Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΙΜΙΛΙΟΥ - ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [04] ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αν η Τουρκία δεν αλλάξει τη στάση της και δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και αποσύροντας τα στρατεύματά της από το νησί, ποτέ δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη διάρκεια δείπνου που παρετέθη προς τιμήν του στο Σίντνεϊ, δήλωσε ότι η Κυβέρνησή του υποστηρίζει ``την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά αυτό δεν είναι ανοικτή επιταγή``.

    ``Από την ανάληψη της προεδρίας μου``, πρόσθεσε, ``πήρα πρωτοβουλίες για να πείσω την Τουρκία ότι, για εμένα και για την Κυβέρνησή μου, οι Τουρκοκύπριοι είναι απόλυτα ίσοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι οι Ελληνοκύπριοι, οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι, και είμαι δεσμευμένος για μια μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ένα διζωνικό δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος και αυτό αποτελεί μια θαρραλέα και οδυνηρή απόφαση του Προέδρου Μακαρίου``.

    ``Και επαναλαμβάνω αυτήν τη δέσμευση, όπως την επανέλαβαν και οι άλλοι Πρόεδροι``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δηλώνοντας ότι προσπάθησε να πείσει τον κ. Ερογλου, αλλά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ``έχει διαφορετικό όραμα``.

    ``Το δικό μου όραμα``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ``είναι ένα κράτος ομόσπονδο, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, και με την αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στα όργανα εξουσίας``.

    ``Δυστυχώς``, συνέχισε, ``πρέπει να πω ότι το όραμα του κ. Ερογλου είναι το όραμα του κ. Ντενκτάς για διαίρεση της Κύπρου, για δύο κράτη με χαλαρή κεντρική κυβέρνηση, σαν συνομοσπονδία, κάτι που για μας είναι απόλυτα απαράδεκτο``.

    ``Αλλά το κλειδί δεν είναι στη Λευκωσία, είναι στα χέρια της Τουρκίας``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εκφράζοντας την άποψη ότι, μετά τις εκλογές, θα υπάρξει ``μια νέα τουρκική πολιτική για φιλική γειτονία και με την Κύπρο``.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Ελση Χριστόφια, μετέβη στο οίκημα της κυπριακής κοινότητας του Σίντνεϊ, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από πλήθος ομογενών.

    Κατά τη διάρκεια δείπνου που παρετέθη προς τιμήν του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, δυστυχώς, δεν είναι σε θέση να κάνει τους συμπατριώτες του ευτυχισμένους.

    ``Υπάρχει``, δήλωσε, ``η προσδοκία και από τους Ελληνοκυπρίους και από τους Τουρκοκυπρίους για μια λύση σύντομα στο Κυπριακό, αλλά ο εποικισμός, που συνεχίζεται, είναι καταστροφικός, πρώτα από όλα, για τους Τουρκοκυπρίους``.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``υπάρχει δραστική αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό είναι έγκλημα πολέμου και πρέπει να καταδικάσουμε την παρουσία τόσων δεκάδων χιλιάδων Τούρκων της Τουρκίας, οι οποίοι κρατούν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων που εκτοπίστηκαν``.

    ``Είναι παράνομο, είναι έγκλημα και σας ευχαριστώ που παίρνετε τόσο ξεκάθαρη θέση για αυτές τις παράνομες ενέργειες από τις τουρκικές Αρχές``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, απευθυνόμενος στους ομογενείς.

    ``Ελπίζω``, πρόσθεσε, ``οι εκλογές στην Τουρκία να δώσουν την ευκαιρία στον κ. Ερντογάν -και είμαι σίγουρος ότι θα είναι ο νικητής αυτών των εκλογών- να αλλάξει τη στάση της και επιτέλους να σεβασθεί την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σεβασθεί τους Κυπρίους``.

    ``Δυστυχώς``, συνέχισε, ``πρόσφατα, επειδή οι Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν έντονα και μαζικά ενάντια στον εποικισμό και των καταπιεστικών οικονομικών μέτρων από την Τουρκία σε αυτούς, ο κ. Ερντογάν επέδειξε κυνισμό και αλαζονεία και τους συμπεριφέρθηκε κατά τρόπο προσβλητικό``.

    ``Τότε, οι Τουρκοκύπριοι αντέδρασαν πιο έντονα κατά αυτής της πολιτικής της Τουρκίας``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ``η Τουρκία θέλει να γίνει πιο πολιτισμένο κράτος, να εκδημοκρατισθεί και να μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ ως πλήρες μέλος``.

    ``Ελπίζω``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``να εννοεί αυτό που λέει, διότι, εάν το εννοεί, πρέπει να εφαρμόσουν βαθειές μεταρρυθμίσεις εντός της χώρας και να αλλάξουν ριζικά την πολιτική τους και όχι μόνον λόγια, όπως ο κ. Νταβούτογλου που δημιουργεί νέες θεωρίες, αλλά με πράξεις με τους γείτονες τους και ένας από τους γείτονες τους είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποίαν αποκλείουν και νομίζουν ότι αυτό θα τύχει σεβασμού από τη διεθνή κοινότητα και ότι η ΕΕ θα τους δεχθεί να ενταχθούν ως πλήρες μέλος``.

    ``Αν δεν αλλάξουν τη στάση τους και δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, αποσύροντας τα στρατεύματα τους``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``ποτέ δεν θα μπουν στην ΕΕ και το μήνυμα αυτό το παίρνουν όχι μόνον από την πλευρά μας, αλλά και από πολλές άλλες χώρες μέλη της ΕΕ``.

    [02] ΑΙΜΙΛΙΟΥ - ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την πορεία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα στο Κυπριακό, υπό το πρίσμα της συνάντησης που θα έχει τον Ιούλιο στη Γενεύη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, συζήτησαν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Λυν Πάσκοε.

    Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ο κ. Αιμιλίου εξέφρασε τις ανησυχίες της κυπριακής Κυβέρνησης γιατί οι θέσεις που εκφράζει η τουρκική πλευρά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν εποικοδομητικές και δεν ευθυγραμμίζονται με τη συμφωνημένη βάση της λύσης του Κυπριακού, και αυτό περιορίζει τις δυνατότητες να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.

    Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο κ. Πάσκοε είπε πως είναι καιρός να εντατικοποιηθεί η διαδικασία και η διαπραγμάτευση να περάσει από τα δευτερεύοντα στα κύρια θέματα. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε, επίσης, πως πρέπει να περάσει η διαδικασία σε ένα ουσιαστικό πάρε-δώσε για να διαφανεί αν μπορούν οι πλευρές να φτάσουν σύντομα σε λύση.

    Αυτός φαίνεται ότι θα είναι και ο στόχος της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Γενεύη, όπου ο Μπαν Γκι Μουν θέλει από αυτήν να προκύψει ένα σχέδιο δράσης. Πηγές της Γραμματείας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επιβάλουν στις δύο πλευρές δικό τους σχέδιο, όμως θα τις ενθαρρύνουν να μεταβούν εκεί με δικά τους, τα οποία να μην περιέχουν μαξιμαλιστικές θέσεις.

    [03] ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η απάντηση στους μεγάλους κινδύνους και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυπριακή οικονομία, είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, ο οποίος θεωρεί πως είναι θέμα χρόνου η τελική αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Fitch για την Κύπρο.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λεμεσό, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών της ομάδας των χωρών που εκπροσωπείται από την Ολλανδία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Διεθνή Τράπεζα, ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τριπλή υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Fitch, λέγοντας πως ``ο οίκος Fitch μας έχει βάλει εδώ και πολλές εβδομάδες σε αρνητική αξιολόγηση, άρα είναι θέμα χρόνου πότε θα γίνει η τελική αξιολόγηση, αλλά δεν υπάρχει τίποτα το τελικό``.

    Είπε, επίσης, πως ``ο Fitch στη σημερινή του αξιολόγηση μας έχει 3 βαθμίδες ψηλότερα από τους άλλους δύο οίκους, άρα ακόμα και αν θεωρητικά υπάρχει μια υποβάθμιση 2 ή 3 βαθμίδων, θα βρεθούμε στην ίδια θέση στην οποία είμαστε στους άλλους δύο οίκους``, και επεσήμανε ότι ``ακόμα και οι ΗΠΑ έχουν μπει σε αρνητικό ορίζοντα, η οικονομία της Ιαπωνίας έχει υποβαθμιστεί και, αν δεν κάνω λάθος, και η οικονομία της Ιταλίας, μια από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έχει επηρεαστεί από τους οίκους αξιολόγησης, άρα είναι και ένα διεθνές, παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο προήλθε από την παγκόσμια οικονομική κρίση``.

    Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε πλήρη ταύτιση απόψεων με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, λέγοντας πως ``η απάντηση σε αυτούς τους μεγάλους κινδύνους και προκλήσεις, που αντιμετωπίζει και η κυπριακή και η παγκόσμια οικονομία, είναι από τη μία να θωρακίσουμε όσο περισσότερο γίνεται το τραπεζικό μας σύστημα, με αυξήσεις κεφαλαίων, με αυστηρή εποπτεία, με άλλους κανονισμούς που ενισχύουν προληπτικά και τα κεφάλαια και τη ρευστότητα των τραπεζών, και από την άλλη, βεβαίως, να διατηρήσουμε την προσπάθεια μας για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και σταθεροποίηση, καταρχάς, και έπειτα μείωση του δημόσιου χρέους``.

    [04] ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η βελτίωση των δημοσιονομικών είναι οι δύο άξονες στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθεί η Κύπρος για την εξυγίανση της οικονομίας, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τριπλή υποβάθμιση της Κύπρου από τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

    Μιλώντας στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητών της ομάδας των χωρών που εκπροσωπείται από την Ολλανδία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Διεθνή Τράπεζα, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε πως ο ίδιος δεν γνωρίζει οτιδήποτε για πληροφορίες περί τριπλής υποβάθμισης από τον οίκο Fitch και πως ``στην Κεντρική Τράπεζα εμείς έχουμε απόλυτη διαφάνεια και όταν δούμε μια δημόσια ανακοίνωση, τότε την μελετούμε και τότε σχολιάζουμε``.

    Κληθείς να καταθέσει τις απόψεις του για τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, ο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως ``αντιμετωπίζουμε και στη διεθνή οικονομία μεγάλες προκλήσεις και, πιο συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζουμε αρκετές προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης και με πιέσεις που πλήττουν τα δημοσιονομικά μεγέθη και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα τραπεζικά συστήματα``.

    ``Στη δική μας περίπτωση, επειδή είμαστε μια μικρή χώρα με ένα μεγάλο, αναπτυγμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο θέλουμε να διατηρήσουμε, γιατί φέρνει πολύ πλούτο στη χώρα μας, πρέπει να προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τη δική μας οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα``, συμπλήρωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 29 May 2011 - 9:29:13 UTC