Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [02] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • [03] ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ - ΕΚΘΕΣΗ
  • [04] ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ - ΣΚΟΝΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Μετά τις εκλογές θα ξεκινήσουν εντατικές διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα σε μια προσπάθεια να βρεθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση για τις προκλήσεις της οικονομίας.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του ετήσιου Οικονομικού Κογκρέσου του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

    Παράλληλα, ο κ. Σταυράκης χαιρέτισε τη δήλωση «αρκετών κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι μετά τις εκλογές είναι πρόθυμοι να καθίσουν σε ένα διάλογο μαζί μας για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την κυπριακή οικονομία».

    Αναφερόμενος στα πρώτα στοιχεία του Μάη για το 2011 για τους έμμεσους φόρους, είπε ότι «φαίνεται να είναι καλύτερα κατά περίπου 7% σε σχέση με πέρσι τον Μάη», λέγοντας ότι «άρα η εκτίμησή μας ότι όσο προχωρά ο χρόνος τα δημόσια οικονομικά θα βελτιώνονται φαίνεται ότι επαληθεύεται και από τα πολύ προκαταρκτικά στοιχεία του Μάη όσον αφορά τουλάχιστον τους έμμεσους φόρους».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι γίνεται μια πολύ συνετή διαχείριση του δημόσιου χρέους και εξασφαλίζονται πολύ ανταγωνιστικά επιτόκια χρησιμοποιώντας εναλλακτικά την ντόπια ή τη ξένη αγορά.

    Πρόσθεσε ότι έχουμε δανειστεί και από τη ξένη αγορά περίπου 150 εκατ. τους τελευταίους τέσσερις μήνες μέσω του European Commercial Paper Market και εναλλακτικά αντλούμε λεφτά και από την κυπριακή αγορά.

    Μίλησε και για μια μεγάλη ασπίδα προστασίας της κυπριακής οικονομίας από τις καταθέσεις και τα μετρητά.

    «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη ασπίδα προστασίας για την κυπριακή οικονομία, υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια σε μετρητά και σε καταθέσεις σε τράπεζες που θα χρησιμοποιηθούν για την επαναχρηματοδότηση δημόσιου χρέους που λήγει τους επόμενους μήνες», ανέφερε.

    Σε σύγκριση με άλλες χώρες, είπε, η κυπριακή οικονομία ``τα καταφέρνει μια χαρά με την άντληση δανεισμού``.

    Ερωτηθείς για την Ελλάδα, είπε ότι με την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι εταίροι πιέζουν για πρόσθετα μέτρα εφόσον τα στοιχεία των πρώτων τεσσάρων μηνών δεν ήταν τα αναμενόμενα.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι πρέπει να συγχαρούμε την ελληνική Κυβέρνηση που έχει «και το θάρρος να πάρει αυτές τις δύσκολες αποφάσεις για να κρατήσει τους αριθμούς εντός του στόχου του προϋπολογισμού».

    «Χθες ήταν έντονη η επιθυμία και της επιτροπής και όλων των Υπουργών Οικονομικών αν είναι δυνατόν να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ούτως ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να έχουν τουλάχιστον τη σύμφωνη γνώμη των δύο μεγάλων κομμάτων», συνέχισε, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα μάθημα και για την Κύπρο, ότι δηλαδή στις δύσκολες στιγμές βοηθά η συναίνεση.

    «Είναι για αυτό που όπως είπα μετά τις εκλογές θα καλέσουμε ξανά τους εταίρους και τα κόμματα σε ένα διάλογο για να συμφωνήσουμε μαζί πώς προχωρούμε με την οικονομία», συμπλήρωσε.

    [02] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

    Η Κυβέρνηση αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, στοχεύοντας στην ανάδειξή της σε ένα σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης σε χαιρετισμό του στο Οικονομικό Κογκρέσο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών(ΣΕΛΚ), στη Λευκωσία.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που ρυθμίζουν, άμεσα ή έμμεσα, τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

    Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο για τους ξένους επενδυτές, καθώς γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η Κύπρος προσφέρει βεβαιότητα όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο και την οικονομική σταθερότητα σε βάθος χρόνου.

    Οπως είπε, ``αναγνωρίζοντας τη σημασία του τομέα των υπηρεσιών και στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών μας για προσέλκυση επενδύσεων, αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονέκτημα της Κύπρου, στοχεύοντας στην ανάδειξή της σε ένα σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών``.

    [03] ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ - ΕΚΘΕΣΗ

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέας Δημητρίου, είπε ότι η έκθεση «Ταξίδι στη Βυζαντινή Τέχνη» συνδέεται με τους γενικότερους σκοπούς της μουσειοπαιδαγωγικής, που αφορά την εκπαίδευση στην αισθητική καλλιέργεια ώστε να προάγει τη γενικότερη αισθητική ευαισθητοποίηση των παιδιών.

    Σε χαιρετισμό στην έκθεση «Ταξίδι στη Βυζαντινή Τέχνη», η οποία αποτελείται από έργα μαθητών που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στο Βυζαντινό Μουσείο καθώς και έργα από το Αρχείο Μουσείο Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «μέσα από την έκθεση αυτή γνωρίζουμε και βιώνουμε την ιστορία μας και συνειδητοποιούμε την παράδοση και ανακαλύπτουμε την ταυτότητά μας, ταξιδεύοντας στο χώρο της έκφρασης και της δημιουργίας του παρελθόντος και του παρόντος».

    Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «η έκθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την οργάνωση και άλλων εκθέσεων που προβάλλουν το έργο των παιδιών, για την ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εικαστικών δραστηριοτήτων, για την ανάπτυξη εργαστηρίων με τη συμβολή των ανθρώπων της τέχνης και το Αρχείο - Μουσείο Δημοτικής Εκπαίδευσης να αναδειχθεί σε ένα ζωντανό, σύγχρονο Μουσείο που να έχει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην αισθητική παιδεία, προς όφελος των παιδιών και της κοινωνίας».

    Πρόσθεσε ότι «είναι πολύ μεγάλη η προσφορά της έκθεσης αυτής στο θεσμό της Μουσειακής Αγωγής, ενός θεσμού που συμβάλλει τα μέγιστα στην καλλιέργεια της ιστορικής, κριτικής, σκέψης και τη δημιουργία ενεργών πολιτών με άποψη για τα κοινά».

    [04] ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ - ΣΚΟΝΗ

    Το κοινό και κυρίως τα παιδιά τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς συμβουλεύει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο σκόνης που παρατηρείται, συστήνοντας παράλληλα στους εργαζόμενους σε ανοικτούς χώρους να χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

    Με ανακοίνωσή του το ΤΕΕ ενημερώνει ότι σήμερα, 18 Μαΐου και ώρα 10:00 «οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 65 και 187 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο). Προστίθεται ότι «ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που έχει καθοριστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία». Σημειώνεται παράλληλα ότι «η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για την Τρίτη, 17 Μαΐου κυμάνθηκε μεταξύ 30 και 59 μg/m3 ανάλογα με την περιοχή».

    «Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία», αναφέρεται, «το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού - παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς - συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται».

    Επίσης συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 18 May 2011 - 17:29:13 UTC