Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣ ΠΟΥ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • [04] EYROSTAT ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Καμιά πίεση και καμιά μεθόδευση για εγκατάλειψη αρχών, για επιβολή λύσης αντίθετης με τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από εμάς, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του σε εκδήλωση απόδοσης τιμών στους τραυματίες, ανάπηρους και παθόντες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως ``απορρίπτουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας το συμβιβασμό με τη διχοτόμηση, με την οριστική δηλαδή παράδοση της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία``, για να προσθέσει πως ``η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον τόπο και το λαό μας. Η μόνη εφικτή λύση που μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα``.

    Αναφερόμενος στον ιστορικό συμβιβασμό της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας από το 1977, στόχο τον οποίο επιδίωξαν να επιτύχουν όλοι ανεξαίρετα οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, ο Πρόεδρος είπε «σήμερα σε πιο δύσκολες συνθήκες κάποιοι δυστυχώς απορρίπτουν αυτό το συμβιβασμό. Κινούμαστε και πάλι στο χώρο του ευκταίου».

    ``Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε αρχές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στην Κύπρο. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια όσες δυσκολίες και εάν συναντούμε στο δρόμο μας``, ανέφερε.

    Είπε πως για την επίτευξη των στόχων μας αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί η ενότητα. ``Όμως η ενότητα δεν μπορεί να κτίζεται στη λήθη και την ισοπέδωση. Η πραγματική ενότητα προϋποθέτει αναγνώριση λαθών και εγκλημάτων, ειλικρινή καταδίκη και μετάνοια. Η καθολική ενότητα προϋποθέτει ελάχιστη κοινή πολιτική βάση και στόχους``, ανέφερε.

    Οπως είπε, πιθανή αλλαγή του στρατηγικού στόχου της δικής μας πλευράς, δηλαδή της επίτευξης λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να απεγκλωβιστεί πλήρως από τη δέσμευση για επανένωση της Κύπρου μέσα από τη λύση της Ομοσπονδίας και να προωθήσει χωρίς προβλήματα και επιπτώσεις για την ίδια, τα διχοτομικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου.

    ``Αναμφίβολα, η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνον από εμάς. Εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία. Το ζητούμενο είναι να αλλάξει η Τουρκία την αδιάλλακτη στάση που τηρεί μέχρι τώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε σκληρά, ισχυροποιώντας τη θέση της Κύπρου διεθνώς και αξιοποιώντας τον ευρωπαϊκό παράγοντα``, επεσήμανε.

    Οπως είπε, παλεύουμε για το στοιχειώδες και πανανθρώπινο δικαίωμα να ζούμε ελεύθεροι σε μια επανενωμένη πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς τα τείχη της διαίρεσης, χωρίς πρόσφυγες και εγκλωβισμένους. ``Διεκδικούμε την ειρήνη και την ευημερία του λαού μας σε ολόκληρη την Κύπρο. Αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε τα δεδομένα που δημιούργησαν το πραξικόπημα, η εισβολή και η κατοχή. Θέλω να στείλω το μήνυμα, για ακόμα μια φορά, ότι έχουμε πλήρη συνείδηση της αποστολής μας και τους χρέους μας``, είπε.

    Αναφερόμενος στη σημερινή εκδήλωση είπε πως αυτή πραγματοποιείται για πρώτη φορά, 37 περίπου χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή, εκδήλωση απόδοσης τιμής στους τραυματίες, ανάπηρους και παθόντες. ``Η διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης ήταν επιβεβλημένη. Δυστυχώς, καθυστέρησε πάρα πολύ η πολιτεία να εκπληρώσει το ελάχιστο χρέος απέναντι σας με την απόδοση τιμών. Μια τέτοια εκδήλωση θα έπρεπε να είχε οργανωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Εκ μέρους της πολιτείας νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ στους τραυματίες, ανάπηρους και παθόντες του πραξικοπήματος και της εισβολής. Κάποιοι δεν πρόλαβαν να τιμηθούν όσο ήταν στη ζωή και σήμερα θα δεχθούν τις τιμές οι περήφανες οικογένειές τους. Έστω όμως και 37 χρόνια μετά η Κυβέρνησή μας, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έρχεται να εκπληρώσει ένα οφειλόμενο χρέος της πολιτείας``, ανέφερε.

    ``Η δική σας αγωνιστικότητα, το δικό σας υψηλό φρόνιμα, επιτρέπουν σε όλους εμάς να νιώθουμε υπερήφανοι για τη δύναμη και την καρτερικότητα του λαού μας. Ταπεινά υποκλινόμαστε μπροστά στα πάθη του λαού μας και αγωνιζόμαστε σκληρά για τη δικαίωσή του``, ανέφερε και πρόσθεσε πως η δικαίωση των αγώνων αυτών που μαρτύρησαν κατά το πραξικόπημα και την εισβολή θα έρθει μόνο μέσα από τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, μέσα από την αποτροπή των διχοτομικών σχεδίων όσων οργάνωσαν το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής.

    Οπς είπε, ``το εγκληματικό προδοτικό πραξικόπημα λειτούργησε σαν Δούρειος Ίππος και άνοιξε τις πύλες στην Τουρκία που για 37 τώρα χρόνια παραμένει κατακτητής. Εδωσε την πρόφαση για την εφαρμογή των επεκτατικών σχεδίων της Αγκυρας και των διχοτομικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ``.

    ``Πρόσφατα, με την ολοκλήρωση του πορίσματος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, παρουσιάζονται όλα τα ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα, όλη η πικρή αλήθεια για το πώς φτάσαμε στο δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής του 1974. Επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, έχουμε και επίσημα τεκμηριωμένη γνώση για τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία που βίωσε και βιώνει ο τόπος και ο λαός μας, που βίωσαν όσοι απουσιάζουν από τη σημερινή εκδήλωση, όλοι εμείς και οι οικογένειές μας``, ανέφερε.

    ``Για ακόμα μια φορά, εκ μέρους της πολιτείας, σας ευχαριστώ για όλα όσα έχετε προσφέρει, εσείς και οι οικογένειές σας με τον αγώνα σας. Ιδιαίτερα η σκέψη μας βρίσκεται σήμερα σε όσους τιμούμε αλλά δυστυχώς δεν βρίσκονται μαζί μας. Αιωνία τους η μνήμη. Τιμή και δόξα στους ήρωές μας``, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣ ΠΟΥ

    Πρόεδρος της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την περίοδο 2011-2012, εξελέγη τη Δευτέρα στη Γενεύη ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, μετά από πρόταση της Γενικής Διευθύντριας του ΠΟΥ, Margaret Chan.

    Η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι το ανώτατο σώμα λήψης αποφάσεων του Οργανισμού και στις Συνόδους του εκπροσωπούνται σε επίπεδο Υπουργών Υγείας 193 χώρες μέλη του Οργανισμού, καθώς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην ομιλία του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Πατσαλίδης εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τόσο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του ιδίου προσωπικά, για την τιμή που του έγινε να εκλεγεί στη θέση του Προέδρου της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Διαβεβαίωσε πως από τη θέση του Προέδρου θα πράξει το μέγιστο δυνατό, προκειμένου η 64η Γενική Συνέλευση να στεφθεί με επιτυχία.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    Εντός του 2011 αναμένεται να καλυφθεί ευρυζωνικά το 100% της Κύπρου με τεχνολογία ADSL, αναφέρει σε μήνυμά της για τη Διεθνή Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, στις 17η Μαΐου η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σημειώνοντας ότι ``ως αποτέλεσμα, ο ευρωπαϊκός στόχος για δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 2 Mbps σε όλη την επικράτεια του κάθε κράτους μέλους μέχρι το 2013, να έχει επιτευχθεί δύο χρόνια νωρίτερα``.

    Η κ. Μαρκουλλή, στο μήνυμά της τονίζει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος για μια κοινωνία που να βασίζεται στη γνώση πρέπει να εισαχθούν οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε όλους τους τομείς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με έμφαση στις ανάγκες του μέλλοντος, προσθέτοντας ότι για το 2011 το Συμβούλιο της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (ΔΕΤ) έχει υιοθετήσει το θέμα: «Καλύτερη ζωή στις αγροτικές περιοχές με Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών», πρόσθεσε.

    ``Για να επιτευχθεί ο στόχος για μια κοινωνία που να βασίζεται στη γνώση πρέπει να εισαχθούν οι ΤΠΕ σε όλους τους τομείς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με έμφαση στις ανάγκες του μέλλοντος``. Συνεπώς, αναφέρει η Υπουργός Συγκοινωνιών, όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν δυνατότητα χρήσης των ΤΠΕ, είτε αυτοί ζουν σε αστικές περιοχές, είτε σε απομακρυσμένα χωριά ή κοινότητες. Με τη χρήση των ΤΠΕ οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες χωρίς κοινωνικούς και οικονομικούς αποκλεισμούς, προσθέτει.

    [04] EYROSTAT ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Αύξηση του ετήσιου εναρμονισμένου πληθωρισμού στην ΕΕ, την ευρωζώνη, αλλά και στην Κύπρο καταγράφουν για τον Απρίλιο τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Στην Ελλάδα σημειώθηκε αισθητή υποχώρηση.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, ο πληθωρισμός στην Κύπρο αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 3,5% από 3,2% το Μάρτιο. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,7% από 4,3% το Μάρτιο.

    Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,8% από 2,7%, ενώ στο σύνολο της ΕΕ σημειώθηκε επίσης αύξηση από 2,9% (Μάρτιος) στο 3,2%.

    Το ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφηκε σε κάθε κράτος μέλος της ευρωζώνης τον Απρίλιο ήταν το εξής: Εσθονία 5,4%, Πορτογαλία 4,0%, Λουξεμβούργο 4,0%, Σλοβακία 3,9%, Αυστρία 3,7%, Ελλάδα 3,7%, Κύπρος 3,5%, Ισπανία 3,5%, Φινλανδία 3,4%, Βέλγιο 3,3%, Ιταλία 2,9%, Γερμανία 2,7%, Μάλτα 2,4%, Γαλλία 2,2%, Ολλανδία 2,2%, Σλοβενία 2,0%, Ιρλανδία 1,5%


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 16 May 2011 - 17:29:23 UTC