Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΕΦΑ

  • [01] ΥΠΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Σειρά επαφών με Παλαιστίνιους αξιωματούχους είχε την Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Δυτική Οχθη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Συλικιώτης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάζ, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Dr. Said Abu Ali, τον Παλαιστίνιο Υφυπουργό Εσωτερικών, καθώς και με αντιπροσωπεία του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου.

    Οπως αναφέρεται, στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό και επαναβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά άριστες σχέσεις που διατηρούν η Κυπριακή Δημοκρατία με την Παλαιστίνη.

    Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που άπτονται του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως είναι τα θέματα πολιτικής άμυνας, μετανάστευσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης και ενίσχυσης της ήδη στενής συνεργασίας που χαρακτηρίζει τις δύο χώρες σε αυτούς τους τομείς.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί και να είναι αποτελεσματική για την Κύπρο και τους πολίτες και από τη στιγμή που υπάρχει ο διάλογος, υπάρχουν και οι προοπτικές, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια με τον Μάριο Καρογιάν την Δευτέρα.

    Ο κ. Στεφάνου έκανε λόγο για φιλική και δημιουργική συνάντηση και για πλατιά και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, στο πλαίσιο της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ . Καρογιάν για την πορεία υλοποίησης του οικονομικού πακέτου που είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Σε ερώτηση για τη θέση του ΔΗΚΟ όσον αφορά την απόσυρση από τον Πρόεδρο προτάσεων που κατατέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γι αυτό το πολυσυζητημένο θέμα της απόσυρσης των προτάσεων είναι πολύ καλά γνωστές οι θέσεις όλων, όπως και του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως έχει διατυπωθεί και μέσα από την επιστολή που έχει αποστείλει προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ», προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο να γίνεται συνεχής αναφορά σε αυτό το ζήτημα όταν μάλιστα η Τουρκία και η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εμφανίσει την ε/κ πλευρά ότι κωλυσιεργεί και δεν θέλει να καταλήξουμε στις διαπραγματεύσεις».

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για την οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι στο οικονομικό πακέτο- σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές- δεν περιλαμβάνεται μόνο το συνταξιοδοτικό αλλά και ζητήματα όπως η αναδιάρθρωση της ΑΤΑ προς το δικαιότερο.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν έχει συζητηθεί θέμα ανασχηματισμού, προσθέτοντας ότι «αυτά είναι θέματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν αποφασίσει να κάνει ανασχηματισμό, θα κάνει ανασχηματισμό».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι επέδωσε στον Πρόεδρο Χριστόφια τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς του κόμματός του και αποφασίστηκε «αφού μελετήσει και ο ίδιος τις δικές μας προτάσεις και θέσεις και εμείς τις δικές του σκέψεις, να επανέλθουμε σε μία προσπάθεια αν είναι δυνατό να βρεθούν εκείνοι οι αποτελεσματικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και βέβαια εισηγούμενοι και αν είναι δυνατό εφαρμόζοντας διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα σε ό,τι αφορά την θωράκιση και ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας».

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καρογιάν επανέλαβε ότι το ΔΗΚΟ επιμένει σε απόσυρση των προτάσεων για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και έποικους ενώ για θέμα του ανασχηματισμού είπε ότι δεν συζητήθηκε, σημειώνοντας ότι «άλλη ήταν η προτεραιότητά μας».

    Είπε ότι συζητήθηκαν και ζητήματα που το κόμμα του κρίνει ότι είναι σημαντικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού , την αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, «αλλά και με ποιο τρόπο θα βγούμε ενισχυμένοι από αυτές τις διαδικασίες αντιμετωπίζοντας πολλές φορές τα φίλια πυρά και από ισχυρούς φίλους της Τουρκίας».

    Ερωτηθείς αν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «οι όροι της συνεργασίας καθορίζονται και στη βάση του περιεχομένου των προγραμματικών συγκλίσεων που επιζητούμε και αναζητούμε και οι δύο μας να δούμε σε σχέση και με την οικονομία και με το Κυπριακό και σε μία σειρά άλλων ζητημάτων, άρα πώς μπορεί κάποιος να συζητά για ανασχηματισμό αν προηγουμένως δεν ξεκαθαρίσουν οι όροι της συνεργασίας και το περιεχόμενο».

    [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΟΥΕΦΑ

    Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτημα για διερεύνηση και στην Κύπρο της υπόθεσης με τους στημένους αγώνες, δήλωσε την Δευτέρα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για προσπάθεια κουκουλώματος των φακέλων της ΟΥΕΦΑ για ύποπτα ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με τον κ. Κατσουνωτό, η Αστυνομία βρίσκεται σε επαφή με τον αρμόδιο αξιωματικό στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, που είναι η αρμόδια αρχή παραλαβής και διεκπεραίωσης αιτημάτων για διεξαγωγή ερευνών στην Κύπρο και εάν και εφόσον υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα από πλευράς των εισαγγελικών αρχών της Ελλάδας ``να προχωρήσουμε τάχιστα στη διεκπεραίωσή του, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες, όπως προδιαγράφονται στη σχετική νομοθεσία``.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει ο κίνδυνος μέχρι να υποβληθεί το αίτημα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία, ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε ότι πρόκειται για ένα δημοσίευμα, το οποίο εάν ευσταθεί ή όχι δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή. Ερωτηθείς εάν η Αστυνομία μπορεί αυτεπάγγελτα να προχωρήσει σε διερεύνηση, απάντησε ότι η Αστυνομία είναι αδιανόητο να εξετάσει αυτεπάγγελτα το περιστατικό και να προχωρήσει στην έκδοση διαταγμάτων αποκάλυψης τραπεζικών λογαριασμών ή ακόμα και στην παγοποίηση λογαριασμών, καθώς ενώπιον των κυπριακών αρχών δεν υπάρχει μαρτυρία που να δημιουργεί το υπόβαθρο για να εκδοθούν τέτοια εντάλματα είτε από την Αστυνομία, είτε από τη ΜΟΚΑΣ.

    Οσον αφορά τις ανακρίσεις για τους φακέλους της ΟΥΕΦΑ που αποστάληκαν πέρυσι το Μάιο, ο κ. Κατσουνωτός απέρριψε κατηγορηματικά τα όσα έχουν ακουστεί για προσπάθεια της Αστυνομίας να κουκουλωθεί ή συγκαλυφθεί η υπόθεση και τα σχόλια για ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα. Από την πρώτη στιγμή που παρελήφθησαν οι φάκελοι, είπε, δόθηκαν οδηγίες για πλήρη διερεύνηση, έγιναν αρκετές ανακρίσεις παραγόντων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το κυπριακό ποδόσφαιρο και είδαν διαιτητές και ποδοσφαιριστές ομάδων που αγωνίζονταν στα παιχνίδια, στα οποία - με βάση την ΟΥΕΦΑ - υπήρξε προσυνεννόηση στο αποτέλεσμα. Είδαν επίσης, συνέχισε, διοικήσεις των σωματείων, διαιτητές και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως να είχαν σχέση με τα συγκεκριμένα παιχνίδια ``που είναι εννέα στο σύνολο``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 27 June 2011 - 17:29:23 UTC