Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ - ΤΥΜΒΟΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
  • [03] ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΑΗΚ - ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

  • [01] ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ - ΤΥΜΒΟΣ

    Επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της τουρκικής εισβολής του 1974 αναπέμφθηκε την Τετάρτη στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, του Υπουργού Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη, εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κύπρου και εκπροσώπων της ελληνικής Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων.

    Της επιμνημόσυνης δέησης, της οποίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, η καθιερωμένη στέψη ηρώων και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.

    Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Παναγιώτης Μπεγλίτης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιώργος Βαρνάβα, Πρόεδροι ή εκπρόσωποι κομμάτων, και της Βουλής των Ελλήνων, ο παραιτηθείς Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης, ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου.

    Η όλη τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

    Οι απολογίες της συντεταγμένης πολιτείας προς τους οικείους των θυμάτων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου δεν είναι αρκετές για να απαλύνουν τον πόνο και να μετριάσουν τη φοβερή δοκιμασία τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας πως «οι όποιες ευθύνες πρέπει να αποδοθούν εκεί όπου αναλογούν και θα αποδοθούν σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα».

    «Οι συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία θα διαλευκανθούν πλήρως. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα σε συνεννόηση με το Γενικό Εισαγγελέα. Οι ανεξάρτητες έρευνες γύρω από το τραγικό συμβάν θα φτάσουν μέχρι τέλους και πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Στόχος, να λάμψει η αλήθεια», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής το 1974 στο νησί.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως «το βαρύ πένθος του μαύρου Ιούλη καθίσταται φέτος ακόμη βαρύτερο στις καρδιές μας. Αιτία ο συγκλονισμός και η θλίψη που όλοι βιώνουμε μετά την τραγική έκρηξη στην Ναυτική Βάση στο Μαρί την περασμένη Δευτέρα. Διά μέσου των αιώνων ο λαός μας καλλιέργησε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη ως υπέρτατες αξίες. Είναι σε ώρες δοκιμασίας της πατρίδας και του λαού μας που αυτές οι αξίες αναδεικνύονται με τον πλέον επιβλητικό τρόπο», ανέφερε.

    Είπε πως «νιώθουμε όλοι συντετριμμένοι από την απώλεια δεκατριών συμπατριωτών μας που τόσο άδικα χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος. Αυτές τις δύσκολες ώρες, φέρνοντας στη μνήμη τους νεκρούς μας, η σκέψη μας συνοδεύει τις χαροκαμένες οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν». Ανέφερε πως «μπροστά μας έχουμε το πιεστικό καθήκον να επιλύσουμε τα προβλήματα τα οποία προκλήθηκαν από την τραγωδία της 11ης Ιουλίου. Πατριωτικό καθήκον αυτή τη στιγμή είναι όλοι να επικεντρωθούμε, με συναίσθηση ευθύνης και το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ενότητας, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και στην πλήρη αποκατάσταση της καθημερινότητας του πολίτη».

    [03] ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Η συστηματική και σε εθνικό επίπεδο πρακτική του εκφοβισμού και της απειλής στην τουρκική εσωτερική πολιτική φαίνεται ότι, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, έχει γίνει δόγμα του νέου προσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η κουρδικής καταγωγής Γερμανίδα Ομοσπονδιακή Βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς Sevim Dagdelen. Δηλώνει δε ότι η Γερμανία πρέπει να θέσει εαυτόν ξεκάθαρα στην πλευρά του διεθνούς δικαίου και έτσι στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στην ανακοίνωση, με την οποία σχολιάζει τη δήλωση Ερντογάν ότι η Ακγυρα θα παγώσει τις διπλωματικές σχέσεις με τις Βρυξέλλες εάν δεν υπάρξει αποδεκτή από την Τουρκία λύση του Κυπριακού, και η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει τον Ιούλιο 2012 την Προεδρία της ΕΕ, η Γερμανίδα Βουλευτής αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά εμποδίζει τη λύση του κυπριακού προβλήματος εδώ και χρόνια, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν εκμεταλλεύεται την επίσκεψή του στο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής, για απειλές κατά της ΕΕ και της Κύπρου.

    Για την τουρκική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι προφανώς όλα τα μέσα ιερά, μέσω της διατήρησης των στρατευμάτων κατοχής και του εποικισμού των κατεχομένων εδαφών, για να σαμποτάρουν τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για ξεπέρασμα της διαίρεσης του νησιού πάνω σε μια κατά το διεθνές δίκαιο νομική βάση, προσθέτει η κ. Dagdelen.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΑΗΚ - ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

    Μέσα στους επόμενους 1 με 2 μήνες αναμένεται να παραδοθούν στην ΑΗΚ γεννήτριες, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες της Κύπρου σε ηλεκτρισμό με επιπλέον 250 - 300 MW, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ Χάρης Θράσου. Πρόσθεσε ότι η ΑΗΚ θα προσπαθήσει να καλύψει το πρόβλημα όχι απαραιτήτως από μία μόνο εταιρεία αλλά από δύο ή τρεις, ανάλογα με τις προσφορές.

    Οπως ανέφερε, το ΔΣ της ΑΗΚ άρχισε την αξιολόγηση πάνω από 120 δηλώσεων ενδιαφέροντος για την προμήθεια γεννητριών, από την Κύπρο και το εξωτερικό. Η κ. Θράσου ανέφερε ότι η αξιολόγηση θα συνεχιστεί και την Τετάρτη ίσως και την Πέμπτη το πρωί, ενώ το Δ.Σ. θα συνέλθει εκτάκτως την Πέμπτη στις 14.00 για να εγκρίνει τα κριτήρια για τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι οι δηλώσεις εξετάζονται εδώ και τρεις μέρες, και αξιολογούνται περίπου 40 την ημέρα. Πρόσθεσε ότι μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης ή την Πέμπτη το πρωί θα είναι έτοιμη έκθεση αξιολόγησης, θα σχηματιστεί μικρός κατάλογος το λεγόμενο short list και θα αρχίσει διαπραγμάτευση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 20 July 2011 - 11:32:07 UTC