Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΟΖ
  • [02] ΥΠΕΞ 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΡΩΣΙΑ - ΔΑΝΕΙΟ - ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΟΖ

    Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται και να ενεργεί με ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους για την εφαρμογή των αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παρά τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές, τόνισε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του μόνιμου επιλοχία Αντώνη Ρωσσίδη, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια άσκησης της Εθνικής Φρουράς, έστειλε παράλληλα μήνυμα ενότητας, υπογραμμίζοντας ότι στο φόντο των απειλών της Τουρκίας και της ολοένα εντεινόμενης προκλητικότητάς της, καμιά θέση δεν έχουν οι πολιτικές, οι κομματικές και οι εκλογικές σκοπιμότητες.

    ``Το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία έχει εντείνει την πολιτική της για πρόκληση συνθηκών ανωμαλίας και έντασης στην περιοχή. Με αφορμή τη δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου στα όρια της δικής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, η Τουρκία προκαλεί και απειλεί. Με την όλη συμπεριφορά και στάση της η Τουρκία παραβιάζει κανόνες του διεθνούς δικαίου και γι αυτό παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη``, είπε ο κ. Στεφάνου, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές.

    Σημειώνοντας πως για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διάφορες κατευθύνσεις, ο Εκπρόσωπος είπε πως οι ενέργειας αυτές ``βρίσκουν ανταπόκριση, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τις θετικές αντιδράσεις σημαντικών χωρών αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που με ανακοινώσεις τους καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο``.

    ``Η Κυβέρνηση``, τόνισε, ``θα συνεχίσει να εργάζεται και να ενεργεί με ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους, για την εφαρμογή των αυτονόητων κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Και η εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων είναι ένα από αυτά``.

    Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι επιβάλλεται να γίνονται ασκήσεις ``για να έχουμε μια αξιόμαχη Εθνική Φρουρά και ένα εκπαιδευμένο δυναμικό έτοιμο να αντεπεξέλθει με επάρκεια στο καθήκον``, προσθέτοντας πως ``είναι μέσα από τη συνεχή προσπάθεια που διορθώνονται οι όποιες αδυναμίες και τα όποια κακώς έχοντα υπάρχουν στη λειτουργία της``.

    ``Και το καθήκον, σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, με τον κατοχικό στρατό να βρίσκεται σε επιθετική διάταξη, είναι δύσκολο και διαρκές``, συμπλήρωσε.

    Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος των κατοχικών στρατευμάτων θα εξαλειφθεί με την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    Μια λύση, πρόσθεσε, ``η οποία θα τερματίζει την κατοχή, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας και θα καθιστά την ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία αποστρατιωτικοποιημένη, χωρίς στρατούς και οπλικά συστήματα``.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία, επενδύει στην άγονη παρέλευση του χρόνου για να παγιώνει τα κατοχικά τετελεσμένα, αρνείται να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, που η εφαρμογή τους θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τόνισε όμως ότι ``ανεξαρτήτως των δυσκολιών εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα για επίτευξη λύσης, γιατί μόνο με τη λύση και την επανένωση θα υπάρξουν συνθήκες μόνιμης ασφάλειας και μόνιμης ειρήνης``.

    ``Παρά τις δυσκολίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τις προσπάθειες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ανοίξει ο δρόμος προς μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση, που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας``, τόνισε.

    Τέλος, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και επιβάλλουν ``τη μέγιστη ενότητα στον τόπο και τη μέγιστη δυνατή σύνεση και συναίνεση``.

    ``Στο φόντο των απειλών της Τουρκίας και της ολοένα εντεινόμενης προκλητικότητάς της, καμιά θέση δεν έχουν οι πολιτικές, οι κομματικές και οι εκλογικές σκοπιμότητες``, είπε και κατέληξε: ``Η πολυδιάσπαση του εσωτερικού μετώπου τυγχάνει εκμετάλλευσης από την Τουρκία για να προωθεί διεθνώς αρνητικά μηνύματα για την Κύπρο. Ενωμένοι επιβάλλεται να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ενωμένοι επιβάλλεται να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση, να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο μας``.

    [02] ΥΠΕΞ 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ

    Σε δήλωση της για τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτεί μία πολυεπίπεδη και σύνθετη στρατηγική αφενός, όπως σημειώνει, με την προσέγγιση της ποινικής δικαιοσύνης που βασίζεται στο κράτος δικαίου η οποία συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών για εξάλειψη των τρομοκρατικών οργανώσεων παρεμπόδιση μελλοντικών επιθέσεων Παράλληλα, θα πρέπει επιτυχώς να αποκαθηλώσουμε την τρομοκρατική προπαγάνδα και αφετέρου με την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού, προσπάθεια κατά στην οποία είναι καίριος ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και τοπικών παραγόντων.

    «Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και την Πενσυλβάνια. Αυτές οι αποτροπιαστικές πράξεις βαρβαρότητας σηματοδοτούσαν μία επίθεση προς όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες. Μεταγενέστερες επιθέσεις στο Μπαλί, τη Μουμπάι, το Μπεσλάν, τη Μαδρίτη, τη Μόσχα, τη Νορβηγία και αλλού είναι οδυνηρή υπενθύμιση ότι η τρομοκρατία αποτελεί μία παγκόσμια μάστιγα που μπορεί να επηρεάσει αδιακρίτως όλους μας, ανεξαρτήτως καταγωγής, οικονομικής κατάστασης, εθνικότητας ή θρησκείας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που οι τρομοκράτες ισχυρίζονται ότι αντιπροσωπεύουν», αναφέρει στη δήλωση της η ΥΠΕΞ.

    Υπενθυμίζοντας ότι η τρομοκρατία είναι παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί τη συνεργασία των εθνών για να αντιμετωπιστεί κατάλληλα και πως αυτό κατέστη εμφανές με την ομόφωνη υιοθέτηση της Παγκόσμιας Στρατηγικής Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης το 2006, η ΥΠΕΞ σημειώνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί την πολυμερή προσέγγιση και τα Ηνωμένα Εθνη ως τα κεντρικά στοιχεία των προσπαθειών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διαβεβαιώνει ότι η Κύπρος θα στηρίζει ακατάπαυστα τις προσπάθειες πλήρους υλοποίησης της Παγκόσμιας Στρατηγικής Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών ανά την Υφήλιο.

    «Θα συνεχίσουμε, επίσης, να εργαζόμαστε για την πλήρη εφαρμογή όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την τρομοκρατία, των περί τρομοκρατίας Συμβάσεων και Πρωτοκόλλων των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζουμε ένθερμα την ολοκλήρωση και θέση σε ισχύ της Περιεκτικής Σύμβασης για τη Διεθνή Τρομοκρατία», προσθέτει.

    [03] ΡΩΣΙΑ - ΔΑΝΕΙΟ - ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ

    Επιβεβαίωσε ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Κύπρο για τη χορήγηση δανείου, σε απάντηση σχετικής αίτησης της κυπριακής Κυβέρνησης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη για την 20ετία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία, ο κ. Κούντριν απέφυγε να αναφερθεί στο μέγεθος του ρωσικού δανείου, το οποίο ΜΜΕ στη Ρωσία εκτίμησαν ότι θα έχει μέγεθος 2-2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 4,5% σε διάρκεια πενταετίας.

    Αναφερόμενος γενικότερα στην κρίση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Α. Κούντριν, ο οποίος φέρεται ως πιθανός διάδοχος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρωθυπουργία, εφόσον εκείνος επανεκλεγεί τον Μάρτιο του 2012 Πρόεδρος της χώρας, κάλεσε την ΕΕ να επιλύσει τα οξυμένα οικονομικά της προβλήματα και να διασώσει τις χώρες μέλη της, που κινδυνεύουν, όπως η Ελλάδα, η περίπτωση της οποίας συζητείται έντονα αυτήν την περίοδο, διαφορετικά θα υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες.

    «Θεωρώ ότι η ΕΕ πρέπει να ενωθεί γύρω από τη διάσωση των χωρών της. Η επίδειξη αδυναμίας ή η παράδοση κάποιας από τις χώρες, θα δημιουργήσει νέους συστημικούς κινδύνους», δήλωσε ο κ. Κούντριν, σύμφωνα με τον οποίον, εάν η ΕΕ δεν επιτύχει να ενωθεί γύρω από την επίλυση προβλημάτων μεμονωμένων χωρών, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει την επόμενη βαθιά της κρίση.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

    Αρχές Οκτωβρίου η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα και προχωρά στην έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, δήλωσε την Κυριακή, η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου.

    Μετά το μνημόσυνο του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, «προχωρά στη βάση του υφιστάμενου προγραμματισμού για έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων γύρω στις αρχές του Οκτώβρη».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 11 September 2011 - 13:29:13 UTC