Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑΝΑΤΑΦΗ ΠΕΣΟΝΤΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΟΖ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΠΕΣΟΝΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΝΙΚΟΛΑΟΥ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ COPEAM

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑΝΑΤΑΦΗ ΠΕΣΟΝΤΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπερασπιζόμαστε αρχές, χωρίς τις οποίες βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του στο τρισάγιο και στην επαναταφή των λειψάνων του πεσόντα αντιστασιακού Ανδρέα Κέστα, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ταυτόχρονα σήμερα η Κύπρος είναι πιο ισχυρή στο διεθνή χώρο γεγονός που υποβοηθά τις προσπάθειές μας.

    «Η ισχυροποίηση της θέσης της Κύπρου οφείλεται στις συνεχείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε διεθνώς, οι οποίες έχουν αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα που απέτρεψαν τις αρνητικές προσεγγίσεις για την Κύπρο και δημιούργησαν θετικές προοπτικές», σημείωσε.

    «Χωρίς να μας αποπροσανατολίζουν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε με επιμονή, με σεβασμό στη συμφωνημένη διαδικασία και στη βάση των διαπραγματεύσεων, να επιδιώκουμε δικαίωση των αγώνων και των θυσιών του λαού μας. Μόνη δικαίωση είναι η αποτίναξη της κατοχής και η επανένωση», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στο πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρο που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε ότι το πόρισμα αυτό ήταν αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας με επιστημονικό υπόβαθρο και αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της αρμόδιας Επιτροπής.

    Το πόρισμα, σημείωσε, φέρνει στο φως έγγραφα και καταθέσεις για την περίοδο της προετοιμασίας και εκτέλεσης της μεγάλης προδοσίας. «Τεκμηριώνει όλα όσα πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο αλλά και η σοφία του λαού μας έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια. Οτι δηλαδή το έγκλημα κατά της Κύπρου και του λαού μας ήταν προσχεδιασμένο και σε αυτό διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο το ΝΑΤΟ, η Τουρκία, η Χούντα των Αθηνών και οι εδώ εγκάθετοί της», πρόσθεσε.

    Σήμερα που τιμούμε ένα ήρωα της Δημοκρατίας και της Αντίστασης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την απογοήτευσή μας γιατί το πόρισμα της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου δεν εγκρίθηκε ομόφωνα. Δυστυχώς υπήρξαν δυνάμεις που καταψήφισαν το πόρισμα, στερώντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα μιας κοινής προσέγγισης των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την πατρίδα μας, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, κάτι που θα ενίσχυε σημαντικά την ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο».

    Υπέρτατο χρέος έναντι των ηρώων και της πατρίδας είναι η ανατροπή και αποτροπή των σχεδίων για διχοτόμηση της Κύπρου όπως αυτά πήραν σάρκα και οστά με το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Η διχοτόμηση, ανέφερε, δεν είναι μόνο δικαίωση της προδοσίας και της εισβολής. Αποτελεί καταστροφή για τον κυπριακό λαό Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    «Η μόνη εφικτή λύση που μπορεί σήμερα να απελευθερώσει και να επανενώσει την πατρίδα μας είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η λύση πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών, πρέπει να σέβεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Ανδρέα Κέστα, τον οποίο χαρακτήρισε γνήσιο αγωνιστή της αντίστασης, ο οποίος με τη θυσία του κέρδισε την αθανασία. «Το μαύρο Ιούλη του 1974, τις μέρες της εσχάτης προδοσίας, ο Ανδρέας Κέστα αγωνίσθηκε για τη δημοκρατία, για τη νομιμότητα, για τις αρχές και τα ιδανικά του, για τη σωτηρία της αγαπημένης του πατρίδας Κύπρου. Αψηφώντας το θάνατο, υπερασπίστηκε αρχές και αντιστάθηκε για να μην περάσουν τα άνομα σχέδια της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄».

    Αναφερόμενος στη ζωή και δράση του Ανδρέα, είπε ότι γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1954. Πίστευε στα ιδανικά της δημοκρατίας και της Αριστεράς και σύντομα οργανώθηκε στην ΕΔΟΝ. Μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο Λεμεσού το 1973, ο Ανδρέας κατατάγηκε στο Εφεδρικό Σώμα, υπηρετώντας με πάθος και ξεχωριστή αφοσίωση.

    Το μαύρο πρωινό της 15ης Ιουλίου 1974, είπε, όταν οι ερπύστριες των τανκς ανέβαιναν στο προεδρικό ο Κέστας βρισκόταν στη Λεμεσό. Πιστός στο καθήκον και στις αρχές του, έλαβε μέρος στις μάχες των αντιστασιακών δυνάμεων ενάντια στους πραξικοπηματίες της ΕΟΚΑ Β΄. Μαζί με άλλα μέλη του Εφεδρικού Σώματος έφθασαν στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Ιωάννη Λεμεσού όπου συνεχιζόταν η αντίσταση. Παρά τη γενναία προσπάθεια, το ισοζύγιο δυνάμεων έγερνε προς την πλευρά των πραξικοπηματιών. Όταν πλέον ο φασιστικός κλοιός στένευε γύρω από τις αντιστασιακές δυνάμεις, ο Κέστας μαζί με άλλους τρεις συναγωνιστές του αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Σταθμό για να μην εξαναγκαστούν σε παράδοση και ξεκίνησαν πεζοί για την Πάφο.

    Η Πάφος υπήρξε τις μέρες της μεγάλης προδοσίας κέντρο της Αντίστασης. Ο Αντρέας και οι συναγωνιστές του θέλησαν να ενισχύσουν την εκεί αντίσταση. Στην τελευταία επικοινωνία που ο Αντρέας είχε με τον πατέρα του, τον ενημέρωσε για το πού βρίσκεται. Τόνισε στον πατέρα του, ως εκπλήρωση διαχρονικού χρέους προς τις προσταγές των προγόνων του, όπως ο ίδιος ο πατέρας του δίδαξε, ότι δεν θα παραδοθεί. Ενημέρωσε τον πατέρα του ότι θα μεταβεί στην Πάφο, μαζί με άλλους συναγωνιστές του για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τις εκεί δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της Αντίστασης. Στο δρόμο προς την Πάφο σταμάτησαν, κουρασμένοι από την πεζοπορία, στο Ακρωτήρι. Προφανώς, πρόσθεσε, έγιναν αντιληπτοί από ακροδεξιά στοιχεία και δέχτηκαν επίθεση από ομάδα ενόπλων της ΕΟΚΑ Β΄.

    Οι ΕΟΚΑΒητατζήδες τους απήγαγαν και τους μετέφεραν στο σχολείο του χωριού. Όπου βασανίστηκαν βάναυσα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άγνωστο μέρος όπου κακοποιήθηκαν με κτηνώδη και απάνθρωπο τρόπο και εκτελέστηκαν άνανδρα. Τα πτώματα τους βρέθηκαν κοντά στο δάσος Πολεμιδιών.

    Αδικα τον έψαχνε ο πατέρας του στην Πάφο. Στις 17 Ιουλίου 1974, τον αναγνώρισε ανάμεσα σε δεκαπέντε άλλους νεκρούς στο νεκροτομείο Λεμεσού. Τάφηκε στο κοιμητήριο Αγίου Νικολάου Λεμεσού χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής χώρος της ταφής του.

    Η αυτοθυσία του ήρωα Ανδρέα, είπε, «μας εμπνέει και μας ενισχύει στον αγώνα μας να άρουμε αυτό το απαράδεκτο status quo που επέβαλε το δίδυμο έγκλημα του 1974. Ο αγώνας των ηρώων μας, ο αγώνας του κυπριακού λαού, θα δικαιωθεί μόνο με τη λύση του Κυπριακού. Μόνο έτσι θα βρουν ανάπαυση οι ψυχές των αδικοσκοτωμένων παλικαριών μας. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν ελπιδοφόρες προοπτικές για τον κυπριακό λαό».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η άνανδρη δολοφονία του ήρωα όπως και η δολοφονία των υπόλοιπων παλικαριών είναι μια πικρή αλήθεια. «Είναι μια αλήθεια που δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχνούμε, γιατί το χρέος μας απέναντι σας είναι μεγάλο. Λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να ζήσουν νέα δεινά. Συναγωνιστή Ανδρέα, παραμένουμε πιστοί στα ιδανικά και τις αρχές που με τη θυσία σου υπερασπίστηκες. Ας είναι αιωνία η μνήμη σου», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΟΖ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ

    Απαράδεκτη και επικίνδυνη, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου ότι θα θεωρηθεί αιτία πολέμου ο σφετερισμός των υποθαλάσσιων φυσικών πηγών της Κύπρου από τους Ελληνοκύπριους.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερογλου, που δημοσίευσε η τ/κ εφημερίδα «Βολκάν» με τίτλο «Θα ξεσπάσει πόλεμος», ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αν έχει λεχθεί αυτό το πράγμα από τον κ. Ερογλου, είναι μια απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωση».

    «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αλλά και τον όποιο πλούτο διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία και από εκεί και πέρα τα πολλά λόγια, και ακόμη περισσότερο οι απειλές, δεν έχουν καμία θέση σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα», τόνισε ο κ. Στεφάνου. Επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση «με ένα πολύ προσεκτικό τρόπο, και με χαμηλούς τόνους, πάντοτε εργάζεται για τη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΠΕΣΟΝΤΑ ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΝΙΚΟΛΑΟΥ

    Η θυσία του Σταύρου ΧΝικολάου θα δικαιωθεί με τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και με την ελευθερία και επανένωση της Κύπρου, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο στην κηδεία του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή, καταδρομέα Σταύρου Χ Νικολάου, στην Αγία Βαρβάρα.

    Ο Υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε στη ζωή του ήρωα καθώς και στη θυσία του. Ο Σταύρος Χ Νικολάου κατατάγηκε έφεδρος στην 33 Μ.Κ., οι άνδρες της οποίας έλαβαν μέρος στις μάχες που διεξήχθηκαν με τα τουρκικά στρατεύματα, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, στην Κερύνεια, από τις 22 Ιουλίου 1974.

    «Σκληρές οι μάχες και άνισες. Η υπεροπλία των τουρκικών στρατευμάτων, τα σύγχρονα πολεμικά τους αεροπλάνα και το πολεμικό τους ναυτικό υποχρέωσαν τους στρατιώτες μας να οπισθοχωρήσουν, κατόπιν οδηγιών για ανασυγκρότηση, η οποία έγινε στο Πέλλα Πάις. Εκεί κατέφθασαν και άνδρες άλλων μονάδων και όλοι μαζί επάνδρωσαν θέσεις της Εθνικής Φρουράς στα υψώματα γύρω από το Πέλλα Πάις», είπε ο Υπουργός.

    Στις 24 Ιουλίου οι κάτοικοι και οι συγκεντρωθέντες στο Πέλλα Πάις, μετά από ενημέρωση των ανδρών των Ηνωμένων Εθνών για κατάληψη της περιοχής από τα τουρκικά στρατεύματα, ξεκίνησαν τη μετακίνηση τους σε άλλους προορισμούς. Ο Σταύρος, μαζί με ακόμα τρεις άνδρες των ΛΟΚ, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο ακολουθώντας το χωματόδρομο που ένωνε το Πέλλα Πάις με το Δίκωμο. Εκτοτε αγνοείτο η τύχη τους.

    Το 2008 τα λείψανα του ΧΝικολάου εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή των χωριών Βουνό Συγχαρί, στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ COPEAM

    Πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου της Οργάνωσης Οπτικοακουστικών Οργανισμών της Μεσογείου (COPEAM), στο οποίο συμμετέχουν 180 περίπου σύνεδροι εκπροσωπώντας 25 συνολικά χώρες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΡΙΚ, το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι : «Ενα κοινό μεσογειακό οπτικοακουστικό πεδίο Νέες προκλήσεις για την COPEAM μετά από 15 χρόνια δράσης - A shared Mediterranean audiovisual landscape New challenges for COPEAM after 15 years of action».

    Στην COPEAM είναι μέλη δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, άλλα μέσα ενημέρωσης, σχολές και ερευνητικά κέντρα δημοσιογραφίας και επικοινωνίας σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, οργανώσεις και άλλοι φορείς επικοινωνίας, ιδιωτικές επιχειρήσεις επικοινωνίας και παραγωγής ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου, και σειρά περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 14 May 2011 - 13:29:14 UTC