Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΑΤΩ ΠΥΡΓΟΣ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΗΠΕΔΑ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • [03] ΥΠΕΣ - ΕΕ - ΝΗΣΙΑ - ΕΟΕΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΚΑΤΩ ΠΥΡΓΟΣ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ

    Η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη δικαίωσε τους χειρισμούς και τις πολιτικές αποφάσεις της δικής μας πλευράς, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο οριστικός απεγκλωβισμός της περιοχής θα επιτευχθεί με τη συνολική λύση του Κυπριακού που θα επιτρέψει στην Τηλλυρία, όπως και σε ολόκληρη την Κύπρο, να αναπνεύσει αέρα ελευθερίας και ευημερίας.

    Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του νέου κοινοτικού οικήματος του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη ήταν το αποτέλεσμα επίπονων διπλωματικών προσπαθειών της Κυβέρνησης για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσθέτοντας ότι «αυτή η προσπάθειά μας δέχτηκε αυστηρή κριτική, ακόμα και λοιδορίες, από όσους όπως θα θυμάστε ήταν σίγουροι ότι το οδόφραγμα του Λιμνίτη δεν θα άνοιγε ποτέ». Συμπλήρωσε ότι «κριτής της αλήθειας είναι όμως η πράξη. Το οδόφραγμα του Λιμνίτη άνοιξε, δικαιώνοντας χειρισμούς και πολιτικές αποφάσεις της δικής μας πλευράς».

    Τα οφέλη, είπε, «πλέον είναι ορατά και οι πρώτοι που τα έχουν αντιληφθεί είσαστε εσείς οι κάτοικοι της περιοχής», προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη της περιοχής αποκτά άλλη θετική δυναμική μετά από αυτή την πολύ σημαντική για την περιοχή εξέλιξη».

    Συνέχισε λέγοντας ότι «ο οριστικός απεγκλωβισμός της περιοχής θα επιτευχθεί με τη συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος», συμπληρώνοντας ότι «η λύση του Κυπριακού θα επιτρέψει και στην Τηλλυρία, όπως και σε ολόκληρη την Κύπρο να αναπνεύσει αέρα ελευθερίας και ευημερίας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπενθύμισε ότι «στις 14 Οκτωβρίου 2010, ημερομηνία που εγκαινιάσαμε το σημείο διέλευσης Κάτω Πύργου Λιμνίτη, είχα πει ότι υπάρχουν και άλλα που χρειάζονται να γίνουν», αναφέροντας ότι «αυτό το επαναλαμβάνω», προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να τα επιλύσουμε με τη συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών».

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε αναφορά στο έργο της Κυβέρνησης όσον αφορά στις τοπικές κοινωνίες, λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση μας στηρίζει ενεργά και ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες και ευρύτερα την ύπαιθρο με ποικίλους τρόπους και μέσα». Πρόσθεσε ότι «σ αυτό το πλαίσιο διαμορφώνουμε τις συνθήκες για ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη στις αστικές περιοχές και στην περιφέρεια», υπογραμμίζοντας ότι «το αναπτυξιακό έργο στους Δήμους και τις Κοινότητες που υλοποιείται από την Κυβέρνηση μας είναι πλούσιο και πολυδάπανο».

    Εργαζόμαστε, είπε, και «διαμορφώνουμε τις καλύτερες προοπτικές για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία στον τόπο μας και το λαό μας».

    «Οι δυσμενείς επιπτώσεις και στην κυπριακή οικονομία από την παγκόσμια οικονομική κρίση δεν άλλαξαν τους αρχικούς μας σχεδιασμούς και τον καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα που ως Κυβέρνηση θέλαμε να προσδώσουμε στην οικονομία μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εμείς έγκαιρα προειδοποιήσαμε, πως όχι μόνο δεν αναστέλλουμε τα έργα και δεν περιορίζουμε τα σχετικά με την ανάπτυξη κονδύλια, αλλά, αντίθετα, τα ενισχύουμε, για να δώσουμε ακόμη περισσότερη ώθηση στην ανάπτυξη».

    Αυτός, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «είναι και ο λόγος που σε όλη την Κύπρο, από τις πιο απομακρυσμένες Κοινότητες μας μέχρι τους μεγαλύτερους Δήμους μας, κατασκευάζονται μικρά και μεγάλα έργα».

    Εκανε ειδική αναφορά στο Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης Τηλλυρίας, το οποίο «καταρτίστηκε με στόχο να συμβάλει αφενός στην οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής και αφετέρου στον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων που υφίσταται η ακριτική Τηλλυρία από την κατοχή και την απομόνωση».

    «Στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου, την τελευταία τριετία, η Κυβέρνησή μας προχώρησε στη συγχρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων συνολικού ύψους 2.5 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα, με τις αυξημένες κυβερνητικές πιστώσεις και χορηγίες που παραχωρούμε ειδικά για την περιοχή Τηλλυρίας για τα διάφορα αναπτυξιακά έργα, δημιουργούμε θέσεις εργασίας για εργατοτεχνικό προσωπικό». Εφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας απασχολούν 24 άτομα σε ετήσια βάση, τα οποία έχουν τη μόνιμη διαμονή τους στην περιοχή Τηλλυρίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην υλοποίηση της κατασκευής κυματοθραυστών στο παραλιακό μέτωπο της Κοινότητας, έργο, που όπως είπε αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο και το κόστος του οποίου έχει αναλάβει κατ εξαίρεση εξ ολοκλήρου η Κυβέρνηση.

    Αναφερόμενος στο νέο κοινοτικό οίκημα, είπε ότι «με την ανέγερση αυτού του σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος υψηλών προδιαγραφών, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου υλοποιείται». Πρόσθεσε ότι «τα Κοινοτικά Κτίρια περιλαμβάνουν στο ισόγειο, χώρους υποδοχής, γραφειακούς χώρους για την εξυπηρέτηση των πολιτών και βοηθητικούς χώρους. Στο δεύτερο όροφο υπάρχουν γραφειακοί και βοηθητικοί χώροι που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του Συμβουλίου, όπως επίσης και αίθουσα Συνεδριάσεων». Παράλληλα, ανέφερε ότι «στο κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνεται ακόμη και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων».

    Το συνολικό κόστος του έργου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ανήλθε στα 800.000 ευρώ, ενώ η κυβερνητική συνεισφορά σε αυτήν την δαπάνη υπερκαλύπτει το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό των 428.000 ευρώ όπως αυτό ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο, για την οικονομική στήριξη του προς την Κοινότητα με το ποσό των 60.000 ευρώ καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, και όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των κοινοτικών κτιρίων.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΓΗΠΕΔΑ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

    Η Κυβέρνηση δίνει ξεχωριστή σημασία στον αθλητισμό και προωθεί την ουσιαστική ανάπτυξη τόσο του κοινωνικού μαζικού αθλητισμού όσο και του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε στα εγκαίνια γηπέδων futsal της Ιεράς Μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας στον Κάτω Πύργο Τηλλύριας ,τα οποία εγκαινίασε μαζί με το Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο.

    Η Κυβέρνηση μας, είπε, και «κατ επέκταση η κυπριακή πολιτεία δίνει ξεχωριστή σημασία στον αθλητισμό», προσθέτοντας ότι «μια σειρά σχεδιασμών, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν σκοπό να προσφέρουν και πραγματικά προσφέρουν μια σημαντική επάρκεια σε αθλητικούς χώρους στην αθλούμενη νεολαία μας». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «με στοχευμένες κινήσεις προωθούμε την ουσιαστική ανάπτυξη τόσο του κοινωνικού μαζικού αθλητισμού, όσο και του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την περηφάνια του «για τα αποτελέσματα που οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν αποδώσει», αναφέροντας ότι «τα τελευταία χρόνια αυτοί οι σχεδιασμοί συνέβαλαν στην αλματώδη πρόοδο που σημειώνεται σε όλους τους τομείς». Οι επιτυχίες, είπε, αλλά «γενικά και η συμμετοχή μας δίνουν ξεχωριστή οντότητα στην πατρίδα μας στο διεθνή αθλητικό χώρο, αλλά και γενικότερα. Αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρα μας».

    [03] ΥΠΕΣ - ΕΕ - ΝΗΣΙΑ - ΕΟΕΣ

    Μέσα από μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική για τα νησιά, πιο εύκολα μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη και η υλοποίηση των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων του κάθε κράτους μέλους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε χαιρετισμό στο συνέδριο που διοργάνωσε στη Λάρνακα η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) των Νησιών της Μεσογείου, με επωνυμία Μεσογειακό Αρχιπέλαγος, κ. Συλικιώτης είπε ότι ``η εδραίωση μιας πιο στενής και αποτελεσματικής, μόνιμης συνεργασίας μεταξύ των νησιών, αλλά και των χωρών της Μεσογείου και ο από κοινού σχεδιασμός και προγραμματισμός πολιτικών και στρατηγικών για την ανάπτυξη των νησιών, σίγουρα μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει, αφού οι εμπειρίες κάθε μέλους είναι σημαντικές και πολύτιμες``.

    ``Με την ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην ενωμένη Ευρώπη το 2004, έχει δημιουργηθεί μια νέα ομάδα κρατών μελών που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, είναι την ίδια ώρα σχετικά μικρά νησιά, αλλά και αυτόνομα κράτη μέλη``, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το στοιχείο αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού ``για πρώτη φορά οι επιδόσεις μικρών νησιών μετρούνται και συγκρίνονται με αυτά μεγάλων βιομηχανικών χωρών ή μικρότερων χωρών, οι οποίες όμως ανήκουν στον κύριο κορμό της Ευρώπης``.

    Αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Ομιλο Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) των Νησιών της Μεσογείου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι βασικός σκοπός δημιουργίας του ΕΟΕΣ, ο οποίος διαθέτει νομική υπόσταση και αναγνωρίζεται από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι η αξιοποίηση των εμπειριών κάθε μέλους του Ομίλου και η συνεργασία μεταξύ τους σε διάφορα θέματα όπως, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας, η βιώσιμη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Καμία ομοιότητα δεν υπάρχει μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών της κυπριακής οικονομίας και των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ σε σχέση με το δημόσιο χρέος της Κύπρου, το οποίο βασίζεται σε έκθεση της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.

    «Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, οι διαφορές απόδοσης (spreads) των κυπριακών ομολόγων στη δευτερογενή ευρωπαϊκή αγορά έχουν ακολουθήσει μια απότομη αύξηση», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας, όμως, ότι ``το κυπριακό δημόσιο χρέος κατά 95% έχει σταθερά επιτόκια τα οποία δεν μεταβάλλονται μέχρι τη λήξη των δανείων`` και η μέση διάρκεια του ``στο τέλος Μαΐου 2011 διαμορφώθηκε στα 5,5 χρόνια``.

    Αναφέρει, επίσης, ότι ``παρ όλες τις υποβαθμίσεις του δημόσιου χρέους, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης κατατάσσουν την Κυπριακή Δημοκρατία πάνω από το μέσο όρο των επενδυτικών ευκαιριών``.

    Το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι ``παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές κυβερνητικού χρέους και είναι έτοιμο να αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων του Κύπριου φορολογούμενου``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 11 June 2011 - 13:29:16 UTC