Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
  • [02] ΟΜΗΡΟΥ - ΕΙΣΒΟΛΗ
  • [03] ΡΕΥΜΑ - ΔΙΑΚΟΠΕΣ
  • [04] ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

  • [01] ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

    Στις Πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας επέδωσαν ψήφισμα ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, συνοδευόμενος από εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου και των οργανωμένων φορέων της Μόρφου καθώς και την Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου και τους Βουλευτές ΑΚΕΛ Γιώργο Λουκαΐδη και Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη.

    Ευχαριστώντας τον κ. Πίττα για το ψήφισμα, η αξιωματούχος της Πρεσβείας των ΗΠΑ Τζέσικα Ανταμς δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε εσάς και την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες σας για επανένωση σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

    Από πλευράς του ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία Vyacheslav Shumskiy ανέφερε ότι «η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα κάνει αυτό που της αναλογεί για να βοηθήσει το λαό της Κύπρου να επανενώσει τη χώρα», προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε προς αυτό το σκοπό».

    Δυστυχώς, είπε, «υπάρχουν 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις δικές τους απόψεις», προσθέτοντας ωστόσο ότι «εργαζόμαστε στενά με την κυπριακή αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη έτσι ώστε να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα».

    Ο Ρώσος Πρέσβης ανέφερε επίσης ότι θα αποστείλει το ψήφισμα στη Μόσχα και θα κάνει το παν δυνατό για να του δοθεί η απαραίτητη προσοχή.

    Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση του ψηφίσματος, ο Δήμαρχος της Μόρφου ανέφερε ότι «τονίσαμε ότι τριάντα επτά χρόνια είναι πάρα πολλά, αλλά συνάμα, μέσα από το ψήφισμα μας καταδικάζουμε την απαράδεκτη και αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας για όλα αυτά τα τριάντα επτά χρόνια και κυρίως την απαράδεκτη συμπεριφορά του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν κατά την τελευταία παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο».

    Θέλουμε, πρόσθεσε, «να θέσουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της και αυτό το θέμα είναι πραγματικά ευθύνη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της ίδιας της ΕΕ και δεν μπορούν να βλέπουν αδιάφοροι αυτή τη συμπεριφορά».

    Θα ήθελα μ αυτή την ευκαιρία, είπε, «να κάνω μια έκκληση προς την πολιτική ηγεσία και το λαό μας για συναίνεση, για ομόνοια, για ομοψυχία γιατί έχουμε φτάσει νομίζω όχι στο χείλος του γκρεμού αλλά να κρεμόμαστε μέσα στο γκρεμό». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «γι αυτό όλοι μαζί θα πρέπει να θέσουμε κοινούς στόχους, κοινές επιδιώξεις για λύση του εθνικού μας προβλήματος», προσθέτοντας ότι «η ενότητα και η ομοψυχία προέχουν πάνω απ όλα και δεν πρέπει να μας χωρίζουν αυτά τα λίγα τα μικροκομματικά». Χαρακτήρισε επίσης την έκκλησή του ως «κραυγή αγωνίας από τον προσφυγικό κόσμο γι αυτή την ενότητα που επιβάλλεται σ αυτές τις δύσκολες ώρες για τον τόπο».

    Σε δικές της δηλώσεις η Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου ανέφερε ότι «σήμερα εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτηση της Κύπρου για τα τριάντα επτά χρόνια συνεχιζόμενης κατοχής της πατρίδας μας». Διαμαρτυρόμαστε, είπε, «γιατί παρά τις δικές μας ευφάνταστες ιδέες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η τουρκική πλευρά δεν έχει δείξει καθόλου ένδειξη καλής θέλησης με κανένα απτό δείγμα γραφής». Αντίθετα, πρόσθεσε, «είναι προκλητικότατοι και ο κ. Ερντογάν και ο κ. Ερογλου αλλά και όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι και απέναντι στην ΕΕ και απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία».

    Είπε ότι απαιτούνται άμεσα δείγματα γραφής από ΕΕ, ΟΗΕ και διεθνή παράγοντα, διευκρινίζοντας ότι «ήδη οι προκλητικές ενέργειες κορυφώνονται από την Τουρκία όσον αφορά ακριβώς την εξόρυξη φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12». Εδώ, συνέχισε, «θέλουμε την αλληλεγγύη των χωρών αυτών, να σταματήσουν ακριβώς την Τουρκία από οποιαδήποτε απειλητική ενέργεια εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Αναφερόμενη στο θέμα της ενότητας, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι «εκείνο που απαιτούμε είναι ενότητα στόχων και σκοπών μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο». Δεν είναι ώρα, ανέφερε, «ούτε για την καρέκλα των προεδρικών εκλογών, ούτε για προσωπικές ατζέντες». Είναι η ώρα, πρόσθεσε, «να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα που ταλανίζουν την πατρίδα μας, την οικονομική κρίση, τη νέα υποβάθμιση, τις συνεχείς υποβαθμίσεις, το ενδεχόμενο να μπούμε στο μηχανισμό στήριξης, το ενεργειακό πρόβλημα που ταλανίζει τον πολίτη καθημερινά και ένα σωρό άλλα προβλήματα και ειδικά την κρίση αξιών που υπάρχει στον τόπο μας».

    «Η δική μας παρουσία μαζί με το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους οργανωμένους φορείς της Μόρφου συμβολίζει την αλληλεγγύη μας στην προσπάθεια ολόκληρου του κυπριακού λαού για ταχεία επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια», δήλωσε από πλευράς του ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.

    Παράλληλα αναφέρθηκε και εκείνος στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, λέγοντας ότι «η στάση της Τουρκίας δυναμιτίζει το κλίμα και κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην προσπάθεια για απελευθέρωση της Κύπρου και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας». Αν, είπε, «υλοποιηθούν στην πράξη τα όσα προκλητικά έχει δηλώσει η τουρκική ηγεσία και αναφέρομαι για τη στάση της άλλης πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μάλιστα με αναφορές που αφορούσαν και τη Μόρφου, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού».

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Τουρκία με την παρότρυνση και των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας αλλά και ειδικά της ΕΕ θα συνετιστεί και επιτέλους θα συμπεριφερθεί εποικοδομητικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

    Παράλληλα, εξέφρασε την «πλήρη ταύτιση του κόμματος μου με όσα είπε ο κ. Πίττας σε ό,τι αφορά στην ανάγκη στον τόπο μας να επικρατήσει σύμπνοια, ενότητα, ομοψυχία». Απευθύνουμε, είπε, «έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, στον πατριωτισμό και την αγάπη όλων για την πατρίδα, το λαό μας και τον τόπο μας».

    «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της κωμόπολης και του διαμερίσματος Μόρφου για επιστροφή υπό συνθήκες ασφάλειας και δημοκρατίας στην όμορφη κωμόπολή μας, τη στολισμένη με λεμονανθούς και με το Μοναστήρι του Αγίου Μάμμα», δήλωσε ο Βουλευτής Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι «σε τέτοιες προσπάθειες είναι καθήκον όλων να αντιμετωπίζουμε την ποταπή τουρκική προκλητικότητα ενωμένοι».

    Σε καμία περίπτωση, συνέχισε, «δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη η απειλητική νοοτροπία των Τούρκων απέναντι στην Κύπρο και στην προσπάθεια της, νομιμοποιημένη από το διεθνές δίκαιο, για αξιοποίηση των φυσικών πόρων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου». Είμαστε λίγοι, ανέφερε, «αλλά έχουμε το δίκαιο μαζί μας και απέναντι στη δύναμη του ισχυρού αντιτάσσουμε την αποφασιστικότητα μας».

    Στο ψήφισμα, το οποίο προκρίνει ως απαράδεκτο το status quo της στρατιωτικής κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους μέλους της ΕΕ και των ΟΗΕ, οι Μορφίτες ζητούν από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «να μας βοηθήσετε στην αναζήτησή μας για δικαιοσύνη και ειρήνη για μας και τις μελλοντικές γενιές». Η λύση, σύμφωνα με το ψήφισμα, θα πρέπει να είναι «δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική και να τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό της χώρας μας».

    Τέλος, οι Μορφίτες δηλώνουν «αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας έως ότου μας επιτραπεί να επιστρέψουμε στα σπίτια και τις περιουσίες μας στη Μόρφου, την αγαπημένη μας πόλη».

    [02] ΟΜΗΡΟΥ - ΕΙΣΒΟΛΗ

    Μήνυμα σε όσους αναμένουν ότι θα ακολουθήσουμε στο Κυπριακό πολιτικές προσαρμογής στα κελεύσματα και τις νουθεσίες κακόπιστων τρίτων, έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, μαζί με μήνυμα συστράτευσης και εθνικής ομοψυχίας προς τον κυπριακό λαό και τονίζοντας ότι ``η αντίσταση του λαού μας θα συνεχισθεί, ως την τελική δικαίωση``. ``Οσοι αναμένουν, ότι ο λαός μας θα καμφθεί και θα γονατίσει, ματαιοπονούν``, δήλωσε ο κ. Ομήρου σε επιμνημόσυνη ομιλία του στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Μαραθούντα, κατά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Γιαννή Σιαμμά, που σκοτώθηκε στην τουρκική εισβολή του 1974.

    ``Αυτό που επιβάλλεται``, είπε ο κ. Ομήρου, ``είναι η διαμόρφωση στρατηγικής έτσι που να καταστήσουμε σαφές στους εταίρους μας ότι δεν νοείται περαιτέρω εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας - ΕΕ, αν η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να συνεργασθεί για λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ``. Επίσης, πρόσθεσε, πρέπει να καταστεί σαφές ``ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει ότι θα συνεχισθεί απρόσκοπτα ο ενταξιακός διάλογος Τουρκίας - ΕΕ, ενώ η Τουρκία θα συνεχίζει τη στρεψόδικο στάση της και θα συνεχίσει να περιφρονεί σκαιότατα τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας``. ``Ταυτόχρονα``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``να ζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες και διαδικασίες για λύση του Κυπριακού``.

    ``Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψη του στην κατεχόμενη Κύπρο, επαναβεβαιώνουν την τουρκική προκλητικότητα και αρπακτικότητα``, τόνισε ο κ. Ομήρου. Οπως είπε, ``αυτή η πραγματικότητα επιβάλλει να κινηθούμε σε τρεις παράλληλους άξονες: ενημέρωση της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας για τις τουρκικές μεθοδεύσεις με κατάδειξη της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, έτσι ώστε να γίνει σαφές ότι είναι αυτή που δεν επιτρέπει την επίτευξη προόδου και προειδοποίηση ότι, αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις και πιέσεις προς την Τουρκία, η διαδικασία των συνομιλιών θα οδηγηθεί σε αποτυχία``.

    Ο δεύτερος άξονας στον οποίο πρέπει να κινηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ομήρου, είναι προς την ``άμεση αναδιαμόρφωση της τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού`` και ο τρίτος άξονας η χρησιμοποίηση της ``ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, που είναι ο βασικός μοχλός, το ισχυρό όπλο, η δαμόκλειος σπάθη που διαθέτουμε, για να πειθαναγκασθεί η Τουρκία σε εκλογίκευση της συμπεριφοράς της, για συμμόρφωσή της προς τους κανόνες του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου``.

    [03] ΡΕΥΜΑ - ΔΙΑΚΟΠΕΣ

    Δεν αναμένεται να υπάρξουν διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη, όπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, Χρίστος Χριστοδουλίδης.

    ``Εάν όλα κυλήσουν ομαλά και δεν έχουμε καμμιάν απρόβλεπτη βλάβη και δεν εμφανισθούν συνθήκες καύσωνα``, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ``δεν αναμένεται να έχουμε διακοπές, όπως δεν είχαμε και το τελευταίο τριήμερο``.

    Η κατάσταση ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι η ίδια με αυτή των τελευταίων ημερών, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι ``ο κόσμος πρέπει να αντιλαμβάνεται πως δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα και επαναλαμβάνουμε τις εκκλήσεις μας για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας``.

    ``Η ζήτηση``, πρόσθεσε, ``είναι περιορισμένη, δεν ξεπέρασε τα 700 μεγαβάτ ημερησίως και μπορούμε και ανταποκρινόμαστε χωρίς να προσφεύγουμε σε διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και αυτό οφείλεται στο ότι έχουμε ήπιες καιρικές συνθήκες και, παράλληλα, ο περισσότερος κόσμος είναι σε διακοπές``.

    [04] ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    Ολα είναι έτοιμα για το Διεθνές Κύπελλο Αφροδίτη στο τένις, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος στο Εθνικό Κέντρο Τένις, στη Λευκωσία από τις 6 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αντισφαιρίσεως Κύπρου (ΟΑΚ), την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011, προγραμματίζεται να αρχίσουν όλοι οι αγώνες του κυρίως ταμπλό στο Διεθνές Πρωτάθλημα Τένις ``Κύπελλο Αφροδίτη`` 2011.

    Το διεθνές πρωτάθλημα, το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός για την κυπριακή αντισφαίριση, βρίσκεται για πρώτη φορά, κατόπιν αναβάθμισής του, στην κατηγορία 3 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, δίδοντας σαφώς το στίγμα για προσέλκυση υψηλού επιπέδου αντισφαιριστών.

    Το ενδιαφέρον για συμμετοχή από χώρες του εξωτερικού αναμένεται να είναι και φέτος πολύ μεγάλο, με τη συμμετοχή τουλάχιστο 45 χωρών, μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 16 August 2011 - 9:29:10 UTC