Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑ ΤΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ
  • [03] ΥΠΟΙΚ - ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 2,98%

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑ ΤΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Οι προετοιμασίες της Κύπρου για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ εντείνονται καθημερινώς, «αφού αυτή είναι μια πρόκληση που λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση στη Βαρσοβία του «Τρίο» Πολωνία, Δανία, Κύπρος που θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ για τους επόμενους 18 μήνες.

    Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση το «Τρίο» θα είναι πλήρως προετοιμασμένο να καθοδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τους επόμενους 18 μήνες, σε στενή συνεργασία με την Προεδρία, την Κομισιόν και το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «κατά τρόπο που θα ωφελήσει κάθε Ευρωπαίο πολίτη».

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς Ρασμούσεν, μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέδεσε τη συνάντηση με τη σημερινή Μέρα της Ευρώπης, λέγοντας πως η σταδιακή διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης η οποία άρχισε πέντε περίπου χρόνια μετά τις 9 Μαϊου 1945, οπόταν και επήλθε στην Ευρώπη η ειρήνη μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, «έκανε κατορθωτό για την Πολωνία, τη Δανία και την Κύπρο να διαμορφώσουν από κοινού το επόμενο Τρίο της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ».

    «Μια πρόκληση που», όπως συμπλήρωσε, «είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επεσήμανε πως η συνάντηση παρείχε μια σπουδαία ευκαιρία για να εδραιωθούν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των χωρών μας έτσι ώστε και οι τρεις Προεδρίες να είναι πετυχημένες.

    Υπενθύμισε ότι η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, υπογραμμίζοντας ότι οι προετοιμασίες εντείνονται καθημερινώς, αφού, όπως σημείωσε, αυτή είναι μια πρόκληση που η Κύπρος, ως σχετικά νέο κράτος μέλος και ένα από τα μικρότερα κράτη μέλη, λαμβάνει υπόψη πολύ σοβαρά.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ικανοποίηση για το προσχέδιο του 18μηνου Προγράμματος και ανέφερε πως η Κύπρος υιοθετεί τις βασικές αρχές του.

    Πρόσθεσε ωστόσο, πως πέρα από το Πρόγραμμα η Κύπρος ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση μιας Ευρώπης που θα φροντίζει τους πολίτες της, μιας Ευρώπης που θα αντιμετωπίζει και θα διαχειρίζεται τις κοινωνικές προκλήσεις που είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μιας Ευρώπης που θα αντιμετωπίζει τη φτώχεια, την ανεργία και όπου ο πολίτης δεν θα επωμίζεται το βάρος της κρίσης, για την ποία δεν υπήρξε υπεύθυνος.

    Υπέδειξε ως εκ τούτου πως το επόμενο Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο, συνεπώς, πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του κόσμου. «Πρέπει» είπε, «να χρηματοδοτηθεί κατά τρόπο ορθολογιστικό και δίκαιο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες όλων των 27 χωρών».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, τονίζοντας πως πρόκειται για προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και αποτελεσματικά από το «Τρίο».

    «Ο απώτερος μας στόχος θα πρέπει να είναι το να διασφαλίσουμε να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης των λαών της περιοχής όπως επίσης και κοινωνική δικαιοσύνη» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας πως η επιτάχυνση των προγράμματων/έργων της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και της Ενωσης για τη Μεσόγειο είναι τεράστιας σημασίας, «στο να διασφαλίσουμε μια καλύτερη συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες, πιο ανοικτή επικοινωνία, συντονισμό και ειρηνική μετάβαση προς τη δημοκρατία».

    Εξήγησε στη συνέχεια πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «εργαζόμαστε», όπως είπε, «ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε παραπάνω από έτοιμοι μέσω της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ της Πολωνίας, της Δανίας και της Κύπρου».

    «Με μόνο λίγο χρόνο προτού η Βαρσοβία αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης πιστεύω ότι το Τρίο θα είναι πλήρως προετοιμασμένο να καθοδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τους επόμενους 18 μήνες, σε στενή συνεργασία με την Προεδρία, την Κομισιόν και το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά τρόπο που θα μας κάνει περήφανους, αλλά πιο σημαντικά, που θα ωφελήσει κάθε Ευρωπαίο πολίτη» πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες είναι καλά προετοιμασμένες για να αναλάβουν την Προεδρία της ΕΕ τόσο ουσιαστικά όσο και διαδικαστικά. Πρόσθεσε ότι η Δανία και η Κύπρος θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν επί πολωνικής Προεδρίας για το Πολυετές Οικονομικό Πλαίσιο, σημειώνοντας ότι η κάθε χώρα θα βοηθήσει η μια την άλλη έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια καλή συνεργασία με τους θεσμούς της ΕΕ.

    Είπε ακόμη ότι κατά τη συνάντηση του «Τρίο» συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της διερεύνησης της ΕΕ και ανέφερε ότι οι τρεις χώρες συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις για το θέμα αυτό.

    Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η Ανατολική Εταιρική Σχέση και κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Πρωθυπουργό Ρασμούσεν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση.

    Εξέφρασε τέλος την «αλληλεγγύη των χωρών που απαρτίζουν το Τρίο και την ετοιμότητα τους να βοηθήσουν η μια την άλλη».

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρασμούσεν είπε ότι το «Τρίο» μαζί μπορεί να παράγει σημαντικά και καρποφόρα αποτελέσματα. Είπε ακόμη ότι η Προεδρία της χώρας του θα παραδώσει στην Κύπρο με ασφάλεια την Προεδρία της ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι ανάμεσα στις τρεις χώρες υπάρχει κοινό έδαφος σε όλους τους τομείς και επαναβεβαίωσε «την εξαίρετη συνεργασία μεταξύ τους».

    [02] ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ

    Διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο για τις διεθνείς πτυχές του ζητήματος, στο τέλος της διαδικασίας επίλυσης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, αναχωρώντας για την Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Κυπριανού μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες που αρχίζει σήμερα, και στην Υπουργική Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης που αρχίζει την ερχόμενη Τέταρτη. Στο πλαίσιο αυτών των Συνόδων θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, με συναδέλφους του και ομολόγους του διαφόρων χωρών.

    Επίσης, είναι προγραμματισμένο και θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εκτός απροόπτου- δήλωσε, με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Κύριο θέμα της συζήτησης θα είναι το Κυπριακό και όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή των χωρών της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής, για τις οποίες η Κύπρος έχει ενεργό ρόλο.

    «Ξέρω ότι σε έναν βαθμό μπορεί να μην ικανοποίησαν απόλυτα οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, αναφερόμενος στις θέσεις που διατύπωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και την πρόθεση του να μιλήσει σχετικά με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. «Πρέπει να αναμένουμε ότι σε δημόσιες τοποθετήσεις ακολουθείται πάντα μια διπλωματική γλώσσα. Η πλευρά μας πάντως θα παρουσιάσει με σαφήνεια τις θέσεις της Κυβέρνησης και πώς θα θέλαμε να εξελιχθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού», πρόσθεσε.

    [03] ΥΠΟΙΚ - ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 2,98%

    Ποσό ύψους 200.000.000 ευρώ δανείστηκε τη Δευτέρα η κυπριακή Κυβέρνηση, μέσω της πώλησης Γραμματίων του Δημοσίου 52 εβδομάδων, ονομαστικής αξίας 100.000.000 ευρώ, καταβάλλοντας επιτόκιο 2,98%.

    Οπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών (Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους), κατά τη σημερινή δημοπρασία για την πώληση από το Υπουργείο Οικονομικών εκ μέρους και για λογαριασμό της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας Γραμματίων του Δημοσίου 52 εβδομάδων, ονομαστικής αξίας 100.000.000 ευρώ, με ημερομηνία έκδοσης την 11η Μαϊου 2011 και ημερομηνία λήξης την 9η Μαϊου 2012, λήφθηκαν ανταγωνιστικές προσφορές συνολικού ύψους 210.000.000 ευρώ και έγιναν αποδεκτές προσφορές συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ. Δεν λήφθηκαν μη ανταγωνιστικές προσφορές.

    Η κατώτατη και ανώτατη τιμή των ανταγωνιστικών προσφορών που έγιναν αποδεκτές ήταν 970,37 ευρώ και 971,03 ευρώ αντίστοιχα για κάθε 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας Γραμματίων του Δημοσίου που αντιπροσωπεύουν ετήσιες αποδόσεις μέχρι τη λήξη ύψους 3,02% και 2,95% αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η μέση σταθμική τιμή των ανταγωνιστικών προσφορών που έγιναν αποδεκτές ήταν 970,795 ευρώ που αντιπροσωπεύει ετήσια απόδοση μέχρι τη λήξη ύψους 2,98%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 9 May 2011 - 17:29:17 UTC