Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ - ΜΠΙΣΜΠΙΚΑΣ
  • [02] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟ-ΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
  • [04] ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΑΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • [01] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛ - ΜΠΙΣΜΠΙΚΑΣ

    Είναι προφανές ότι υπήρξε ολιγωρία, κωλυσιεργία και η μη απαιτούμενη εκδήλωση διάθεσης συνεργασίας και διαφάνειας προς ένα θυγατρικό όργανο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όπως είναι η Επιτροπή Κυρώσεων, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο οποίος παρουσιάστηκε την Παρασκευή το πρωί ενώπιον της Μονομελούς Ανακριτικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί.

    Ο κ. Χατζημιχαήλ ανέφερε ότι «δεν μπορούμε στις συνδιαλλαγές μας με το Συμβούλιο Ασφαλείας να μην επιδεικνύουμε την ίδια διάθεση συνεργασίας, την οποία εμείς ζητάμε από αυτό να επιδείξει σε θέματα που μας αφορούν».

    Ο Πρέσβης Χατζημιχαήλ απάντησε σε ερωτήματα του κ. Πολυβίου σε σχέση με την εμπλοκή του στο όλο θέμα ως ο κομιστής ουσιαστικά δύο επιστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Επιτροπή Κυρώσεων του ΣΑ, ημερομηνίας 3 και 12 Φεβρουαρίου 2009 για το φορτίο του πλοίου «Monchegorsk» και όσον αφορά τη διευθέτηση επίσκεψης στην Κύπρο ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων.

    Ο κ. Πολυβίου ανέγνωσε μέρος της πρώτης επιστολής, σύμφωνα με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωνε την Επιτροπή Κυρώσεων ότι δεν είχε ούτε την υποδομή αλλά ούτε και την ευχέρεια για φύλαξη του φορτίου και ζητά το φορτίο να περιέλθει στην κατοχή των ΗΕ, με την υποσημείωσή του ότι δεν εμπίπτει το φορτίο στον κατάλογο των απαγορευμένων όπλων, ενώ στη δεύτερη επιστολή ενημερώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες που προέκυπταν σε σχέση με την ασφαλή αποθήκευση του φορτίου. Σε παρατήρηση προς τον κ. Χατζημιχαήλ ότι οι δύο επιστολές είναι αντιφατικές, ο Πρέσβης απάντησε ότι και οι δύο επιστολές του διαβιβάστηκαν από το ΥΠΕΞ έτοιμες με οδηγίες να τις υπογράψει και να τις αποστείλει στον Πρόεδρο της Επιτροπής. Είπε ότι εξέφρασε επιφυλάξεις για την υποσημείωση της πρώτης επιστολής ότι σύμφωνα με νομικές γνωματεύσεις, τα συμβατικά όπλα δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των απαγορευμένων. Ο κ. Χαζημιχαήλ ανέφερε ότι επικοινώνησε τότε με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ, Νίκο Αιμιλίου ο οποίος συμφώνησε με τις επιφυλάξεις του, πλην όμως του είπε ότι είχε οδηγίες για αποστολή της επιστολής. «Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η επιστολή είχε περάσει από το Προεδρικό και τη Νομική Υπηρεσία», συνέχισε.

    Ερωτηθείς από τον κ. Πολυβίου εάν στις 6/2/2009, σε απάντηση της πρώτης επιστολής, η Επιτροπή Κυρώσεων καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία να επικοινωνήσει με άλλες χώρες για βοήθεια όσον αφορά το φορτίο και εάν προέβη η Δημοκρατία σε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες, ο κ. Χατζημιχαήλ απάντησε αρνητικά.

    Είπε εξάλλου ότι αιφνιδιάστηκε όταν στις 12/2/2009 έλαβε τη δεύτερη επιστολή στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία πληροφορούσε τα ΗΕ ότι έχει εξεύρει αποθηκευτικό χώρο για ασφαλή φύλαξη και όταν επικοινώνησε με τον κ. Αιμιλίου του απάντησε ότι «δεν γνωρίζει και ότι είχε οδηγίες να σταλεί απάντηση στα ΗΕ».

    Στη συνέχεια ο κ. Χατζημιχαήλ ρωτήθηκε για τη δεύτερη φάση της εμπλοκής του στο θέμα που αφορούσε την επίσκεψη στην Κύπρο ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής Κυρώσεων.

    Ανέφερε ότι στις 25/1/2011 έλαβε επιστολή από τη συντονίστρια της ομάδας η οποία ζητούσε να διευθετηθεί επίσκεψη της ομάδας στην Κύπρο το Μάρτιο του 2011 για συναντήσεις με διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες και υπουργεία που είναι επιφορτισμένα με θέματα που αφορούν τα ψηφίσματα κυρώσεων κατά του Ιράν και για ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες είχαμε προβεί όσον αφορά το φορτίο.

    Είπε ότι διαβίβασε το αίτημα στο ΥΠΕΞ το οποίο στις 3 Φεβρουαρίου του απάντησε γραπτώς ότι γίνεται αποδεκτό το αίτημα των ΗΕ αλλά η επίσκεψη έπρεπε να καθυστερήσει όσο το δυνατό περισσότερο, ώστε να δοθεί χρόνος στις υπηρεσίες για προετοιμασία και συντονισμό. «Εγινε αναφορά για να γίνει η επίσκεψη μετά το Μάρτιο, ίσως τον Απρίλιο και η συντονίστρια της ομάδας έδειξε ευελιξία και απάντησε θετικά για να γίνει επίσκεψη Απρίλιο/Μάϊο», συνέχισε.

    Ο κ. Χατζημιχαήλ είπε στη συνέχεια ότι στις 14/3/2011 έλαβε νέες οδηγίες ώστε να προωθηθεί η επίσκεψη στο πλαίσιο του νέου κύκλου επισκέψεων της ομάδας που θα άρχιζε τον Ιούνιο και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ώστε να δοθεί χρόνος για συντονισμό. Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ, η συντονίστρια τότε ζήτησε να της διαβιβαστούν στοιχεία πριν από τις 9/5/2011-που είναι η λήξη προθεσμίας για κατάθεση της έκθεσης της ομάδας στο ΣΑ-που αφορούσαν την επιθεώρηση του φορτίου από τις κυπριακές Αρχές, τυχόν αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων και την πραγματική κατάσταση του φορτίου, ή τυχόν νομικές διαδικασίες στις οποίες είχαμε προβεί.

    Είπε ότι στις 23/3/2011 ενημέρωσε γραπτώς το ΥΠΕΞ για την εξέλιξη και υπεδείκνυε ότι εάν δεν κατατεθούν τα στοιχεία που ζητά η Επιτροπή Κυρώσεων αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αποδεχθεί την επίσκεψη και ούτε θα έχουμε συμμορφωθεί με προθεσμία. Ο Πρέσβης Χατζημιχαήλ είπε ότι δεν έλαβε απάντηση στην επιστολή και όταν κυκλοφόρησε τελικώς η έκθεση στο ΣΑ, σημειώνετο ότι ζητήθηκε επίσκεψη στην Κύπρο και ότι δεν είχε αποσταλεί πρόσκληση για επίσκεψη.

    Νωρίτερα την Παρασκευή κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας, ο οποίος δήλωσε ότι ουδέποτε πήρε οδηγίες για να εξεύρει ασφαλή χώρο αποθήκευσης του φορτίου που κατασχέθηκε από το πλοίο «Monchegorsk» και στη σύσκεψη που έγινε στις 29/1/2009, υπό τον τέως ΥΠΑΜ, είχε διατυπώσει την άποψη ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΦ γιατί το πλοίο ήταν εμπορικό. Είπε ακόμη ότι ο χειρισμός της κατάστασης θα ήταν τελείως διαφορετικός και θα λαμβάνονταν άλλα μέτρα αν το ΓΕΕΦ ενημερωνόταν ότι η φύλαξη δεν θα ήταν προσωρινή, όπως αρχικώς είχε λεχθεί.

    Ο Αντιστράτηγος Μπισμπίκας, ο οποίος αποχώρησε από την Κύπρο στις 30/4/2009 και τον διαδέχθηκε ο Πέτρος Τσαλικίδης, ανέγνωσε στην αρχή της σημερινής διαδικασίας, σύντομη γραπτή δήλωση στην οποία εκφράζει την ελπίδα η παρουσία του ενώπιον της Επιτροπής να φανεί χρήσιμη στο όλο έργο που διεξάγεται και το οποίο, όπως ανέφερε, οφείλει να στεφθεί με επιτυχία για τη μνήμη των παλικαριών που χάθηκαν. Ευχήθηκε επίσης κουράγιο στις οικογένειες των θυμάτων.

    Σε κάποια στιγμή και πριν την έναρξη της διαδικασίας, προσέγγισε τον Αντιστράτηγο Μπισμπίκα η μητέρα των δίδυμων ναυτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της έκρηξης και είχε σύντομη στιχομυθία μαζί του.

    [02] ΗΓΕΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Συγκλίσεις επί συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσαν την Παρασκευή για το περιουσιακό και το εδαφικό, θα αναζητήσουν οι δύο πλευρές στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι κατά τη συζήτηση του περιουσιακού και του εδαφικού, που διήρκησε τρεις ώρες, οι δύο πλευρές παρουσίασαν έγγραφα με προτάσεις και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μιαν πιο λεπτομερή συζήτησή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, αποφάσισαν ότι θα ήταν πιο εποικοδομητικό να συνεχίσουν τη συζήτηση επί των εγγράφων οι αντιπρόσωποι τους, οι οποίοι θα συναντηθούν τη Δευτέρα, όχι μόνο για διευκρινίσεις, αλλά και με προοπτική να φθάσουν σε συγκλίσεις.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ανέφερε ότι στη συνάντηση της Παρασκευής υπήρξε ένα θετικό και ενθαρρυντικό κλίμα.

    Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των εγγράφων που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές και κατά πόσον υπήρξαν συγκεκριμένοι χάρτες και ποσοστά, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι στο πλαίσιο του εδαφικού και του περιουσιακού υπάρχουν πολλά ζητήματα πέραν από τους χάρτες και τα στοιχεία. Προφανώς, ανέφερε, αν θα μετακινηθούν σύνορα, αυτό θα έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που θα επηρεαστούν από την αλλαγή στα σύνορα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όχι μόνο από νομικής απόψεως, αλλά πολύ περισσότερο με μιαν καλή, αξιοπρεπή και ανθρώπινη πρακτική.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συζητήσουν χάρτες και στοιχεία στο τέλος της διαδικασίας ή κοντά στο τέλος, ενώ είπε ότι δεν ειπώθηκε από κανέναν ότι κάτι τέτοιο θα συζητηθεί αυτήν ή την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες έχουν τις δικές τους σκέψεις για το θέμα, ωστόσο οι χάρτες και τα στοιχεία συμφωνήθηκε να συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας.

    Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκαν μαζί τα θέματα των περιουσιών και του εδαφικού, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι σήμερα έγινε συζήτηση τόσο για το εδαφικό όσο και για το περιουσιακό στις προτάσεις και των δύο πλευρών. Διευκρίνισε ότι τα έγγραφα που κατατέθηκαν σήμερα ήταν έγγραφα προτάσεων.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟ-ΛΙΤΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

    Με 11 αθλητές και αθλήτριες θα συμμετάσχει η Κύπρος στους 4ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες Νέων, που θα γίνουν στο Isle of Man της Μεγάλης Βρετανίας.

    Η αποστολή αναχωρεί στις 7 Σεπτεμβρίου και το αγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 του ίδιου μήνα.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ουράνιος Ιωαννίδης είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει για δεύτερη φορά στους αγώνες αυτούς, σημειώνοντας ότι η πρώτη φορά ήταν στους 3ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στο Pune της Ινδίας.

    Οπως ανέφερε, η Κύπρος θα συμμετάσχει με 11 αθλητές και αθλήτριες στα πέντε από τα επτά αθλήματα που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα (στίβος, κολύμβηση, ποδηλασία, μπάντμιντον, γυμναστική), με τον στίβο να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή με τέσσερεις αθλητές.

    Είπε πως η ΚΟΕ επικεντρώνεται σε δύο βασικούς άξονες, στη συμμετοχή νεαρών αθλητών και αθλητριών που έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν, και στα αθλήματα που δεν υπάρχει δυνατότητα διάκρισης να δοθεί η ευκαιρία σε ένα δύο αθλητές από κάθε άθλημα να μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε κοινοπολιτειακό επίπεδο.

    [04] ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΑΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Από το σύνολο των 3.404 υποψηφίων, αποφοίτων Κυπριακών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, που υπέβαλαν αίτηση εισαγωγής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, οι 3.140 υποψήφιοι εξασφάλισαν θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

    Σημειώνεται ότι η κατανομή στα Ελληνικά ΑΑΕΙ έγινε από το Υπουργείο Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ΥΠΔΒΜΘ) της Ελλάδας, βάσει του «Γενικού Βαθμού Πρόσβασης» και των κριτηρίων πρόσβασης των Παγκύπριων Εξετάσεων 2011.

    Σύμφωνα με οδηγίες του ΥΠΔΒΜΘ της Ελλάδας, οι υποψήφιοι που έχουν εξασφαλίσει θέση στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας θα πρέπει να προσέλθουν στις Σχολές/Τμήματα επιτυχίας τους για εγγραφή, προσκομίζοντας τα «Δικαιολογητικά» που έχουν υποβάλει στην Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και αυτή τη στιγμή έχουν στην κατοχή τους, και για τα οποία έχουν εξασφαλίσει «Βεβαίωση Εγκυρότητας και Νομιμότητας», που θα πρέπει, επίσης, να προσκομισθεί για σκοπούς εγγραφής.

    Επίσης, σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, οι εγγραφές των εισαγομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν από 12.9.2011 μέχρι και 30.9.2011. Τα ονόματα των επιτυχόντων θα σταλούν απευθείας από το ΥΠΔΒΜΘ σε όλες τις Σχολές/Τμήματα, οπότε δεν θα χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη «Βεβαίωση Εξασφάλισης Θέσης». Επιπρόσθετα, καλούνται οι επιτυχόντες να επικοινωνούν και με τις Γραμματείες των Σχολών/Τμημάτων για τυχόν αλλαγές στις εξαγγελθείσες ημερομηνίες εγγραφών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 2 September 2011 - 15:29:11 UTC