα δύο σύγχρονα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και όλες οι υπηρεσίες των Αεροδρομίων μας όπως είναι ο Πύργος Ελέγχου, η Πολιτική Αεροπορία οι εταιρείες ανεφοδιασμού των αεροσκαφών και φυσικά το Κέντρο Επιχειρήσεων της Hermes Airports ανταποκρίνονται με επιτυχία σ αυτή την έκτακτη κατάσταση. Σημειώνω ακόμα ότι παρ` όλη την αυξημένη κίνηση που παρατηρείται το τελευταίο εικοσιτετράωρο το πτητικό πρόγραμμα και των δυο Διεθνών Αεροδρομίων της χώρας συνεχίζεται κανονικά».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 6 May 2011 - 17:29:13 UTC