Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - ΑΦΙΞΗ
  • [02] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΟΖ
  • [03] ΚΥΝΗΓΙ - ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

  • [01] ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - ΑΦΙΞΗ

    Εφθασαν στις 11:00 της Κυριακής στην Κύπρο οι πρώτες αμερικανικές γεννήτριες στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε η ΑΗΚ με την εταιρεία Energy International.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκτελών χρέη Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Ιωάννης Τσουλόφτας, οι γεννήτριες είναι δυναμικότητας 60 μεγαβάτ και θα εγκατασταθούν στη μονάδα της Δεκέλειας.

    Το φορτίο του πρώτου πλοίου, πρόσθεσε, αποτελείται από 81 εμπορευματοκιβώτια και η μεταφορά τους από το λιμάνι Λεμεσού στη Δεκέλεια άρχισε αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου την Κυριακή το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

    Η ΑΗΚ, είπε, έχει ολοκληρώσει όλες τις προεργασίες του χώρου υποδοχής και εγκατάστασης και των βοηθητικών συστημάτων που ``θα επιτρέψουν την άμεση σύνδεση και λειτουργία των γεννητριών στη Δεκέλεια, εντός της εβδομάδας``.

    Η σύναψη της σύμβασης για ενοικίαση των γεννητριών προσωρινά ολοκληρώθηκε από την ΑΗΚ τάχιστα, συμπλήρωσε, τηρώντας όλες τις νενομισμένες διαδικασίες και σε πλήρη συνεργασία και συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

    Πρόκειται, εξήγησε, για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας με την εν λόγω εταιρεία και η μεταφορά των γεννητριών στην Κύπρο έγινε κατορθωτή 20 μόλις ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

    Το δεύτερο φορτίο με γεννήτριες δυναμικότητας 35 μεγαβάτ, που θα εγκατασταθούν στη μονάδα της Μονής, απέπλευσε από τις ΗΠΑ, βρίσκεται ήδη στη Μεσόγειο Θάλασσα και αναμένεται στην Κύπρο εντός της εβδομάδας, ανέφερε ο κ. Τσουλόφτας.

    Ο εκτελών χρέη Εκπροσώπου Τύπου της ΑΗΚ δήλωσε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι η πρώτη παραλαβή του φορτίου καυσίμων στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Βασιλικού άρχισε στις 12:00 του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 07:30 της Κυριακής.

    ``Η παραλαβή του πρώτου, μετά την καταστροφή της 11ης Ιουλίου, φορτίου καυσίμων στο Βασιλικό αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια επαναλειτουργίας του σταθμού. Η επίτευξη αυτού του σημαντικού οροσήμου έγινε κατορθωτή μετά από επίμονες και αποτελεσματικές προσπάθειες του προσωπικού της ΑΗΚ, το οποίο εργάστηκε νυχθημερόν για τη διόρθωση του συστήματος παραλαβής καυσίμων και του συστήματος πυροπροστασίας του σταθμού``, είπε.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνέχισε, η οποία ήταν παρούσα καθ` όλη τη διάρκεια της εκφόρτωσης, έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη τόσο από την επιδιόρθωση του συστήματος πυρόσβεσης, όσο και από τη διαδικασία εκφόρτωσης των καυσίμων.

    Παραλήφθηκαν συνολικά, ανέφερε, 20.000 τόνοι ντίζελ που θα χρησιμοποιηθούν τόσο στον σταθμό του Βασιλικού, όσο και στις μονάδες της Μονής και της Δεκέλειας, όπου θα μεταφέρεται οδικώς με βυτιοφόρα.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού ενέργειας στα κατεχόμενα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την παροχή ρεύματος για άλλους έξι μήνες στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Τσουλόφτας ανάφερε ότι κάποιες διαβουλεύσεις έγιναν, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας ότι η ΑΗΚ συνομιλεί με τον κ. Μάνθο Μαυρομμάτη και όχι με την ``τ/κ εταιρεία ηλεκτρισμού``.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι επαφές έγιναν όχι την περασμένη εβδομάδα, αλλά πριν τις 15 Αυγούστου, και αναμένεται να επαναληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να διευκρινισθούν κάποιες λεπτομέρειες.

    [02] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΟΖ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή της για τη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σχετικά με το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Ρωσική Ομοσπονδία εξέφρασε μιαν ξεκάθαρη θέση αρχών, η οποία στηρίζεται απόλυτα στο διεθνές δίκαιο, το οποίο θα πρέπει όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να σέβονται και να εφαρμόζουν αυστηρά.

    Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ιδιαίτερα στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Ρωσική Ομοσπονδία επικύρωσε στις 12/3/1997 και η Κυπριακή Δημοκρατία από τις 12/12/1988, προστίθεται.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι η απάντηση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών κάνει ειδική μνεία στα σχετικά άρθρα της Σύμβασης που παρέχουν το κυρίαρχο δικαίωμα στα παράκτια κράτη στην ΑΟΖ τους για έρευνα, εκμετάλλευση, διατήρηση και διαχείριση των, ζώντων ή μη, πόρων του βυθού, του υπεδάφους και των υπερκείμενων υδάτων.

    [03] ΚΥΝΗΓΙ - ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

    Δεκαοκτώ χιλιάδες περίπου κυνηγοί εξόρμησαν την Κυριακή, πρώτη ημέρα της θερινής κυνηγετικής περιόδου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Θήρας Πέτρος Αναγιωτός.

    Υπήρχαν δύο κρούσματα λαθροθηρίας στη Λεμεσό, ανέφερε, όπου σε μια περίπτωση εντοπίστηκε κυνηγός να κυνηγά σε μη επιτρεπόμενη περιοχή και στην άλλη, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε όχημα κυνηγού, βρέθηκε ένας σκοτωμένος λαγός, θήραμα που δεν επιτρέπεται στην παρούσα περίοδο. Επίσης, συνέχισε, στην Επαρχία Λευκωσίας εκδόθηκαν τρία εξώδικα για παράνομη εκπαίδευση σκύλων.

    Η κάρπωση, είπε ο κ. Αναγιωτός, είναι στα αναμενόμενα επίπεδα, αλλά σε κάποιες επαρχίες, ειδικά στην Πάφο όπου υπήρξε πολύς κόσμος, αυτό λειτούργησε ανασταλτικά. ``Θηράματα υπήρχαν σε κάποιες περιοχές και σε κάποιες άλλες όχι, αλλά το συγκεκριμένο κυνήγι είναι κυνήγι υπομονής και προετοιμασίας``, ανέφερε.

    Η θερινή κυνηγετική περίοδος, κατέληξε, θα συνεχισθεί άλλες τέσσερεις Κυριακές, δηλαδή 28 Αυγούστου και 4, 11 και 18 Σεπτεμβρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 21 August 2011 - 11:29:12 UTC