Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΜΠΑΤΕΝΧΑΪΜ
  • [03] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Θέλουμε να πάμε στη συνάντηση της 7ης Ιουλίου στη Γενεύη με όσο γίνεται περισσότερες συγκλίσεις μεταξύ των δυο πλευρών και να συνεχίσουμε όσο γίνεται πιο δημιουργικά την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό, τόνισε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σε σχέση με την έκθεση του ΓΓ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είπε πως αυτή κινείται σε επίπεδα όχι καθαρά πολιτικά και δεν γίνεται λόγος στο ρόλο του ΓΓ, στην αποστολή του ΓΓ. ``Αυτά φαντάζομαι θα μπουν σε νέα έκθεση μετά από τη συνάντηση η οποία θα γίνει 7 Ιουλίου``, ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως συνέχισαν τη συζήτηση πάνω στο θέμα της Αστυνομίας, προσθέτοντας πως ``κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις δεν είμαστε και ιδιαίτερα μακριά για να υπάρξει πλήρης σύγκλιση``.

    ``Όμως θέλω να είμαι συγκρατημένος και να αναμένω και την επόμενη συνάντηση μεταξύ των συμβούλων μας. Εχω κάμει και εισήγηση για το θέμα των διεθνών συνθηκών και των αρμοδιοτήτων της κεντρικής και των περιφερειακών κυβερνήσεων, δηλαδή της κεντρικής κυβέρνησης και των συνιστωσών μονάδων πάνω στα θέματα της υπογραφής και εφαρμογής διεθνών συνθηκών. Θα υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς του κ. Ερογλου και σίγουρα θα μπουν σε λεπτομέρειες και πάλι οι ομάδες των συμβούλων``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν η εισήγηση έγινε γραπτώς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε: ``Θα διαβιβαστεί και θα πάρουμε και γραπτή απάντηση από πλευράς της τ/κ κοινότητας``.

    Σε ερώτηση για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το γεγονός πως ο ΓΓ σημειώνει σε αυτή τόσο τα επεισόδια στο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ όσο και τη διακοπή της Λειτουργίας στον Απόστολο Ανδρέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτό είναι φυσικό επόμενο.

    ``Είναι γεγονότα τα οποία έχουν επισυμβεί. Ναι αλλά να πούμε ότι εξάρει και το ρόλο της Κυπριακής Αστυνομίας σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των γεγονότων στον αγώνα και επίσης νομίζω απλά τοποθετείται στο θέμα της απαγόρευσης της Λειτουργίας. Αυτά είναι πράγματα τα οποία πρέπει να αποφεύγονται``, είπε.

    Ανέφερε ακόμα πως ``δεν χρειάζονται ούτε επεισόδια και προπάντων και προπάντων απαγόρευση Λειτουργίας. Είναι πράγματα που δημιουργούν ένταση και αν θέλετε πλήττουν και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο κοινοτήτων``.

    ``Κατά τα άλλα η έκθεση νομίζω κινείται σε επίπεδα όχι καθαρά πολιτικά, δεν γίνεται λόγος στο ρόλο του ΓΓ, στην αποστολή του ΓΓ. Αυτά φαντάζομαι θα μπουν σε νέα έκθεση μετά από τη συνάντηση η οποία θα γίνει 7 Ιουλίου. Εμείς θέλουμε να πάμε σε αυτή τη συνάντηση με όσο γίνεται περισσότερες συγκλίσεις μεταξύ των δυο πλευρών και να συνεχίσουμε όσο γίνεται πιο δημιουργικά την προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα για διαφοροποίηση του ρόλου του ΓΓ όπως αυτός έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ``μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να καθορίσει ή να διαφοροποιήσει το ρόλο του ΓΓ . Εμείς τασσόμαστε υπέρ της διατήρησης του ρόλου του ΓΓ όπως έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας``.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε εξάλλου πως η είδηση που μεταδίδεται ότι η συνάντηση γίνεται τώρα με τον κ. Ερογλου ένεκα των βουλευτικών εκλογών και απουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωτερικό είναι λανθασμένη.

    ``Εχουμε συμφωνήσει με τον κ. Ερογλου να γίνει η συνάντηση 1η Ιουνίου, όπως έχουμε συμφωνήσει η επόμενη συνάντηση να γίνει 15η Ιουνίου. Κάθε φορά, εάν θα προσπαθούμε να εισέλθουμε σε λεπτομέρειες γιατί και πώς, νομίζω ότι θα βρούμε ότι οι δυο ηγέτες αμοιβαία συμφωνούν ένεκα διαφόρων αναγκών και περιστατικών που σχετίζονται είτε με τον ένα είτε με τον άλλο είτε και με τους δυο τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Αυτό νομίζω είναι καλά να το ξεκαθαρίσουμε``, ανέφερε.

    Ερωτηθείς σε σχέση με την αυριανή ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Βουλής, παρόλο που η Κυβέρνηση δεν έχει λόγο στις διεργασίες στο νομοθετικό Σώμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε πως η Κυβέρνηση ``δεν έχει ρόλο και δεν θέλω να αναμειχθώ εγώ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η υπόθεση εκλογής Προέδρου της Βουλής είναι υπόθεση των κομμάτων. Παρακολουθώ και εγώ μαζί σας με αδιάπτωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις διαβουλεύσεις και εύχομαι και ελπίζω να έχουμε νέον Πρόεδρο της Βουλής``.

    Ερωτηθείς εάν καθοιονδήποτε τρόπο αυτή η διαδικασία ή η ενδεχόμενη εκλογή δύναται να επηρεάσει την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος απάντησε πως δεν νομίζει. ``Με όλον το σεβασμό προς τα κόμματα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και σίγουρα στη θέληση του κυπριακού λαού όπως εκφράστηκε μέσα από τις τελευταίες εκλογές θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επηρεάσει η εκλογή Προέδρου της Βουλής``, επεσήμανε.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΜΠΑΤΕΝΧΑΪΜ

    Oι δύο ηγέτες, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, συνέχισαν την Τετάρτη τη συζήτηση σε θέματα Αστυνομίας, ενώ ξεκίνησαν την ανταλλαγή απόψεων για τις αρμοδιότητες σχετικά με τη σύναψη Διεθνών Συνθηκών.

    Αυτό δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ μετά την απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών, που πραγματοποιήθηκε στην οικία της, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    «Οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση των θεμάτων της Αστυνομίας και αξιολόγησαν τις συζητήσεις των αντιπροσώπων τους κατά τη χθεσινή (Τρίτη) τους συνάντηση. Οι αντιπρόσωποι θα συνεχίσουν αυτές τις συζητήσεις σε συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή, 3 Ιουνίου στις 3:00 μμ». είπε η κ. Μπάτενχαϊμ. Πρόσθεσε ότι «οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν επίσης μια ανταλλαγή απόψεων πάνω στις αρμοδιότητες σύναψης διεθνών συνθηκών», ενώ συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, την Τετάρτη, 15 Ιουνίου στις 10:00 πμ.

    [03] ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - ΕΚΘΕΣΗ

    Την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην Εκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη που δόθηκε την Τρίτη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα κυκλοφορήσει επίσημα στο προσεχές διήμερο.

    Οι αναφορές για την αναδιάρθρωση της Δύναμης, τόσο για την περίπτωση λύσης, όσο και στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ διεθνώς είναι ταυτόσημες με την προηγούμενη, το ίδιο κι οι αναφορές περί «αισθήματος απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

    Η Εκθεση περιγράφει σε γενικές γραμμές ήρεμη την κατάσταση στη γραμμή αντιπαράθεσης, ενώ μεταξύ των προβλημάτων που περιγράφει συμπεριλαμβάνονται τα επεισόδια στη διάρκεια διεθνούς αγώνα μπάσκετ στη Λευκωσία, τα οποία όπως τονίζει αντιμετωπίστηκαν από την κυπριακή αστυνομία, καθώς κι η απαγόρευση της τέλεσης της χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας από τις κατοχικές αρχές στο Ριζοκάρπασο.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Στα πλαίσια της προετοιμασίας του Τρίο Πολωνία Δανία Κύπρος για ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα φιλοξενήσει υπουργική συνάντηση για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής.

    Σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις προτεραιότητες του Τρίο Προεδρίας καθώς και η επίτευξη καλύτερης και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Τρίο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 7 Ιουνίου στις 9:30πμ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του υπουργείου, και σε αυτή θα μετάσχουν από πλευράς Πολωνίας η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής Jolanta Fedak, και από πλευράς Δανίας η Υπουργός Απασχόλησης Inger Stoejberg και η Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Benedikte Kier.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 1 June 2011 - 11:29:20 UTC