Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
  • [02] ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΑΜ ΠΑΛΩΔΙΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, διαβεβαίωσε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει οικονομικά και άλλως πως την Κύπρο ώστε να ανακάμψει από τις δυσκολίες που προέκυψαν με την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό, λόγω της έκρηξης που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.

    Το πρωί ο κ. Χαν και η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του, μετέβησαν στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού και περιηγήθηκε σε όλα τα καταστραμμένα σημεία του σταθμού. Με τον κ. Χαν ήταν επίσης οι Υπουργοί Εμπορίου και Εσωτερικών, η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντρούλα Καμιναρά και ο Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε μετά το τέλος της περιήγησης, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης καλωσόρισε τον κ. Χαν στην Κύπρο και στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού, ανέφερε ότι «είμαστε σήμερα εδώ λόγω ενός τραγικού γεγονότος» και ευχήθηκε η παρουσία του Επιτρόπου να ήταν υπό διαφορετικές συνθήκες.

    «Θέλω να εκφράσω την εκτίμησή και την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης προς την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και προς τον ίδιο τον Επίτροπο για την άμεση ανταπόκριση, την υποστήριξη και την κατανόηση που επέδειξε», είπε, σημειώνοντας ότι ο Επίτροπος έχει δει, έστω και για λίγα λεπτά την τραγική και μεγάλη καταστροφή που υπέστη ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού.

    Πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται στο Βασιλικό για να προβούν σε εκτιμήσεις και να συντάξουν εκθέσεις, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση της Κυβέρνησης προς τους εμπειρογνώμονες, για την ανησυχία που επέδειξε η Ευρώπη καθώς και την υποστήριξη και κατανόηση για το τραγικό αυτό γεγονός που επέδειξε η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Αντρούλα Καμιναρά.

    Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου και η Αρχή Ηλεκτρισμού θα παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια και οτιδήποτε χρειάζονται οι εμπειρογνώμονες προκειμένου «να κάνουν την αξιολόγησή τους το συντομότερο δυνατό και με τον πιο ακριβή και σωστό τρόπο. Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχει υποστεί μια τραγική καταστροφή» είπε και ζήτησε από τον κ. Χαν να δείξει κατανόηση και να υποστηρίξει την Κύπρο και το λαό της.

    Από την πλευρά του ο κ. Χαν εξέφρασε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας και ευχήθηκε όπως αναρρώσουν γρήγορα οι τραυματίες που βρίσκονται στο Νοσοκομείο. Πρόσθεσε ότι υπό την ιδιότητά του ως Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, έχει δυστυχώς δει κάποιες καταστροφές, αλλά, συνέχισε «δεν έχω μέχρι στιγμής δει τόσο μεγάλες ζημιές και τόση καταστροφή όσο εδώ».

    Διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει «όπου είναι δυνατόν», ενώ σημείωσε ότι αρχικά η επίσκεψή του στην Κύπρο ήταν προγραμματισμένη να γίνει με αφορμή την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πρόσθεσε ότι «τώρα υπάρχει ένα πιο κυρίαρχο στοιχείο των συζητήσεων, δηλαδή πώς μπορούμε να στηρίξουμε την Κύπρο να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό από αυτή την καταστροφή».

    Ευχαρίστησε τον Υπουργό Εμπορίου για την ετοιμότητά του να στηρίξει τους εμπειρογνώμονες επειδή, όπως εξήγησε, «πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια γρήγορη εκτίμηση των ζημιών, να δούμε πώς θα προχωρήσουμε, πώς θα οργανώσουμε τη μελλοντική βοήθεια» και τι μπορεί να συνεισφέρει η Κύπρος. Ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένες πιθανότητες να πάρει η Κύπρος ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, σημείωσε πως αυτό θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων που θα έχει σήμερα και αύριο και διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι η Ευρώπη θα κάνει τα πάντα.

    Ο κ. Χαν εξέφρασε και την ευγνωμοσύνη του για την τεχνική υποστήριξη που παρείχε άμεσα η Ελλάδα και σημείωσε ότι «η κατάσταση δεν είναι εύκολη». Αυτό, τόνισε, «δείχνει την αλληλεγγύη εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είμαστε μια μεγάλη οικογένεια, και εάν κάποιος έχει προβλήματα και δυσκολίες, πρέπει να είμαστε μαζί, να εργαστούμε μαζί και να προσπαθήσουμε να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες όσο πιο γρήγορα και εύκολα γίνεται».

    Επανέλαβε επίσης την υπόσχεσή του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα κάνει τα πάντα για βοηθήσει την Κύπρο όπου μπορεί».

    Σε ερώτηση πότε υπολογίζει ότι θα είναι έτοιμη η εκτίμηση των ζημιών και πόσα θα στοιχίσει, ο Επίτροπος απάντησε πως υπάρχουν κάποιες επιλογές μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο ουσιαστικό είναι για φυσικές καταστροφές. Πρόσθεσε πως θα πρέπει πρώτα να γίνει αξιολόγηση των ζημιών, όχι μόνο στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό αλλά σε ολόκληρη την Κύπρο. Αυτό, συνέχισε, είναι κάτι που πρέπει να γίνει μαζί με τις κυπριακές Αρχές, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει και γι` αυτό το λόγο βρίσκονται στο νησί οι εμπειρογνώμονες.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα αρχίσουν περαιτέρω διερευνήσεις, αφού πρέπει να περιμένουν και την «αξιολόγηση της ασφαλιστικής εταιρείας» και πρόσθεσε πως η κυπριακή Κυβέρνηση έχει δέκα εβδομάδες από την ημέρα του ατυχήματος για να υποβάλει αίτηση για βοήθεια.

    «Υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για να υποβάλει την αίτηση αυτή» η Κυβέρνηση, είπε και σημείωσε πως «προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να έχουμε πλήρη εικόνα των ζημιών και ειδικά το κόστος της ανάκαμψης».

    Σε άλλη ερώτηση ποια βοήθεια, οικονομική και υλική μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να προσφέρει, ο κ. Χαν απάντησε πως θα πρέπει να αξιολογήσουμε κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και πρόσθεσε πως θα γίνουν επίσης συζητήσεις για να δοθεί βοήθεια και από άλλα ταμεία τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για έργα υποδομής και για άλλα έργα που ασχολούνται με την ανάπτυξη μιας χώρας.

    Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι είμαστε στο τέλος της οικονομικής περιόδου, πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για να γίνουν κάποιοι ελιγμοί προκειμένου να δούμε εάν μπορεί να ληφθεί βοήθεια από άλλο προϋπολογισμό, κάτι που θα δούμε αργότερα, όπως είπε.

    «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν αποστείλει εμπειρογνώμονες, ίσως να υπάρχει αργότερα μια οικονομική βοήθεια, αλλά και αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε αργότερα» κατέληξε.

    [02] ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση αναφορικά με την πορεία των ερευνών σε σχέση με την τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, είχαν ο Επίτροπος της μονομελούς ανακριτικής επιτροπής Πόλυς Πολυβίου και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετική, ο κ. Πολυβίου ανέφερε πως διεξήχθη μια «εξαιρετικά χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων» και πως ο Αρχηγός της Αστυνομίας τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις σε σχέση με τις διάφορες διαδικασίες που «με πολύ επαρκή τρόπο» διεξάγει η Αστυνομία.

    Πρόσθεσε ότι, από την πλευρά του, ο ίδιος ενημέρωσε τον Αρχηγό Αστυνομίας αναφορικά με τη διαδικασία που θα ακολουθήσει και επεσήμανε πως ο ίδιος ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας κάποια έγγραφα. «Εχουμε συμφωνήσει να πραγματοποιούμε συναντήσεις και να ανταλλάσσουμε απόψεις», συμπλήρωσε.

    Από την πλευρά του ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι από τη στιγμή που έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν στο Μαρί και ανατέθηκε στην Αστυνομία η ποινική διερεύνηση, οι έρευνες της Αστυνομίας προχωρούν με πολύ γοργούς ρυθμούς έτσι ώστε αυτές να ολοκληρωθούν πολύ προσεχώς.

    Για τη συνάντηση με τον Πόλυ Πολυβίου, είπε ότι εξέτασαν τρόπους συνεργασίας έτσι ώστε οι δυο έρευνες να διεξαχθούν και να ολοκληρωθούν αρμονικά κατά τρόπο που να φανεί στο τέλος κατά πόσο κάποιος ή κάποιοι φέρουν ποινικές ή πολιτικές ευθύνες για το συμβάν.

    Σε ερώτηση αν οι έρευνες της Αστυνομίας οδεύουν προς το τέλος τους, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι οι έρευνες έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, αρνήθηκε ωστόσο να πει περισσότερα.

    [03] ΥΠΑΜ ΠΑΛΩΔΙΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ

    Αλλοιωμένος λόγω φυσικής φθοράς, στο συγκρότημα αποθηκών στην Παλώδια, βρέθηκε αριθμός πυρομαχικών τύπου BOFOR 40 χιλιοστών, που χρησιμοποιούνται από όπλο το οποίο έχει αποσυρθεί από την Εθνική Φρουρά, ανακοινώνει, επισήμως το Υπουργείο Αμυνας.

    Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι «τα εν λόγω πυρομαχικά κρίθηκαν επικίνδυνα και ως εκ τούτου έχει προγραμματιστεί η άμεση απομάκρυνση και καταστροφή τους σε συγκεκριμένα, εγκεκριμένα πεδία βολής».

    Προσθέτει ότι «η διαδικασία καταστροφής τους γίνεται με τη χρησιμοποιούμενη πρακτική όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διαταγές και εφαρμόζοντας τους σχετικούς κανόνες ασφαλείας». Σημειώνεται, από το Υπουργείο Αμυνας, «ότι η Εθνική Φρουρά παρέλαβε τον προαναφερόμενο τύπο πυρομαχικών το 1992 και είχε απόθεμα 223,000».

    Από τον Ιούνιο του 2010 έως σήμερα καταστράφηκαν 95,000 και η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη καταστροφή τους, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. Η Εθνική Φρουρά «προβαίνει σε καταστροφές πεπαλαιωμένων, άχρηστων ή προβληματικών πυρομαχικών διαρκώς και σε τακτά χρονικά διαστήματα, στη βάση προγραμματισμού και εκτάκτως όποτε παρουσιαστεί ανάγκη», καταλήγει η ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 21 July 2011 - 11:29:09 UTC