Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΕΛΕΤΗ
  • [02] ΥΠΟΙΚ - ΤΕΛΕΤΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΤΕΛΕΤΗ

    Στις μεγάλες προκλήσεις που έχει ενώπιόν του το Υπουργείο Εξωτερικών τόσο σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό όσο και στα θέματα της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο αναφέρθηκαν τόσο ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, όσο και η νέα Υπουργός Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου.

    Παραδίδοντας το Υπουργείο, ο κ. Κυπριανού, χαριτολογώντας είπε ότι έχει δύο εβδομάδες που περιμένει και ετοίμασε κάποιες σημειώσεις και αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Διπλωματικού Σώματος για τη συνεργασία και τη στήριξή τους, τους είπε ότι τα τελευταία τριάμισι χρόνια δεν ήταν εύκολη περίοδος, ούτε εύκολη θητεία. ``Από την άλλη, όμως, ήταν μια από τις πιο ενδιαφέρουσες, αλλά και δύσκολες συγκυρίες στην πολιτική μου καριέρα, γεμάτη προκλήσεις, πολλές φορές με ικανοποίηση, άλλες τόσες φορές με απογοητεύσεις``.

    Σημειώνοντας ότι αφήνει το Υπουργείο σε καλά χέρια, ο κ. Κυπριανού είπε ότι με την κ. Μαρκουλλή «έχουμε κοινή προσέγγιση για το ρόλο της Κύπρου διεθνώς». Την περιμένουν, πρόσθεσε, πολλές προκλήσεις. «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, στα ευρωτουρκικά, η Προεδρία της ΕΕ, οι αλλαγές που διαδραματίζονται στις αραβικές χώρες- που είναι η άμεση γειτονία μας - μια Τουρκία πιο αναβαθμισμένη, όλα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες» ανέφερε σημειώνοντας ότι η ``φίλη Ερατώ`` θα ανταπεξέλθει σε όλα αυτά αφού ``έχει τη δυνατότητα και την εμπειρία``.

    Από την πλευρά της, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι ``αισθάνομαι πραγματικά ότι μπαίνω στο σπίτι μου. Επιστρέφω σε μια οικογένεια που είχα πάντοτε στην καρδιά μου, διότι υπηρέτησα αυτή την οικογένεια του Υπουργείου Εξωτερικών για πάνω από 30 χρόνια``. Παραλαμβάνω ένα Υπουργείο, το οποίο βρισκόταν σε πολύ δυνατά χέρια, του φίλου Μάρκου Κυπριανού, είπε, λέγοντας ότι τα τελευταία τριάμισι χρόνια έγινε ένα πολύ αξιόλογο έργο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχει την ίδια στήριξη από όλους που είχε και το 2007 για να μπορέσουν να συνεχίσουν από εκεί που αφήνει το έργο του ο κ. Κυπριανού.

    [02] ΥΠΟΙΚ - ΤΕΛΕΤΗ

    Ο νέος Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον απερχόμενο Υπουργό Χαρίλαο Σταυράκη, υποσχέθηκε ότι ό,τι περνά από το χέρι του, σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, θα το κάνει για την οικονομία, σημειώνοντας ότι «δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε». Επίσης κάλεσε όλους να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά ο τόπος. Ο κ. Καζαμίας μιλούσε κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου Οικονομικών από τον απερχόμενο Υπουργό.

    Στην ομιλία του, ο κ. Σταυράκης είπε ότι με ιδιαίτερη συγκίνηση παραδίδει τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών στον νέο Υπουργό Οικονομικών κ. Καζαμία. «Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους τους συναδέλφους του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι στηρίξατε με επαγγελματισμό και αφοσίωση το δύσκολό μας έργο. Περάσαμε τριάμισι δύσκολα χρόνια, ίσως ήταν τα πιο δύσκολα χρόνια για την οικονομία μετά το 1974, είχαμε να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια οικονομική κρίση, ακολούθως την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα με τη γνωστή διασύνδεση με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία, και πολύ πιο πρόσφατα, τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί, με τις πολύ αρνητικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Την τακτική της συστηματικής τουρκοποίησης των κατεχόμενων από την Τουρκία εδαφών δια της καταστροφής ενός πολιτισμού δέκα χιλιάδων χρόνων, της αλλαγής των ελληνικών τοπωνυμίων και της μαζικής εγκατάστασης Τούρκων εποίκων, των οποίων ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος των εναπομεινάντων Τουρκοκυπρίων, καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους Προέδρους της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς και προς τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η επιστολή στάληκε υπό το φως της πρόσφατης 60ής επετείου της υπογραφής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ενόψει των εκδηλώσεων των Δήμων Αμμοχώστου και Μόρφου για την 37η επέτειο του εκτοπισμού των νόμιμων κατοίκων των δύο πόλεων ένεκα της τουρκικής εισβολής.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι, από το 1974, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κύπρου, που εκδιώχθηκε δια της βίας από το βόρειο τμήμα της χώρας, στερείται των αναφαίρετων δικαιωμάτων του της επιστροφής στις πατρογονικές του εστίες και της χρήσης των περιουσιών του. Το στόχο της εδραίωσης των τετελεσμένων και της διαίρεσης της Κύπρου σε δύο κράτη επιβεβαίωσε ο κ. Ερντογάν κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής. Στη Μόρφου, αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής, ο σφετερισμός των ελληνοκυπριακών περιουσιών και η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και των Ελληνορθόδοξων θρησκευτικών χώρων της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό και το παράνομο κατοχικό καθεστώς, συνεχίζονται ακάθεκτα. Ο κ. Ομήρου καταγγέλλει περαιτέρω την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σε ελληνοκυπριακές περιουσίες, στη βάση ανυπόστατων ισχυρισμών του ψευδοκράτους περί του δήθεν δικαιώματός του να προβαίνει σε απαλλοτριώσεις για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, κατά παράβαση του αναφαίρετου δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει ότι, από το 1974, αυτή παραμένει μια πόλη-φάντασμα, κατά παράβαση της Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου του 1979 και των Ψηφισμάτων 550 και 789 του ΟΗΕ. Ο κ. Ομήρου επαναλαμβάνει την έκκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων, που εμπεριέχεται στο ομόφωνο Ψήφισμα του Σώματος της 6ης Μαΐου 2010, όπως το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της τύχει χωριστής αντιμετώπισης, ως πρωτίστως ανθρωπιστικό θέμα και μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το οποίο θα είναι υποβοηθητικό στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Το Ψήφισμα, σημειώνει περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής, λαμβάνει υπόψη την πρόταση της Κυπριακής Κυβέρνησης του 2005 για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και συνδιαχείρισή του από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνδυασμό με την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Το Ψήφισμα σημειώνει επίσης την έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο σχετικό Ψήφισμά του της 10ης Φεβρουαρίου 2010 για την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, όπως η χώρα αυτή επιτρέψει την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και την πρόσβαση σε αυτήν στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με το Ψήφισμα 550, καθώς και τις σχετικές συστάσεις της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιλαμβανομένης της αποστολής εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και/ή του ΟΗΕ για την εκπόνηση μελέτης για την ανοικοδόμηση της περίκλειστης πόλης.

    Στο κρίσιμο αυτό στάδιο των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής, απευθύνουμε, για μία ακόμα φορά, έκκληση στη διεθνή κοινότητα όπως αυξήσει τις πιέσεις της προς την ορθή κατεύθυνση, που είναι η Τουρκία. Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Ερντογάν, σημειώνει ο κ. Ομήρου, εμφανώς καταδεικνύουν την ευθύνη, που φέρει η Τουρκία για το χρόνιο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο άπτεται κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από τη συγκεκριμένη χώρα στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 5 August 2011 - 17:29:10 UTC