Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ - ΕΕ
  • [02] NOBLE ENERGY - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι, εάν και εφόσον υπάρξει λύση στο Κυπριακό, τα όποια οφέλη από τον εντοπισμό υδρογονανθράκων θα καρπωθούν και οι Τουρκοκύπριοι, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν μπορούν ωστόσο να μιλούν για δικαιώματα του κατοχικού καθεστώτος.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος μεταβαίνει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, είπε επίσης ότι η ΕΕ ασκεί κάποια πίεση στην Τουρκία με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν αρκετά κεφάλαια.

    Σε ομιλία του στο Λονδίνο, ευχαρίστησε θερμά τον Ελληνα Πρωθυπουργό, την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την πλήρη ταύτιση με την πολιτική και τους χειρισμούς της κυπριακής Κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού, για τη συμπαράσταση και συμπαράταξη στον αγώνα της Κύπρου.

    «Ευτυχώς που υπάρχει και η Ελλάδα διότι το εσωτερικό μας μέτωπο είναι θρύψαλα και αυτό μου προκαλεί θλίψη και οδύνη. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα για να σώσουμε τον τόπο μας, από κοινού, απ όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Θα γίνουν εκλογές και ο λαός πάλι θα μιλήσει και ό,τι πει ο λαός, εμείς δεν θα το αμφισβητήσουμε. Γιατί άλλοι στα μέσα της προεδρίας αμφισβητούν αυτό που είπε ο λαός είναι άλλο θέμα και ας το κρίνει ο κόσμος», είπε στην ομιλία του σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας.

    Αναφερόμενος στο θέμα των γεωτρήσεων για εντοπισμό υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αν και εφ όσον λυθεί το Κυπριακό «θα μοιρασθούμε τους καρπούς αυτού του δώρου της μάνας φύσης. Δεν θέλουμε να στερήσουμε από τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας το μερίδιο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απ αυτό το δώρο, αλλά δεν μπορεί όταν παρανομούν σκαιώς με την ίδρυση του ψευδοκράτους που καταδικάσθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως ενέργεια παράνομη, να μιλούν για δικαιώματα του ψευδοκράτους.»

    Αν θέλουν να συνεκμεταλλευθούμε το θαλάσσιο πλούτο, σημείωσε, πρέπει να καθίσουν στα σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να δώσει η Τουρκία το πράσινο φως στον κ. Έρογλου ώστε να διαπραγματευθεί με καλή θέληση.

    Απαντώντας σ ερώτηση για τον κίνδυνο κρισίμων εξελίξεων, ο Πρόεδρος είπε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα.

    «Πρέπει, βεβαία, να μιλούμε με βάση τις δυνατότητες μας και οι περισσότερες δυνατότητες μας είναι πολιτικές. Ετοιμαζόμαστε και επί του εδάφους με πολλή σοβαρότητα ώσπου φθάνουν οι δυνάμεις μας σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα».

    Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με το ρόλο και τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι αν η ΕΕ ήταν εν τάξει, δεν θα επέτρεπε στην Τουρκία να ανοίξει έστω και ένα κεφάλαιο χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάποια πίεση, βέβαια, ασκείται με αποτέλεσμα να μην ανοίξουν αρκετά κεφάλαια, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και απεκάλυψε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί του είχε πει ότι «όλοι λέμε διάφορα ως Ευρωπαίοι, αλλά ο καθένας μας έχουμε τα δικά μας ιδιοτελή συμφέροντα».

    Ανοίγοντας το πρόγραμμα της εκδήλωσης, στην κατάμεστη από κόσμο μεγάλη αίθουσα του Κυπριακού Κοινοτικού Κέντρου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Πήτερ Δρουσιώτης, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των στιγμών για την Κύπρο, διερμήνευσε την υποστήριξη του οργανισμού του στις ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης γι αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης όπως και στις προσπάθειες του Προέδρου για τη δημιουργία προϋποθέσεων προς λύση του Κυπριακού, κατήγγειλε την όλη στάση της Αγκυρας και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο ότι η Ομοσπονδία θα εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες της για αποτελεσματική προβολή της κυπριακής υπόθεσης στα κέντρα αποφάσεων της Βρετανίας.

    Παρευρέθησαν η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η σύζυγος του Προέδρου Ελση που τον συνοδεύει στην επίσκεψη του στη Νέα Υόρκη, ο Υπατος Αρμοστής, Αλέξανδρος Ζήνων, ο Ελληνας Γενικός Πρόξενος, Ευθύμιος Παντζόπουλος, ο Επίσκοπος Τροπαίου, Αθανάσιος, οι Ελληνοκύπριες Δήμαρχοι του Μπάρνετ και Χάριγκεϋ, Λίζα Ράττερ και Τζίνα Αδάμου, αντίστοιχα, οι αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας, Χριστόδουλος Στυλιανού, Ανδρέας Παπαευριπίδης και Μιχάλης Ελληνας, εκπρόσωποι παροικιακών οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

    [02] NOBLE ENERGY - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

    Απογειώθηκε τη Δευτέρα, στις 11:15 από το ελικοδρόμιο του νέου λιμανιού Λεμεσού, το ελικόπτερο που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία Noble Energy για τη μεταφορά προσωπικού από και προς την πλατφόρμα του οικοπέδου 12.

    Το ελικόπτερο μετέφερε αριθμό προσωπικού της εταιρείας ενόψει της έναρξης των εργασιών γεώτρησης που σηματοδοτούν την ουσιαστική έναρξη των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΠΕΙΛΕΣ

    Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν ενώπιον τους μια «μοναδική», όπως τη χαρακτήρισε, ευκαιρία μετά από τόσα χρόνια για να επιλύσουν σωστά το Κυπριακό, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ΙΙ.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο τελετής αγιασμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, και κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι οι Τούρκοι κάνουν αυτές τις δηλώσεις για «ψυχολογικούς λόγους, κι αν πάρουν κάτι, πήραν».

    «Δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι τόσο δυνατοί που θα μπορούσαν να κάνουν σκέψη να κτυπήσουν μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων. Δεν νομίζω ότι θα έφταναν σε αυτό το σημείο. Το αποκλείω καθ ολοκληρία» είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Συνεπώς, συνέχισε, «η Τουρκία θα φωνάξει, θα γαυγίσει και στο τέλος θα σιωπήσει».

    Η Τουρκία, είπε, δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης, προσθέτοντας ότι «πρόβλημα με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έχουμε. Ισως πρόβλημα να έχουν με την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που έχουν συμβληθεί με το Ισραήλ κι εκεί ο κίνδυνος είναι απομακρυσμένος».

    «Θέλω να πιστεύω ότι και η ελληνική Κυβέρνηση, όπως και η κυπριακή, έχουν κάνει τις δικές τους παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις υπερδυνάμεις, στις μεγάλες χώρες και νομίζω ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι εκτός. Σίγουρα δεν αρέσει στους Τούρκους και στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, που τον χαρακτηρίζω και ξύπνιο και ευέλικτο και χαρισματικό ηγέτη, αλλά του λείπουν οι δημοκρατικές αρχές» είπε.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου την Πέμπτη θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του Ελση Χριστόφια, την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα (τοπική ώρα) με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

    Την Τρίτη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του η Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή. Το βράδυ της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα παρακαθίσουν σε δείπνο με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο.

    Την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων. Ακολούθως, ο Πρόεδρος θα προσφωνήσει την Πέμπτη στις 11 π.μ (τοπική ώρα) τη Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 September 2011 - 11:29:13 UTC