Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΥΠΕΞ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΔΣΜ - ΡΕΥΜΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • [04] ΡΑΕΚ - ΡΕΥΜΑ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΥΠΕΞ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Εκκληση στον Μάρκο Κυπριανού να παραμείνει στη θέση του ΥΠΕΞ, θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας,. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του αναχωρώντας από το Προεδρικό το πρωί για τις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου.

    «Θα μιλήσω με τον κ. Κυπριανού, θα τον καλέσω να μείνει στην θέση του, από εκεί και πέρα βεβαίως εναπόκειται στον ίδιο να αποφασίσει», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει φόβος για επεισόδια σήμερα και να μην μπορέσει η Αστυνομία να ελέγξει την κατάσταση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε γιατί να χρειάζεται η Αστυνομία να ελέγξει την κατάσταση. «Είμαστε λαός δημοκρατικός, έχω την άποψη ότι όπως δικαιούνται οι απλοί άνθρωποι που μαζεύονται εδώ να διαμαρτυρηθούν για το συμβάν της έκρηξης στο Μαρί και την απώλεια ανθρώπινων ζωών με τον τρόπο που διαμαρτύρονται που προκαλεί και σε μας συναισθήματα εν πάση περιπτώσει έχει δικαίωμα και η πολιτεία να διοργανώσει όπως κάθε χρόνο για να τιμηθεί η μνήμη των αδικοχαμένων της αντίστασης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής».

    Η έκκληση του είπε- στον κόσμο που συγκεντρώνεται κάθε βράδυ «είναι απόψε να αποφύγει να συγκεντρωθεί στο Προεδρικό. Ας συγκεντρωθεί αύριο, μεθαύριο, κάθε μέρα όποτε νομίζει αλλά οι εκκλήσεις να ακυρωθεί η εκδήλωση στο Προεδρικό, νομίζω ότι δεν είναι ορθολογιστικές. Θεωρώ ότι έχει δικαίωμα ο κόσμος από τη μια δημοκρατικότατα να διαμαρτύρεται αλλά θεωρώ ότι την ίδια ώρα και η πολιτεία και κόσμος που θέλει να ακολουθήσει την πολιτεία σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να τιμήσει και την μνήμη των ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας».

    Απόψε εδώ θα τιμήσουμε και τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στο Μαρί, τόνισε.

    Κληθείς να σχολιάσει στο αίτημα για παραίτησή του και την ανησυχία του κόσμου ότι δεν θα υπάρξει απόδοση ευθυνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ευθύνες θα αποδοθούν. «Όμως το κράτος δεν μπορεί να αφεθεί στην αναρχία και επίσης να δεχτεί να στηθούν λαϊκά δικαστήρια από τους οποιουσδήποτε και να δικαστούν και να καταδικαστούν γιατί αυτό σημαίνει αναρχία και έλλειψη της δυνατότητας στην πολιτεία να λειτουργήσει».

    Ευθύνες, πρόσθεσε, θα αποδοθούν στο ακέραιο σε όποιους ανήκουν. «Και αν χρειάζεται να τιμωρηθούν κάποιοι αυτό θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη και όχι ο καθένας αυθαίρετα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό». Ναι μεν, συνέχισε, είναι δικαίωμα κάποιου να ζητά την παραίτηση μου αλλά, ανέφερε, ακούονται και πράγματα τα οποία δεν συνάδουν με τον πολιτικό μας πολιτισμό. «Εγώ έχω την υπομονή στωικά να τα ακούω. Δεν σημαίνει ότι τα αποδέχομαι όμως», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Πραγματοποιείται την Τρίτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

    Πρώτος στον χώρο των συνομιλιών, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, έφτασε ο Τ/κ ηγέτης, ενώ μετά την πάροδο λίγων λεπτών έφτασε στον χώρο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Τους δυο ηγέτες υποδέχτηκε στην είσοδο της οικίας ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη, στις 7 Ιουλίου και την απόφαση για εντατικοποίηση των συνομιλιών.

    [03] ΔΣΜ - ΡΕΥΜΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ

    Αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα παραγωγής 680 μεγαβάτ ηλεκτρικού ρεύματος και παραχωρούνται στο κοινό 670 μεγαβάτ, με την κατάσταση να παραμένει κρίσιμη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Κύπρου (ΔΣΜ) Χρίστος Χριστοδουλίδης. Απηύθυνε επίσης εκ νέου έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας για αντιμετώπιση της «πρωτόγνωρης κρίσης» που περνά ο τόπος.

    Σε ό,τι αφορά το ρεύμα που παραχωρείται από τα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τη Δευτέρα το βράδυ παραχωρήθηκαν 110 μεγαβάτ, «γεγονός που βοήθησε την κατάσταση πάρα πολύ».

    Εξήγησε ότι η σύνδεση έγινε τις πρώτες ώρες της Κυριακής και σε πρώτη φάση, δόθηκαν 20 μεγαβάτ , «προκειμένου να γίνει πλήρης αξιολόγηση των τεχνικών πτυχών και παραμέτρων». Είπε ότι σταδιακά αυξήθηκε η παροχή του ρεύματος και χθες βράδυ έφτασε τα 110 μεγαβάτ.

    «Εγινε η σύνδεση των δύο συστημάτων και τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά, η παροχή τέτοιου σημαντικού φορτίου από τα κατεχόμενα είναι υποβοηθητική, αν δεν είχαμε αυτή την ποσότητα, οι διακοπές θα ήταν πιο εκτεταμένες», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

    [04] ΡΑΕΚ - ΡΕΥΜΑ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

    Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) απευθύνει για μια ακόμα φορά «θερμή έκκληση σε όλους τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, για να βοηθήσουν στη διατήρηση του συστήματος ηλεκτρισμού σε ασφαλή λειτουργία για όλη την περίοδο που η Κύπρος θα ευρίσκεται σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης» μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στην ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί και είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Βασιλικό.

    Σε ανακοίνωσή της η ΡΑΕΚ αναφέρει ότι «όπως είναι γνωστό, η συνολική παραγωγική ικανότητα ύψους 793 MW του Σταθμού Βασιλικού τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω των σοβαρών βλαβών και θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για αρκετό χρονικό διάστημα».

    Σημειώνει ότι «ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται προκειμένου να καταστεί δυνατό να εξασφαλιστεί το ταχύτερο νέα δυναμικότητα παραγωγής και να εκτιμηθεί υπεύθυνα το κόστος και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να αναστραφούν τα δυσμενή δεδομένα που δημιουργήθηκαν».

    Η ΡΑΕΚ αναφέρει ότι η ΑΗΚ «έθεσε σε λειτουργία όλη τη διαθέσιμη παραγωγική ικανότητα που ανέρχεται σήμερα σε 683 MW, από τα οποία 440 MW στον Σταθμό Δεκέλειας και 223 MW στο Σταθμό Μονής, οι οποίες είναι παλαιότερες και η αξιοπιστία και αποδοτικότητα τους υπολείπεται κατά πολύ των Μονάδων του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 19 July 2011 - 9:29:13 UTC