Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΔΗΚΟ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΕΕ
  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κυβέρνηση της Ισπανίας στηρίζει πλήρως τις συνομιλίες και εκφράζει την ελπίδα η πολιτική βούληση και ο ανοικτός διάλογος να οδηγήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, με την οποία θα επιτευχθεί η επανένωση του νησιού, βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Αυτό τόνισε η νέα Πρέσβειρα της Ισπανίας στην Κύπρο Ana Maria Salomon Perez, επιδίδοντας την Τρίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα όπως, ενόψει της τρίτης συνάντησης των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 7 Ιουλίου, διατυπωθούν τον προσεχή μήνα «λογικές προτάσεις» από την τουρκοκυπριακή πλευρά. «Προτάσεις που εμπίπτουν στη συμφωνημένη βάση λύσης δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτά που έχουν ήδη επιτευχθεί και οι οποίες θα μας επιτρέψουν να σημειώσουμε πρόοδο πριν από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα», όπως είπε.

    Η Ισπανία, ανέφερε η κ. Perez, διατηρεί και θα συνεχίσει να διατηρεί την ίδια πολιτική απέναντι στην Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα ενώ επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2010.

    Ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία και η ασφάλεια στη Μεσόγειο είναι σημαντικές για τη σταθερότητα στην Ευρώπη και, ως μεσογειακές χώρες, η Κύπρος και η Ισπανία αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω των πολιτικών αλλαγών που επιχειρούνται στις γείτονες χώρες στο Νότο, προσθέτοντας πως ο συντονισμός και η κοινή δράση των δύο χωρών αναφορικά με αυτές τις προκλήσεις και ευκαιρίες είναι ύψιστης σημασίας.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις βαθιά ριζωμένες φιλικές σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες βασίζονται στην εμπιστοσύνη και το διάλογο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ισπανίας κ. Zapatero στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2009 όπως επίσης και στην επίσκεψη της Βασίλισσας Σοφίας το 2010, η οποία τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του Ισπανού καλλιτέχνη Joan Miro, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία και καταδεικνύει το ενδιαφέρον του λαού της Κύπρου για τον ισπανικό πολιτισμό.

    Οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι εμφανείς και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον νεαρών Κυπρίων για εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας.

    Η δημιουργία της &#8219;Aula Cervantes στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνέχισε, καταδεικνύει αυτό το ενδιαφέρον, καθιστώντας την ένα δυνατό θεμέλιο για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και σε άλλους τομείς.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του όπως επίσης και του κυπριακού λαού για τη στάση αρχών της Ισπανίας όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τόνισε ότι η επανένωση της Κύπρου αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Προεδρίας του.

    Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει συστηματικά την πολιτική της βούληση για έναν αμοιβαίο και ειλικρινή συμβιβασμό που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού, μέσω της συνεπούς και εποικοδομητικής στάσης της στις συνομιλίες και των εφικτών και λογικών προτάσεων που υποβάλλει, οι οποίες βασίζονται στη συμφωνημένη βάση».

    Η βάση αυτή, είπε, «συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων πριν από την έναρξη των συνομιλιών και προνοεί για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    Σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις σε τρία από τα επτά διαπραγματευτικά κεφάλαια, δηλαδή στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσίας, στα θέματα ΕΕ και στο κεφάλαιο της οικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, εντός αυτών των κεφαλαίων παραμένουν σοβαρές αποκλίσεις, ενώ δεν έχουμε θίξει ακόμη άλλα κεφάλαια».

    Επεσήμανε ότι «το κλειδί για επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου το συντομότερο δυνατό είναι η δέσμευση προς την εν λόγω βάση λύσης τόσο στα λόγια όσο και επί της ουσίας. Δυστυχώς», πρόσθεσε, «ανησυχούμε καθώς πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν εμπίπτουν στη συμφωνημένη βάση, παρά τις λεκτικές διαβεβαιώσεις τους».

    «Ελπίζω ότι, εν όψει της τρίτης συνάντησης των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα στις 7 Ιουλίου, θα διατυπωθούν τον προσεχή μήνα λογικές προτάσεις. Προτάσεις που εμπίπτουν στη συμφωνημένη βάση λύσης, δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτά που έχουν ήδη επιτευχθεί και οι οποίες θα μας επιτρέψουν να σημειώσουμε πρόοδο πριν από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα», κατέληξε.

    [02] ΔΗΚΟ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

    Το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ, που συνήλθαν την Τρίτη υπό την προεδρία του Προέδρου του κόμματος Μάριου Καρογιάν, διέγραψαν τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Κολοκασίδη.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος του Κόμματος Μάριος Καρογιάν «το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα αποφάσισαν σήμερα τη διαγραφή τους από το κόμμα μας στο όνομα της κομματικής, πολιτικής και ηθικής τάξης που αποτελεί τη βάση της ενότητας μας και τη δύναμη της ιδεολογίας μας, των αρχών και των αξιών μας».

    «Κοινή μας απόφαση είναι να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά και σε κανένα να επικαλεστεί την ενότητα μας για να τη δυναμιτίσει, να χρησιμοποιήσει τη δημοκρατικότητα μας για να διαλύσει το κόμμα μας, να καταχραστεί της εμπιστοσύνης των οπαδών μας για να προδώσει τις προσδοκίες τους και τα οράματα τους, να μετατρέψει το κόμμα μας σε άγονο πεδίο προσωπικών συγκρούσεων και αθέμιτων ανταγωνισμών διασύροντας την ιστορία του, την αξιοπρέπεια του, την αξιοπιστία του», είπε.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι οι κ. Κουλίας και Κολοκασίδης, «σε πείσμα του προστάγματος της εκλογικής μας βάσης, επέλεξαν με τη στάση, τις δηλώσεις και τις συμπεριφορές τους να επαναφέρουν το κόμμα μας στην εσωστρέφεια, τη μιζέρια και τη διγλωσσία που υπονομεύει την ενότητα του, απογοητεύει τους οπαδούς του και καταρρακώνει το κύρος του και τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τη βάση του και ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΡΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΕΕ

    Η Κύπρος θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεών της για μια πετυχημένη Προεδρία αλλά και για ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Τρίο, δήλωσε την Τρίτη η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία φιλοξένησε Υπουργική Συνάντηση του Τρίο Προεδρίας Πολωνίας, Δανίας και Κύπρου για Θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, μαζί με την Ινγκερ Στότζμπεργκ Υπουργός Απασχόλησης της Δανίας και τον Πολωνό αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ράντοσλαβ Μλέτσκ, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η σημερινή συνάντηση έπεται μιας σειράς προπαρασκευαστικών συναντήσεων σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, στην Πολωνία και στη Δανία, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας του Τρίο Προεδρίας Πολωνίας, Δανίας και Κύπρου.

    Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι στη συνάντηση επιβεβαίωσαν, σε πολιτικό επίπεδο, την κοινή προτεραιότητα του Τρίο στους τομείς της απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής, που είναι η αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων. Επίσης, είπε, έγινε ενημέρωση για τις προτεραιότητες της κάθε Προεδρίας.

    Υπενθύμισε ότι την 1η Ιούλιου την προεδρία αναλαμβάνει η Πολωνία. Στην περίπτωση της Κύπρου, που θα είναι η τελευταία από τις τρεις χώρες που θα αναλάβει την Προεδρία, σημείωσε, οι κύριες προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας είναι η ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης, η αειφόρος απασχόληση, η επένδυση σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας καθώς και νέες και αναβαθμισμένες δεξιότητες, η ενδυνάμωση των συμμετοχικών διαδικασιών και η εμπλοκή των τοπικών αρχών, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των κοινωνικών εταίρων στην υλοποίηση της Ευρώπης 2020.

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και δημοσιοποίησε την Τρίτη τις συστάσεις προς τα 27 κράτη μέλη, προκειμένου να συμβάλει στο συντονισμό των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών, ώστε να έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα τους επόμενους 12 έως 18 μήνες όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και τα δημοσιονομικά. Οπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η οικονομία της ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος, πλην όμως παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις ανά κράτος μέλος, ενώ παραμένουν πολλοί παράγοντες αβεβαιότητας».

    Ειδικότερα, η Κύπρος καλείται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου να επιτευχθεί διόρθωση υπερβολικού ελλείμματος μέχρι 2012. Ζητείται ο στενός έλεγχος των δημόσιων δαπανών με στόχο την ταχεία μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Ζητείται να ενισχύσει τον προληπτικό χαρακτήρα για εποπτεία τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα ενδεχόμενοι κίνδυνοι.

    Ζητείται η βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών με εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για καλύτερο έλεγχο των δαπανών για συντάξεις και υγεία, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη αύξηση των δαπανών λόγω αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Ειδικότερα, για τις συντάξεις να αυξηθούν τα έτη των συνεισφορών και να διασυνδεθεί το προσδόκιμο ζωής με το όριο συνταξιοδότησης, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο υψηλός κίνδυνος φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων ατόμων. Για την υγεία να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή του εθνικού συστήματος υγείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 7 June 2011 - 19:29:14 UTC