Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΕ ΜΠΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗ
  • [02] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ
  • [03] ΔΕΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ

  • [01] ΗΕ ΜΠΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗ

    H Κύπρος ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εξέφρασε επίσημα την υποστήριξή της προς την υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, να διεκδικήσει και δεύτερη θητεία. Κι αυτό εξ αιτίας της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ασιατική Ομάδα των κρατών μελών του οργανισμού.

    Καθώς ο Μπαν Γκι-μουν προέρχεται από την ασιατική ομάδα, φρόντισε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, να ενημερώσει τα μέλη της, για την υποψηφιότητά του και να λάβει ομόφωνα την υποστήριξή τους.

    Σε παρέμβασή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Μηνάς Χατζημιχαήλ είπε πως είναι με χαρά ο πρώτος αντιπρόσωπος ευρωπαϊκής χώρας που εκφράζει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην έδρα του ΟΗΕ στην απόφασή του να διεκδικήσει ακόμη μία θητεία. «Θα είναι τιμή μου να υπηρετήσω στη θέση αυτή ακόμη μία φορά», είπε. Ο κ. Μπαν δήλωσε υπερήφανος για όσα έχει επιτελέσει ο οργανισμός στα πέντε χρόνια της θητείας του, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και υπογράμμισε ότι η εξεύρεση κοινού εδάφους είναι ο καλύτερος τρόπος για την εξεύρεση λύσεων στα διάφορα προβλήματα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα κληθεί να αποφασίσει για την υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ η ψηφοφορία στη γενική συνέλευση θα γίνει μετά το Σεπτέμβριο.

    [02] ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ

    Με την παρουσίαση από τη βρετανική αντιπροσωπεία το Σαββατοκύριακο που πέρασε του πρώτου προσχεδίου ψηφίσματος, στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ξεκίνησαν οι διεργασίες για την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί σε ανοιχτή συνεδρίαση τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, ενώ νωρίτερα την ίδια μέρα, τα μέλη θα ενημερωθούν για την έκθεση, όσο και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων, από την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Λίζα Μπάτενχαιμ.

    Το ψήφισμα κινείται στα τεχνοκρατικά πλαίσια της έκθεσης και δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Η κυπριακή διπλωματική αποστολή έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με τα μέλη του ΣΑ ενημερώνοντάς τα για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ήδη επετεύχθησαν και κάποιες βελτιώσεις.

    Την Τετάρτη, πρόκειται να λάβει χώρα συνάντηση των χωρών που συνεισφέρουν στρατιώτες στην ειρηνευτική δύναμη, με το ΣΑ. Το θέμα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα πρόκειται να αντιμετωπιστεί με έκθεση, η οποία θα εκδοθεί μετά τη συνάντηση της Γενεύης, στις 7 Ιουλίου.

    Πρόθεση του Μπαν Γκι-μουν είναι, όπως επισημάνθηκε από το Βοηθό Γενικό Γραμματέα, Λυν Πάσκοε, πριν λίγες μέρες, προς το γενικό διευθυντή του ΥΠΕΞ, πρέσβη Νίκο Αιμιλίου, μετά τη Γενεύη να εντατικοποιηθεί η διαδικασία και η διαπραγμάτευση να περάσει από τα δευτερεύοντα στα κύρια θέματα και σε ένα ουσιαστικό πάρε-δώσε, για να διαφανεί αν μπορούν οι πλευρές να φτάσουν σύντομα σε λύση. Αυτός φαίνεται ότι θα είναι κι ο στόχος της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα με τους δύο ηγέτες στη Γενεύη, όπου ο Μπαν Γκι-μουν θέλει από αυτή να προκύψει ένα σχέδιο δράσης.

    [03] ΔΕΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ

    Το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο επεκτείνεται και ενισχύεται με αυξημένο επιστημονικό προσωπικό μέχρι το τέλος Ιουλίου, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΔΕΑ, βελτιστοποιεί στο παρόν στάδιο την επιχειρησιακή της δομή και τις διαδικασίες που ακολουθεί, με στόχο να επιταχύνει περαιτέρω τη διαδικασία ταυτοποίησης, διατηρώντας παράλληλα την επιστημονική αξιοπιστία των συμπερασμάτων της.

    Οι αλλαγές περιλαμβάνουν την επέκταση του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου και την αύξηση του αριθμού των επιστημόνων, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, την αναθεώρηση των μεθόδων εργασίας της ΔΕΑ, καθώς και το διορισμό ενός Συντονιστή Αναγνώρισης, με το σκοπό την επιτάχυνσης της διαδικασίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΑ, η επέκταση του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου θα επιτρέψει την αύξηση του αριθμού των επιστημόνων που εργάζονται εκεί, με αποτέλεσμα να επιταχυνθεί ο ρυθμός εργαστηριακής ανάλυσης των λειψάνων, που αποτελεί μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία. Προστίθεται επίσης ότι οι μέθοδοι εργασίας της ΔΕΑ έχουν εξεταστεί από διεθνείς εμπειρογνώμονες στην ιατροδικαστική κατά τους τελευταίους μήνες και η ΔΕΑ αναμένεται να προχωρήσει σύντομα με την υιοθέτηση των συστάσεών τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα δημιουργηθεί μια επιστημονική συμβουλευτική ομάδα, αποτελούμενη από ειδικούς διαφόρων επιστημονικών κλάδων, για να βοηθήσει τόσο το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ, όσο και το Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, για την εφαρμογή των συμφωνημένων διαδικασιών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 6 June 2011 - 19:29:14 UTC