Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η πρόοδος που ανέμενε η ε/κ πλευρά στο Κυπριακό δυστυχώς δεν έχει επιτευχθεί, λόγω της στάσης της Αγκυρας και της τ/κ πλευράς, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στην επικείμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη με την ελπίδα η τουρκική πλευρά να επιδείξει την αναγκαία ευελιξία.

    Μιλώντας μετά την τελετή υπογραφής των συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας, που ακολούθησε τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κίεβο, με επικεφαλής τους Προέδρους των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι "η επίσκεψη είναι ιστορικής σημασίας, καθότι αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουκρανία και επιβεβαιώνει τα αισθήματα ειλικρινούς φιλίας και αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των Κυβερνήσεων όσο και μεταξύ των λαών της Κύπρου και της Ουκρανίας".

    "Με τον Πρόεδρο Γιανούκοβιτς είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να ανασκοπήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας αντικατοπτρίζονται στις συμφωνίες και τα μνημόνια που έχουμε υπογράψει στους τομείς της οικονομίας, της άμυνας και των μεταφορών. Σηματοδοτούν μια νέα αρχή και υπογραμμίζουν τη βούλησή μας για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας", είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι αργότερα σήμερα θα τελέσει τα εγκαίνια της Πρεσβείας της Κύπρου στο Κίεβο, σημειώνοντας ότι "πρόκειται για μία ιστορική στιγμή στις σχέσεις μεταξύ των χωρών, που θα δώσει νέα ώθηση στην εμβάθυνση και επέκταση της συνεργασίας μας".

    Είπε, επίσης, ότι "σήμερα θα διεξαχθεί και το Κυπρο-Ουκρανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού Κύπριων επιχειρηματιών που με συνοδεύουν".

    "Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των οικονομικών και των εμπορικών μας σχέσεων, είμαστε έτοιμοι για άμεση σύναψη Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με την Ουκρανία, ενώ αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για σύναψη της Συμφωνίας Προώθησης Επενδύσεων", είπε.

    Πρόσθεσε ότι "ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις για τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Ουκρανίας και υπογράψαμε Μνημόνιο Συναντίληψης σε θέματα ΕΕ", σημειώνοντας ότι "η ΕΕ, στην οποία ανήκουμε, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ουκρανία και για την Ουκρανία".

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη τον Ουκρανό ομόλογό του για την ανάληψη της Προεδρίας του ΟΑΣΕ το 2013, επισημαίνοντας ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία υποστήριξε αυτή την υποψηφιότητα και θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της θητείας της".

    Είπε, επίσης, ότι η παρουσία της Ουκρανίας στον ΟΑΣΕ "αποδεικνύει τη θέληση της χώρας για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας μεταξύ των κρατών, καθώς και για προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι ενημέρωσε τον Ουκρανό Πρόεδρο για τις εξελίξεις στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι "η επανένωση της Κύπρου ήταν και παραμένει αμετάθετος στόχος μας, ήταν και παραμένει η καρδιά του οράματος μας για την Κύπρο του 21ου αιώνα".

    "Οι συνομιλίες διεξάγονται επί της βάσης που συμφωνήθηκε από κοινού μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Αυτή η βάση προβλέπει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια. Οπως έχουμε συμφωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, χωρίς επιδιαιτησία ή τεχνητά χρονοδιαγράμματα", είπε.

    Σημείωσε ότι "δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε η πρόοδος που αναμέναμε, λόγω της στάσης της Αγκυρας και της τ/κ πλευράς".

    "Προσβλέπουμε στην επικείμενη συνάντησή μας με τον Γενικό Γραμματέα στη Γενεύη, με την ελπίδα η τουρκική πλευρά να επιδείξει την αναγκαία ευελιξία για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός", είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Γιανούκοβιτς για τη στήριξη της Ουκρανίας στο Κυπριακό στη βάση αρχών.

    Ανέφερε, επίσης, ότι απηύθυνε πρόσκληση στον Ουκρανό Πρόεδρο του να επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Χριστόφια "αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός, διότι οι σχέσεις των δύο χωρών εισέρχονται σε ένα άλλο επίπεδο και σε μια νέα σελίδα στις παραδοσιακές σχέσεις τους".

    Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες στις οποίες παρακάθισαν οι δύο Πρόεδροι και τα μέλη των αντιπροσωπειών τους ήταν "ενδιαφέρουσες και καρποφόρες", και ανέφερε ότι συζητήθηκε ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και "επιβεβαιώθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας".

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για την πλήρη στήριξη του στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και εξέφρασε την ελπίδα η στήριξη αυτή να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους τόσο σε διμερή θέματα όσο και σε περιφερειακά και διεθνή φόρα.

    Ερωτηθείς με ποιους τρόπους μπορεί να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, καθώς και στον τομέα των επενδύσεων, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας αναφέρθηκε στη σύσταση Επιτροπής που θα εξετάσει ζητήματα σύσφιγξης της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου.

    Επίσης, αναφέρθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον των Ουκρανών επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Κύπρο και κάλεσε τους Κύπριους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του.

    Ο Πρόεδρος Γιανούκοβιτς αναφέρθηκε και στο θέμα της συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και είπε ότι η εργασία για το ζήτημα αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο χρόνο και να υπογραφτεί η σχετική συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο του 2011.

    Σε ερώτηση για το πώς μπορεί η Κύπρος να συμβάλει στο θέμα της υπογραφής συμφωνίας σύγκλισης της Ουκρανίας με την ΕΕ, αλλά και κληθείς να πει ποια είναι η πρόβλεψη του για το κατά πόσον αυτό θα επιτευχθεί, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας τόσο αναφορικά με το θέμα αυτό, αλλά και "για τις όποιες συμφωνίες επιθυμεί να συνάψει με την ΕΕ".

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την υπογραφή της συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο, είπε, ο μόνος που θα μπορούσε να απαντήσει την ερώτηση ως προς την πρόβλεψη είναι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Επεσήμανε ότι ο ίδιος θα έχει επικοινωνία σύντομα με τον κ. Μπαρόζο και θα προσπαθήσει να προωθήσει το ζήτημα αυτό.

    "Μπορείτε να θεωρείτε την Κύπρο ως ένα καλό Πρεσβευτή της Ουκρανίας εντός της ΕΕ", διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ενωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Πρίγκιπα Γιαροσλάβ του Σοφού, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρασημοφόρησε τον ομόλογό του με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ`.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 4 July 2011 - 13:29:17 UTC