Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΕΡΟΓΛΟΥ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [04] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Η Τουρκία, με τις απροκάλυπτες απειλές της, παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος τόνισε ότι οι θέσεις της Κύπρου είναι σαφείς, στηρίζονται στο διεθνές Δίκαιο και αποβλέπουν στην άσκηση αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες προκλήσεις και απειλές του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι η τουρκική ηγεσία, το τελευταίο διάστημα, έχει οξύνει τη ρητορική της και φτάνει μέχρι του σημείου να διατυπώνει απροκάλυπτες απειλές προς διάφορες κατευθύνσεις.

    «Η κυπριακή Κυβέρνηση», είπε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Αμυνας, «παρακολουθεί με προσοχή και ψυχραιμία τις εξελίξεις, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την Αθήνα και προβαίνει σ όλες τις δέουσες ενέργειες».

    Ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τη συμμόρφωση στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα και την ευθυγράμμιση με τις πρακτικές που έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    «Οι θέσεις της Κύπρου είναι σαφείς», πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης, «στηρίζονται στο διεθνές Δίκαιο και αποβλέπουν στην άσκηση αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων.»

    «Είναι γι αυτό, άλλωστε, που τυγχάνουν ευρείας αναγνώρισης και υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη», κατέληξε ο Υπουργός Αμυνας.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΕΡΟΓΛΟΥ

    Νέα συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου διαλόγου για το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά τη συνάντηση της Τρίτης, η συνάντηση διεξήχθη σε καλή ατμόσφαιρα, σημειώνοντας ότι «είναι και αυτό μία απόδειξη του γεγονότος ότι και οι δύο πλευρές εργάζονται σκληρά, σε μία προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις».

    Είπε επίσης ότι και οι δύο πλευρές κατέθεσαν σειρά προτάσεων για το περιουσιακό, εξηγώντας ότι επειδή οι προτάσεις αυτές είναι σχετικά περίπλοκες. Ο κ. Ντάουνερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «κάποιες συγκλίσεις είναι δυνατό να εξευρεθούν».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΗΛΩΣΗ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας σε καμία περίπτωση δεν έχει δηλώσει ότι η Κύπρος θα αποταθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά, αναφέρει σε διευκρινιστική ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τηλεγράφημα του Πρακτορείου Reuters που αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με πιθανολογούμενο αίτημα της Κύπρου προς την ΕΚΤ για την επαναγορά ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη δευτερογενή αγορά. Ο Υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ``απλά ανέφερε ότι οι διάφορες προσεγγίσεις, μια εκ των οποίων είναι και η πιο πάνω, τυγχάνουν συζήτησης στην ανοικτή ατζέντα κατά τις θεσμοθετημένες συναντήσεις του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ)``.

    ``Ουδέποτε το πιο πάνω αναφερόμενο θέμα της παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, έχει συνδεθεί από τον Υπουργό με το τραπεζικό σύστημα``, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ``ως γνωστό οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων αποσκοπούν στη συγκράτηση των αποδόσεων των ομολόγων``. Επιπλέον, συνεχίζει, ``ουδέποτε το όλο θέμα έχει συνδεθεί από τον Υπουργό με τα ομόλογα που κρατούν οι ντόπιες τράπεζες στην εγχώρια αγορά της Κύπρου``.

    ``Προς το σκοπό αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών εργάζεται εντατικά μαζί με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να κατατεθεί το 2ο πακέτο δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 15 Σεπτεμβρίου 2011``, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

    [04] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Θετική εικόνα για την πορεία των συνομιλιών που διεξάγονται για το Κυπριακό παρουσίασε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημερώνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Οπως ανέφερε πηγή του Σ.Α., η ενημέρωση του κ. Ντάουνερ «ήταν ειλικρινής» και κάλυψε πέραν των ζητημάτων της τελευταίας έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών και τα όσα διαμείφθηκαν στις συναντήσεις που ακολούθησαν μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου. Επίσης απάντησε σε σειρά ερωτήσεων.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ειδικός Σύμβουλος είπε ότι η συνάντηση της Γενεύης απέδωσε γιατί οι συνομιλίες εντατικοποιήθηκαν. Εξήρε τη δέσμευση που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες στις συνομιλίες και την εμπλοκή τους με «δύσκολες πτυχές», ωστόσο, σημείωσε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. Και παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, «η επιλογή που έχουν είναι μία κατά την έκφρασή του να λύσουν το πρόβλημα τώρα, γιατί ίσως να μην υπάρχει άλλη καλύτερη ευκαιρία».

    Ο κ. Ντάουνερ είπε πως ο Γενικός Γραμματέας θα καλέσει τους δύο ηγέτες στα τέλη Οκτωβρίου και ελπίζει ότι θα έχει σημειωθεί σύγκλιση. Μετά τη συνάντηση του Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας κι οι συνεργάτες του θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα λάβουν τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα απάντησε και σε ερωτήσεις μελών του Σ.Α.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 8 September 2011 - 9:29:12 UTC