Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-06-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΘΗΝΑ ΟΜΗΡΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [03] ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΦΟΥΛΕ

  • [01] ΑΘΗΝΑ ΟΜΗΡΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

    Την ολόψυχη συμπαράσταση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις δύσκολες ώρες που περνά ο μητροπολιτικός ελληνισμός, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γιαννάκης Ομήρου κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Παπούλια στη 1.30 το μεσημέρι.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη από το ρόλο του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι σας έχει κάνει τη ζωή δύσκολη και παρατήρησε ότι έχει ανεξαρτητοποιηθεί από το γράμμα και το πνεύμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Ομήρου, αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση της κυπριακής Βουλής, είπε ότι «είμαστε δίπλα σας συνεχώς, σας σκεφτόμαστε και βεβαίως είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια για να επιλυθούν τα προβλήματα και είμαστε αισιόδοξοι ότι ο Ελληνισμός μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις, μπορεί να αντιμετωπίζει και να λύνει προβλήματα και συνεπώς δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα περάσουμε και αυτή τη στενωπό», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Απαντώντας, ο κ. Παπούλιας είπε «να περάσουμε και να βρεθεί μια δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη λύση στο μεγάλο μας πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα μας απασχολεί συνέχεια».

    «Είναι και η 7η Ιουλίου τώρα», συμπλήρωσε ο κ. Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Βουλής λαμβάνοντας το λόγο, είπε ότι «δεν υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για την 7η Ιουλίου γιατί, δυστυχώς μετά από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει αλλοίωση της τουρκικής προσέγγισης».

    Συνεχίζοντας, ο κ, Ομήρου ανέφερε ότι «θα έλεγα πως υπάρχει μια παγίωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, προσθέτοντας ότι ουσιαστικά έχει συζητηθεί εξαντλητικά το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών, αλλά τα ουσιαστικά ζητήματα όπως το εδαφικό, το περιουσιακό, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις, οι έποικοι δεν έχουν συζητηθεί παρά τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «δεν είμαστε και ικανοποιημένοι από τον τρόπο που τα Ηνωμένα Εθνη, όχι το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά οι εκπρόσωποι τους, όπως ο κ. Ντάουνερ, ενεργούν».

    «Σας κάνει τη ζωή δύσκολη» παρατήρησε ο κ. Παπούλιας, ενώ ο κ. Ομήρου συμπλήρωσε ότι δεν δημιουργεί (ο κ. Ντάουνερ) μία εικόνα ότι πραγματικά ενεργεί εντός του γράμματος και του πνεύματος των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρατήρησε ότι «έχει ανεξαρτητοποιηθεί».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών κομμάτων για την οικονομία την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, στις 17:00, κατά την οποία θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η οικονομία.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να ακούσει τις απόψεις και τις προτάσεις των κομμάτων αναφορικά με την οικονομία``.

    ``Προσδοκία και προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι, μέσα από τη συζήτηση και το διάλογο στη σύσκεψη, να υπάρξουν συναινέσεις, συγκλίσεις και κοινή δέσμευση για λήψη μέτρων, που να στέλλουν ισχυρό το μήνυμα διεθνώς ότι η Κύπρος λειτουργεί προς την κατεύθυνση εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    [03] ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Σε συμβιβαστική πρόταση κατέληξε η πανσυνδικαλιστική Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με τη συμμετοχή όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Οπως δήλωσε εκ μέρους του Προεδρείου ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αποδέχονται υπό όρους την κυβερνητική πρόταση για συνεισφορά των εργαζομένων στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης για δύο χρόνια.

    Οι όροι για τη δεύτερη δόση της συνεισφοράς των εργαζομένων, όπως είπε, θα λάβουν τον Ιούλιο του 2012 υπόψη την πορεία του θέματος της φοροδιαφυγής, την προώθηση της απόδειξης για όλες τις πράξεις, την αξιολόγηση της φορολογίας του πλούτου και την προσπάθεια αντιμετώπισης της κακοδιαχείρισης σε κρατικούς ή ημικρατικούς οργανισμούς.

    Η πρόταση, πρόσθεσε ο κ. Μωϋσέως, θα συζητηθεί στα όργανα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και θα επανέλθουν την ερχόμενη εβδομάδα για την τελική τους απόφαση.

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΦΟΥΛΕ

    Τις εκτιμήσεις της Εκκλησίας της Κύπρου πως οι Τούρκοι θέλουν να εξαφανίσουν ό,τι χριστιανικό έχει το νησί μας που βρίσκεται κάτω από τα τουρκικά στρατεύματα, και το γεγονός ότι δεν επιτρέπουν στον Επίσκοπο Καρπασίας να μεταβεί και να λειτουργήσει για τους λίγους εγκλωβισμένους που υπάρχουν σε κάποια χωριά της κατεχόμενης Καρπασίας, μετέφερε στον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε επιστρέφοντας στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στην εκδήλωση για την Κύπρο που οργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «αποδείξαμε ότι παρά τα προβλήματα μας είμαστε μία νήσος με μια βαριά ιστορία, με κληρονομιά που συνεχίζει ακόμη να παράγει πολιτισμό», είπε και πρόσθεσε πως στην εκδήλωση υπήρχε επίσης και μια «τεραστίων διαστάσεων έκθεση» στην οποία περιλήφθηκαν φωτογραφίες από τα κατεχόμενα για να επιδειχθεί η καταστροφή από τα τουρκικά στρατεύματα, καθώς και άλλες φωτογραφίες για να αναδειχθεί η κυπριακή κουλτούρα σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες συναντήθηκε τόσο με την Επίτροπο Αντρούλα Βασιλείου όσο και με τον Στέφαν Φούλε, αρμόδιο για τη Διεύρυνση Επίτροπο της ΕΕ. Στον κ. Φούλε «είχαμε την ευκαιρία να του αναλύσουμε την όλη συμπεριφορά των Τούρκων όσον αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε. Σημείωσε πως έδωσε στον κ. Φούλε μία έκδοση που εξέδωσε πρόσφατα η Αρχιεπισκοπή «με φωτογραφίες των μνημείων προ του 1974 και μετά το 1974, καθώς και μία άλλη έκδοση στην οποία φαίνονται πιο έντονα οι καταστροφές αυτές».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 30 June 2011 - 19:29:14 UTC