Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-08-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΥΗ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΒΕ - ΡΕΥΜΑ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - ΣΥΣΚΕΨΗ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΥΗ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου 2011 στο Παρίσι, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

    Στη συνέχεια, η κ. Μαρκουλλή θα μεταβεί στην Πολωνία, όπου θα συμμετάσχει στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου 2011, κατά τη διάρκεια του οποίου η κ. Μαρκουλλή προτίθεται να εγείρει το θέμα των πρόσφατων απειλών της Τουρκίας, γεγονός για το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί τόσο η Υπατη Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας Βαρώνη Αστον όσο και οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών των μελών της ΕΕ θα επικεντρωθούν στα πρόσφατα γεγονότα στη Λιβύη και τη Συρία, και θα συζητηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Αναμένεται ότι στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται και το θέμα της εφαρμογής της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΒΕ - ΡΕΥΜΑ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Την ερχόμενη Δευτέρα ολοκληρώνεται η νέα συμφωνία για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, με τη μεσολάβηση ιδιώτη που θα μεταπωλεί το ρεύμα στην ΑΗΚ. Το κόστος ανά κιλοβατώρα αναμένεται να είναι χαμηλότερο, σε σχέση με αυτό που προέβλεπε η πρώτη συμφωνία, καθώς η νέα συμφωνία προβλέπει αναπροσαρμογή, κατά διαστήματα, της τιμής της κιλοβατώρας στη βάση της τρέχουσας τιμής του πετρελαίου. Η περίοδος που θα καλύπτει η νέα συμφωνία μπορεί να ανέλθει σε έξι μήνες, όμως η παροχή θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες στις ελεύθερες περιοχές, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για ελάχιστη κατανάλωση.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης, το ουσιαστικό κομμάτι της συμφωνίας έχει ολοκληρωθεί, όμως λόγω της αργίας του Μπαϊραμιού στα κατεχόμενα υπολείπεται το τυπικό κομμάτι της νέας συμφωνίας, που θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα. Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος ανά κιλοβατώρα, ο κ. Μαυρομμάτης είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή τιμή, συμπληρώνοντας ότι η διεθνής πρακτική σε παρόμοιες συμφωνίες είναι το κόστος της κιλοβατώρας να διαμορφώνεται στη βάση της τιμής του πετρελαίου. Είπε ότι η πρώτη συμφωνία, προνοούσε για 18,38 σεντ ανά κιλοβατώρα, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της ημέρας. «Το καινούριο στοιχείο στη συμφωνία είναι ότι η τιμή αναπροσαρμόζεται, όπως γίνεται σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις αγοράς ρεύματος» πρόσθεσε ο κ. Μαυρομμάτης.

    Είπε ότι, λογικώς εχόντων των πραγμάτων, η τιμή της συμφωνίας θα είναι καλύτερη, λόγω της αναμενόμενης μείωσης της τιμής του πετρελαίου κατά τους επόμενους μήνες. Οπως εξήγησε, λόγω του φόβου ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να μπει σε ύφεση ή να αυξηθεί με χαμηλότερους ρυθμούς, η διεθνής τιμή του πετρελαίου θα επηρεαστεί αρνητικά, καθώς θα μειωθεί η ζήτηση. Ο κ. Μαυρομμάτης είπε επίσης ότι το διάστημα που θα καλύπτει η νέα συμφωνία μπορεί να ανέλθει στους έξι μήνες. Συμπλήρωσε όμως ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος συγκεκριμένης ισχύος, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες στις ελεύθερες περιοχές, σε συνάρτηση με τη δυνατότητα παροχής ρεύματος από τα κατεχόμενα.

    «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για καμία ποσότητα» όσον αφορά την παροχή από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, είπε και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία «θεωρητικά μπορεί να είναι μέχρι έξι μήνες, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις πραγματικές ανάγκες της ημέρας». Ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε τέλος ότι η νέα συμφωνία θα προβλέπει τη διαμεσολάβηση ιδιώτη, ο οποίος θα αγοράζει το ρεύμα από τα κατεχόμενα και θα το μεταπωλεί στην ΑΗΚ, προσθέτοντας ότι η ανανέωση της συμφωνίας θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αποδεκτή.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου θα έχουν νέα συνάντηση την Παρασκευή, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, κατά την οποία θα συνεχίσουν τη συζήτηση για το εδαφικό.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

    Κατά την τελευταία τους συνάντηση στις 26 Αυγούστου, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συζήτησαν το εδαφικό και συμφώνησαν να αφήσουν ``χάρτες και στοιχεία`` για το θέμα να συζητηθούν στο τέλος.

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, αναφερόμενος στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, είπε ότι ``το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τη σύσκεψη είναι αυτό που απασχολεί όλες τις εκκλησίες της Μέσης Ανατολής, με τα προβλήματα που έχουν οι χώρες αυτές» γεγονός που απασχολούσε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, είπε και πρόσθεσε πως ο Πατριάρχης «πάντοτε ενδιαφέρεται για την όλη Εκκλησία και όχι μόνο για την Κωσταντινουπόλεως, αλλά ως ο επικεφαλής της Εκκλησίας που έχει το συντονιστικό ρόλο των θεμάτων όλων των Εκκλησιών» ήθελε να καταπιαστεί και με αυτά τα θέματα για να βοηθήσει τις εκκλησίες της Μέσης Ανατολής.

    Είπε ακόμα ότι «θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και με το κύρος της θέσης που έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης πιστεύω ότι θα διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο για τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής και προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα Ηνωμένα Εθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας γιατί πρέπει να κινηθούμε γρήγορα μέσα σε σωστά πλαίσια``. ``Αν δεν προλάβουμε, αρκετά έχει συρρικνωθεί ο χριστιανισμός στη Μέση Ανατολή και αν, ο μη γένοιτο, επικρατήσουν οι εξτρεμιστές στις χώρες αυτές, ο χριστιανισμός θα αποτελεί παρελθόν σ` αυτές τις χώρες», σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί στη σύσκεψη στην Κωνσταντινούπολη που είναι η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι αυτή προετοιμάζεται από το 1960 και πρόσθεσε πως «τα πάντα έχουν ωριμάσει και ήρθε η ώρα που επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε για τα χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν την Ορθοδοξία. Πρέπει να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις ώστε να μην υπάρχουν άλυτα προβλήματα στο χώρο της Ορθοδοξίας».

    Η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου, συνέχισε, «είναι ότι πρέπει να επιμείνουμε στην ομοφωνία γιατί αν ληφθούν αποφάσεις κατά πλειοψηφία μπορεί κάποιες εκκλησίες να διαφωνήσουν και συνήθως τα σχίσματα δημιουργούνται με τέτοιες διαφωνίες. Καλό είναι μέσα στην πορεία της Ορθοδοξίας, των δύο χιλιάδων ετών, εκεί που υπήρχαν ομοφωνίες είχαμε και καλό αποτέλεσμα. Η Εκκλησία πάντοτε υπερέβαινε τις διάφορες δυσκολίες, αντιξοότητες και προβλήματα που αντιμετώπιζε κατά καιρούς». Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς ως Εκκλησία της Κύπρου, κατέληξε, «θα εισηγηθούμε στη Σύνοδο ότι η ομοφωνία πρέπει να μείνει».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 31 August 2011 - 11:29:14 UTC