Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΘΕΣΗ ΕΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ

  • [01] ΕΚΘΕΣΗ ΕΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

    Στα 700 εκατομμύρια ευρώ - με βάση το χειρότερο σενάριο- ανέρχονται οι ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού εξαιτίας της έκρηξης της 11ης Ιουλίου. Επιπρόσθετα, για την αποκατάσταση των μονάδων 1-3 του σταθμού που υπέστησαν σοβαρές ζημιές θα απαιτηθούν 22 έως 28 μήνες, ενώ άλλες μονάδες που δεν έχουν υποστεί τόσο σοβαρές ζημιές, μπορούν να τεθούν συντομότερα σε λειτουργία, σύμφωνα με την έκθεση γεγονότων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας.

    Σε περίοδο 2 μέχρι 3 μηνών είναι εφικτό να παράγεται ενέργεια 38 MW από το Βασιλικό, ενώ όταν επιδιορθωθεί και τεθεί σε λειτουργία η μονάδα 5, θα παραχθούν επιπρόσθετα 150 MW. Ωστόσο, θα απαιτηθεί περίοδος 6 μηνών τουλάχιστον για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

    Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα ραδιενέργειας στη Ναυτική Βάση, στη γύρω περιοχή και στο Βασιλικό, οι μετρήσεις δεν έχουν δείξει αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας, δεν διαπιστώθηκε παρουσία ουρανίου, ενώ μετρήσεις της ποιότητας του αέρα και της ατμόσφαιρας δεν έχουν δείξει συγκεντρώσεις διοξειδίου του νατρίου, διοξειδίου του θείου ή αιωρούμενα σωματίδια πέραν των αντίστοιχων επιτρεπόμενων επιπέδων.

    Αναφέρεται επίσης ότι η Κύπρος υπέβαλε αίτημα μέσω του Μηχανισμού για τη διασφάλιση κινητού εξοπλισμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να συμπληρωθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν από τη διακοπή της λειτουργίας του σταθμού. Διάφορα κράτη, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία και η Ελλάδα εξήγγειλαν την πρόθεσή τους για παροχή τέτοιας δυνατότητας και τελικώς η Κύπρος αποδέχθηκε την ελληνική προσφορά για 70 MW. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγχρηματοδοτήσει τη δαπάνη μεταφοράς της βοήθειας αυτής με ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ, από το οποίο το μισό θα καταβληθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες του Χρηματοδοτικού Ταμείου Πολιτικής Προστασίας.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ

    Το Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως τέθηκαν την Τρίτη σε διαθεσιμότητα τρεις αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς για διευκόλυνση της πειθαρχικής ανάκρισης που διεξάγεται σχετικά με την υπόθεση της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

    Οι αξιωματικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είναι: Συνταγματάρχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Γεώργιος του Τάκη, Συνταγματάρχης (ΥΠ) Λάμπρου Λάμπρος του Σόλωνα και Αντισυνταγματάρχης (ΥΠ) Γεωργιάδης Νικόλας του Γεωργίου.

    Τέταρτος αξιωματικός, ο Υποπλοίαρχος (ΠΝ) Γκρούτσης Θεόδωρος είναι Ελλαδίτης και σύμφωνα με τα ισχύοντα έχει ήδη μετατεθεί από τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» σε άλλη μονάδα.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τους Πειθαρχικούς Κανονισμούς της Εθνικής Φρουράς, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα αξιωματικός απαιτείται πρώτα η έναρξη πειθαρχικής ανάκρισης. Με βάση τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και σύμφωνα με συμβουλή της Νομικής Υπηρεσίας, το ΓΕΕΦ έδωσε όπως όφειλε προθεσμία στους ανωτέρω αξιωματικούς για να προβάλουν γραπτώς τυχόν ενστάσεις εναντίον της διαθεσιμότητας τους, καταλήγει η ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 2 August 2011 - 17:29:29 UTC