Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΓΕΝ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΜΑΡΙ - ΕΡΕΥΝΑ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
  • [03] ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΡΙΣΙΜΑ
  • [04] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΓΕΝ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ - ΜΑΡΙ - ΕΡΕΥΝΑ

    Η διερεύνηση του θέματος της τραγωδίας στην Ναυτική Βάση στο Μαρί από την Αστυνομία υπό την άμεση εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα είναι η μόνη διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα σε σχέση με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, και που προβλέπεται από το Σύνταγμα, σύμφωνα με το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

    Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου μετά και την ολοκλήρωση της απογευματινής συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, για να τους συμβουλευτεί σε σχέση με το χειρισμό της διερεύνησης της τραγωδίας στην Ναυτική Βάση στο Μαρί.

    Πέραν της ποινικής διερεύνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιουνίου, το διορισμό ερευνητικής επιτροπής με βάση τον περί ερευνητικών επιτροπών Νόμο, με οδηγίες την ταχύτατη διερεύνηση όλων ανεξαιρέτως των πτυχών του θέματος και την απόδοση των όποιων πιθανών ευθυνών, αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Στεφάνου.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ

    Αποφάσεις σχετικά με το διορισμό εμπειρογνώμονα θα ληφθούν την Πέμπτη σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ το θέμα της έρευνας στο χώρο της έκρηξης ανέλαβε ήδη η Αστυνομία και η Εθνική Φρουρά, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την τραγωδία στη ναυτική βάση στο Μαρί.

    Οπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία διαχειρίστηκε το θέμα του φορτίου του Monchegorsk σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο είχε διαβιβάσει και την πρόταση της Γερμανίας να διαχειριστεί το υλικό χωρίς να λάβει απάντηση.

    Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, εφάρμοσε πλήρως το σχετικό ψήφισμα του ΣΑ και

    για τη συνεργασία της με το ΣΑ πήρε τα εύσημα τόσο από την ΕΕ όσο και από το Σ.Α. Οπως είπε, η βασική θέση της Κυβέρνησης διαχειριζόμενη ένα

    δύσκολο και ευαίσθητο διπλωματικό θέμα ήταν το υλικό να μην κρατηθεί στην Κύπρο, γι αυτό είχαν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις από την

    Κυβέρνηση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και προς όλους τους τότε εμπλεκόμενους και συνομιλητές της.

    «Είχαμε εισηγηθεί το φορτίο να δοθεί στη UNIFIL κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Η UNIFIL είναι η δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο που έχει ναυτική δύναμη, το αρχηγείο της ναυτικής δύναμης βρισκόταν στη Λεμεσό και είχαμε αποφασίσει το θέμα να το αναλάβει η UNIFIL», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εισηγήθηκε το φορτίο να πάει στη Μάλτα, εισήγηση για την οποία δεν δόθηκε απάντηση. Είπε ότι πρόταση συγκεκριμένη έγινε από τη Γερμανία για την υλοποίηση της οποίας η Κυβέρνηση ζήτησε εντολή από το ΣΑ διότι ήταν θέμα του ΣΑ και η Κύπρος δεν έλαβε απάντηση.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν απορρίφθηκαν προτάσεις που έγιναν, αλλά η Κυβέρνηση προσπάθησε πάντα σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας να διοχετευτεί το φορτίο στο γράμμα και στο πνεύμα του ΣΑ του ΟΗΕ προς άλλες κατευθύνσεις κάτι που δεν έγινε κατορθωτό. Οπως είπε, η επιλογή που είχε απομείνει ενώπιον της Δημοκρατία ήταν να κατασχεθεί το υλικό και να φυλαχθεί για περαιτέρω διαχείριση του θέματος.

    [03] ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΡΙΣΙΜΑ

    Η κατάσταση της υγείας των δύο κρίσιμα τραυματισμένων από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, την ώρα που ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Εγκαυμάτων Θεόδωρος Κυπριανού δηλώνει ότι τα περιθώρια των ιατρικών παρεμβάσεων έχουν εξαντληθεί.

    Σε δήλωση του ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Εγκαυμάτων ένας στρατιώτης που επίσημα εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής ως ``αγνώστων στοιχείων``.

    Πρόσθεσε ότι έχει αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού για ταυτοποίηση του τραυματία διότι ``ο νεαρός αυτός δεν έχει ούτε πρόσωπο, ούτε μάτια `` και πρώτη αναγνώριση έγινε από τη μητέρα του με βάση ένα σημάδι που έχει στο χέρι.

    Η κατάσταση της υγείας του από τη στιγμή που εισήχθη στην εντατική είναι εξαιρετικά σοβαρή και συνεχίζονται οι προσπάθειες για να μπορέσουμε, τουλάχιστον να φθάσουμε σε ένα σημείο, που να μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, γιατί εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κυπριανού είπε πως οι ειδικοί που έρχονται από το Ισραήλ είναι ειδικοί στις εκρήξεις. Πρόσθεσε πως επειδή δεν συμβαίνουν συχνά στην Κύπρο τραύματα από εκρήξεις, ο Υπουργός Υγείας και η θεραπευτική ομάδα αποδέχτηκαν την επίσκεψη αυτή, όμως τόνισε ότι οι θεραπευτικές παρεμβάσεις έχουν εξαντληθεί και δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

    [04] ΥΠ. ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Σε επαφές με την Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκεται η Κυβέρνηση και αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ζητούνται και προσφορές από ιδιώτες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, μετά τις ζημιές που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) στο Βασιλικό.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης, συνομίλησε με τον Αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο και ενημερώθηκε ``ότι υπάρχει Υπουργικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, με πρώτο θέμα τις ενέργειες για ό,τι έχει συμβεί στην Κύπρο``.

    Σε ερώτηση ως προς τις επαφές με Ελλάδα και Ισραήλ και τί ακριβώς αναμένεται από αυτές, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης, δήλωσε ότι έγιναν ``επαφές με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Ελλάδας, τον κ. Πάγκαλο, τον Υπουργό Ενέργειας κ. Παπακωνσταντίνου και τον Υφυπουργό Ενέργειας κ. Μανιάτη, ως επίσης και με τον Εκτελεστικό της ΔΕΗ (Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού)``.

    ``Η προσπάθεια είναι``, συνέχισε ο κ. Πασχαλίδης, ``να μεταφερθούν γεννήτριες από την Ελλάδα στην Κύπρο, το συντομότερο δυνατό``.

    ``Ηδη``, όπως ανέφερε ο Υπουργός, ``οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της ΑΗΚ είναι σε προχωρημένο στάδιο διαβούλευσης με τους αντίστοιχους της Ελλάδας, ούτως ώστε να διαπιστωθεί τί ακριβώς είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, το οποίο θα είναι χρήσιμο και ωφέλιμο και που μπορεί να έρθει άμεσα στην Κύπρο``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 12 July 2011 - 17:29:10 UTC