Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως μετά από τρία χρόνια συζητήσεων στις απευθείας διαπραγματεύσεις, επαναβεβαιώνεται η συνέχιση και η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις και απειλές, όπως και οι μεθοδεύσεις και προωθούνται από την ίδια τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ για χρονοδιαγράμματα και έμμεση επιδιαιτησία, επιβάλλουν να κινηθούμε σε τρεις παράλληλους άξονες.

    Παραθέτοντας τους άξονες αυτούς, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε ενημέρωση της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για τις τουρκικές μεθοδεύσεις, κατάδειξη της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, ώστε να γίνει σαφές ότι είναι αυτή που δεν επιτρέπει την επίτευξη προόδου και προειδοποίηση ότι αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις και πιέσεις προς την Τουρκία, η διαδικασία των συνομιλιών θα οδηγηθεί σε αποτυχία.

    Ο δεύτερος άξονας είναι η άμεση αναδιαμόρφωση της τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού και η ετοιμασία περιγράμματος λύσης και κατάθεσης του ενώπιον της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, πρόσθεσε ο κ. Ομήρου

    Ο τρίτος άξονας είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και αποτελεί το βασικό μοχλό, το ισχυρό όπλο, τη δαμόκλειο σπάθη που διαθέτουμε για να πειθαναγκαστεί η Τουρκία σε εκλογίκευση της συμπεριφοράς της και συμμόρφωσης της προς τους κανόνες του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

    Σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο του Δημοσθένη Γεωργίου, που τελέσθηκε στο Μέσα Χωρίο Πάφου, είπε επίσης ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η τουρκική πλευρά αποκαλύπτουν ότι οι τουρκικοί στόχοι, για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργία δύο ισότιμων κρατικών οντοτήτων, χαλαρή συνομοσπονδία, διατήρηση συνθηκών στρατηγικού ελέγχου της Κύπρου από την Τουρκία μέσω των εγγυήσεων, επαναφορά του Σχεδίου Ανάν με άλλη ονομασία, παραμένουν αμετακίνητοι..

    Πρόσθεσε ότι παραμένουν οι τουρκικές επιδιώξεις για μόνιμες παρεκκλίσεις από το Κοινοτικό Κεκτημένο, που συνιστούν μόνιμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, ενώ ο κίνδυνος χρονοδιαγραμμάτων και έμμεσης επιδιαιτησίας είναι άμεσος αφού μεθοδεύονται και προωθούνται από την ίδια τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ.

    Οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψη του στην κατεχόμενη Κύπρο επαναβεβαιώνουν την τουρκική προκλητικότητα και αρπακτικότητα ενώ οι απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποκαλύπτουν τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις., συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Τόνισε ότι αυτό που επιβάλλεται είναι να καταστήσουμε σαφές στους εταίρους μας ότι δεν νοείται περαιτέρω εξέλιξη του ενταξιακού διαλόγου Τουρκίας ΕΕ αν η Τουρκία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας που περιλαμβάνουν και την υποχρέωση να συνεργαστεί για λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των Αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

    Είπε επίσης ότι πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί κανείς να αναμένει ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα ο ενταξιακός διάλογος Τουρκίας ΕΕ ενώ η Τουρκία θα συνεχίζει τη στρεψόδικο στάση της και θα συνεχίζει να περιφρονεί σκαιότατα τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι ταυτόχρονα πρέπει να ζητήσουμε την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες και διαδικασίες για λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακόμα ότι είναι και δικό μας σφάλμα και δική μας παράλειψη η έλλειψη μιας σωστής πορείας πλεύσης και μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής, που οδήγησε στη λοξοδρόμηση και το Κυπριακό από ένα απλό και καθαρό πρόβλημα επιδρομής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου προβάλλεται από την Τουρκία και κακόπιστους τρίτους ως διακοινοτική διαμάχη.

    Αναφερόμενος στη θυσία του Δημοσθένη Γεωργίου, είπε πως «ο αγωνιστής που τιμούμε σήμερα άνοιξε το δρόμο για δημοκρατικές εξελίξεις που είχαν σαν αποτέλεσμα το ξήλωμα των χουντικών μηχανισμών που καταδυνάστευαν το λαό μας, μήνες ολόκληρους μετά την τουρκική εισβολή».

    [00]

    Καθυστερήσεις παρατηρούνται την Κυριακή στις πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών λόγω μέτρων που λαμβάνουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Κυριάκος Κυριάκου, ``οι Κυπριακές Αερογραμμές βρέθηκαν εξ απροόπτου σήμερα μπροστά σε μέτρα κωλυσιεργίας που λαμβάνουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας Ελλάδας, που είχε ως αποτέλεσμα όλες οι πρωινές πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών να υφίστανται μια σοβαρή καθυστέρηση μέχρι και τρεις ώρες η κάθε μια, κατά μέσον όρο, και με όλα τα επακόλουθα``.

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές στην κυριολεξία, σημείωσε, «είναι εγκλωβισμένες γιατί δεν έχουν άλλη διέξοδο να πραγματοποιήσουν τις πτήσεις τους εφόσον ο εναέριος χώρος της Τουρκίας είναι κλειστός για εμάς και για να μπορέσουμε να πάμε σε οποιονδήποτε προορισμό της Ευρώπης χρησιμοποιούμε τον εναέριο χώρο της Ελλάδας».

    Η όλη κατάσταση ανέφερε ο κ. Κυριάκου, είχε ως αποτέλεσμα όλες οι πτήσεις των Κυπριακών Αερογραμμών για Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Ζυρίχη, Λονδίνο προς Λάρνακα και ορισμένους άλλους προορισμούς να υφίστανται καθυστερήσεις χωρίς να μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε. ``Ο κόσμος έχει έρθει για να φύγει στην ώρα του και ταλαιπωρείται στο Αεροδρόμιο αυτή τη στιγμή``, συμπλήρωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 4 September 2011 - 9:29:12 UTC