Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [02] ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΒΟΥΛΗ - ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Το εδαφικό συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/Κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν ``χάρτες και στοιχεία`` για το θέμα να συζητηθούν στο τέλος και σήμερα είχαν μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και να μελετήσουν τις θέσεις του καθενός.

    Σε δηλώσεις μετά από την πεντέμισι ωρών συνάντησή τους, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η συζήτηση επί του εδαφικού θα συνεχιστεί στην επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών την ερχόμενη Παρασκευή.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι πολύ σημαντικό οι ηγέτες να έχουν ιδιαίτερες συναντήσεις, στην παρουσία, σίγουρα των αξιωματούχων του ΟΗΕ, και αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό.

    Ανέφερε ότι διακυβεύονται πολλά στις συνομιλίες, οι οποίες «δεν αποτελούν παιχνίδι αλλά είναι πραγματικά σημαντικές συζητήσεις για το μέλλον του νησιού και όλες τις επιπτώσεις για την ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη σημασία των συνομιλιών και να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία συνεχίζεται σωστά», είπε.

    Μιλώντας για τις επόμενες συναντήσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι έχουν αποφασίσει τέσσερεις συναντήσεις για το εδαφικό, η μία ήταν σήμερα, η ερχόμενη την Παρασκευή και θα ακολουθήσουν ακόμη δύο την μεθεπόμενη βδομάδα και τρείς την άλλη.

    Σήμερα, είπαν, επικεντρώθηκαν πάνω στο εδαφικό, και πολλές φορές, η συζήτηση άγγιζε και το περιουσιακό. Όλα τα θέματα, στο τέλος της ημέρας, είπε ο κ. Ντάουνερ, είναι αλληλένδετα. Ωστόσο σήμερα επικεντρώθηκαν πάνω στο εδαφικό, και δεν υπήρχαν χάρτες ή στοιχεία. «Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο και έχει αποφασιστεί από τους ηγέτες να τα αφήσουν στο τέλος», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.

    Ερωτηθείς αν υπήρξε συζήτηση για τις επικείμενες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της προηγούμενης συνάντησης την περασμένη Τρίτη και σήμερα δεν αναφέρθηκε καθόλου.

    «Υπήρξε κάποια συζήτηση για το θέμα του αερίου και του πετρελαίου την Τρίτη και οι δύο πλευρές δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις πάνω στο θέμα», ανέφερε.

    Σημείωσε ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι το θέμα των γεωτρήσεων θα επηρεάσει την συνάντηση των ηγετών με τον ΓΓ τον ερχόμενο Οκτώβριο. «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο μέχρι στιγμής», είπε ο κ. Ντάουνερ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι συνομιλίες είναι εξαιρετικά δύσκολες. «Για 37 χρόνια δεν έγινε κατορθωτή η λύση και εργαζόμαστε εδώ και τρία χρόνια πάνω σε αυτή τη διαδικασία και είναι δύσκολο. Δεν λέω ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Γιαυτό θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες εξωτερικές παρεμβάσεις. Το θέμα του αερίου και του πετρελαίου δεν έχει ενοχλήσει τις συνομιλίες και σίγουρα δεν θέλουμε να γίνει κάτι τέτοιο», ανέφερε.

    Πρόσθεσε επίσης το θέμα της εδαφικής αναπροσαρμογής έχει σχέση με την έννοια των συνόρων μεταξύ των συνιστώντα κρατίδια. Δεν μιλούμε για εθνικά σύνορα. Ετσι σε σχέση με το ΑΟΖ της Κύπρου, είναι ΑΟΖ για όλο το νησί, και όταν θα επανενωθεί σε μια ομόσπονδη λύση, το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών δεν θα έχει επιπτώσεις πάνω στο θέμα των γεωτρήσεων, πρόσθεσε.

    [02] ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Ελλάδα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει χρέος να θέσει την Τουρκία ως υπόλογο στο χώρο του διεθνούς δίκαιου.

    Προβαίνοντας σε ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, και σχολιάζοντας τις απειλές της Τουρκίας κατά της συνεργασίας Κύπρου και Ισραήλ, και τις θαλάσσιες έρευνες για φυσικό αέριο, ο κ. Μπεγλίτης είπε ότι ``αναγνωρίζουμε και είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας``.

    [03] ΒΟΥΛΗ - ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας κατέθεσε γραπτό σημείωμα με το περίγραμμα της δεύτερης δέσμης μέτρων που παρουσίασε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

    Στο περίγραμμα αναφέρει ότι στόχος του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι ο μηδενισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013.

    Ο Υπουργός Οικονομικών εκφράζει παράκληση στα μέλη της Βουλής, αφού λάβουν υπόψη τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει να μην καταψηφίσουν ή αναβάλουν την ψήφιση του νομοσχεδίου ή να μειώσουν την αύξηση του ΦΠΑ από 15% σε 17%, επισημαίνοντας ότι και με 17% η Κύπρος παραμένει δεύτερη χώρα στην ΕΕ με το χαμηλότερο συντελεστή.

    Στο περίγραμμα αναφέρεται ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο για μείωση των κλιμάκων των νεοεισερχόμενων στη δημόσια υπηρεσία κατά 10% με άμεση εφαρμογή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 26 August 2011 - 15:29:12 UTC