Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΠΕΙΛΕΣ
  • [02] ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ
  • [03] ΤΣΕΛΕΠΗΣ - ΑΟΖ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΠΕΙΛΕΣ

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου επέκρινε έντονα την κλιμακούμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή εκτοξεύοντας απροκάλυπτες απειλές κατά της άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

    Οι συνεχιζόμενες απειλές και ενέργειες της Τουρκίας, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ειδικότερα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόνισε ο κ. Ομήρου, σημειώνοντας με ικανοποίηση τη διεθνή και ευρωπαϊκή στήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τονίζοντας ότι θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

    Ο κ. Ομήρου, μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο Oleksandr Demianiuk, στον οποίο εξέφρασε καταρχάς εκτίμηση για τη στάση αρχών που τηρεί η Ουκρανία σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε απογοήτευση για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών λόγω της πάγιας και κορυφούμενης αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς.

    Ενόψει δε της επόμενης συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου τον προσεχή Οκτώβριο, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι ενδεχόμενη Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό μπορεί να πραγματοποιηθεί για τη συζήτηση των διεθνών πτυχών και μόνο εφόσον επιτευχθεί σύγκλιση επί των εσωτερικών πτυχών του προβλήματος.

    Ο Ουκρανός Πρέσβης, ευχόμενος την επίτευξη σύντομα λύσης, που να επανενώνει την Κύπρο και το λαό της, επαναβεβαίωσε τη σταθερή στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών της ΕΕ.

    Ο κ. Demianiuk εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη, που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία για τη χώρα του της συνέχισης της στήριξης αυτής εκ μέρους της Κύπρου.

    Εκατέρωθεν χαιρετίστηκε το υψηλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των αντίστοιχων Κοινοβουλίων τους και υπογραμμίστηκε η ύπαρξη ευρέων προοπτικών για περαιτέρω ενίσχυσή τους σε όλους τους τομείς και επίπεδα.

    [02] ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ

    Συνεχίζονται οι διαδικασίες γεώτρησης από την Noble Energy στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και η πρώτη φάση λήψης δειγμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δυόμιση μήνες ενώ θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση ερευνών και αναλύσεων η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και θα δώσει σαφή εικόνα για το μέγεθος και την ποιότητα του κοιτάσματος.

    Αυτό δήλωσε το απόγευμα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης , τονίζοντας παράλληλα ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και προβαίνουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και διευθετήσεις για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η προσπάθειά μας``.

    Απηύθυνε την ίδια ώρα έκκληση για ενότητα προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία οι στόχοι μας.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η Κυβέρνηση έχει χειριστεί τα ζητήματα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της διαδικασίας ανεύρεσης υδρογονανθράκων με ``σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, εμπιστευτικότητα και ψυχραιμία και με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσει``. ``Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και προσγειωμένοι μακριά από ακρότητες, εξάρσεις και αδικαιολόγητη ανησυχία και τα ΜΜΕ έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση``, συνέχισε.

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε παράλληλα ότι στην προσπάθειά της αυτή η Κύπρος έχει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και εξέφρασε ευχαριστίες προς όλες τις χώρες και την ΕΕ ``που έχουν υπερασπιστεί το κυριαρχικό μας δικαίωμα``.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες στο διεθνή χώρο, με στόχο τη δημιουργία μιας ``ασπίδας`` διεθνούς στήριξης στις προσπάθειες μας.

    [03] ΤΣΕΛΕΠΗΣ - ΑΟΖ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τυχόν συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους για την οριοθέτηση ΑΟΖ ή την υφαλοκρηπίδα, από άποψη διεθνούς Δικαίου, θα αξίζει τόσα όσα και το χαρτί πάνω στο οποίο θα είναι γραμμένη, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο νομικός διεθνολόγος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζος Τσιελεπής, απευθύνοντας ταυτόχρονα πρόσκληση στην τουρκοκυπριακή πλευρά για συνεργασία ώστε να λυθεί το Κυπριακό το συντομότερο και να επωφεληθούμε από κοινού τον φυσικό πλούτο της Κύπρου.

    Σχολιάζοντας στο ΚΥΠΕ δηλώσεις του συμβούλου του Τ/κ ηγέτη, Κουντρέτ Οζερσάι, ο κ. Τσιελεπής είπε ότι ο κ. Οζερσάι αναφερόμενος στο 1963 ξεχνά το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ που εγκρίθηκε το 1964. Το ψήφισμα αυτό, πρόσθεσε, δεν είναι τυχαίο και δεν εγκρίθηκε επειδή υπήρχαν τότε συσχετισμοί υπέρ της ε/κ πλευράς, αλλά «διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί είναι αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι η συνέχεια ενός κράτους δεν εξαρτάται από εσωτερικές ανωμαλίες, συνταγματικές ή άλλες, όσο σοβαρές και αν είναι αυτές».

    Η συνέχεια, σημείωσε, ήταν με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, όταν εγκρίθηκε το ψήφισμα 541 του ΣΑ του ΟΗΕ που επίσης δεν είναι τυχαίο, όπως επεσήμανε. «Θεωρεί την ανακήρυξη της λεγόμενης τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου νομικά άκυρη, τη θεωρεί δηλαδή παράνομη, το θεωρεί ψευδοκράτος και γι αυτό καλεί τα κράτη να μην το αναγνωρίσουν». Το να λέει η τουρκική και η τ/κ πλευρά ότι το ψευδοκράτος μπορεί να μην είναι αναγνωρισμένο, αλλά δεν παύει να είναι «κράτος», αποκρύβουν την πραγματικότητα γιατί ο λόγος για τον οποίο δεν είναι αναγνωρισμένο είναι επειδή είναι παράνομο, σημείωσε.

    [04] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Οι προειδοποιήσεις της Τουρκίας κατά της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ ή κατά της εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων φυσικών πόρων της Κύπρου ακούγονται σαν ψευδοπαλληκαρισμοί και αποτελούν απλά ακόμα μια προσπάθεια της Τουρκίας να παγιώσει την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η Αμερικανίδα βουλευτής Σέλλι Μπέρκλεϊ.

    Η κ. Μπέρκλεϊ επισημαίνει πως ``αντί να συναινεί σε αυτή τη συμπεριφορά, η διεθνής κοινότητα πρέπει να καλέσει την Τουρκία να τερματίσει πάραυτα την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και τη χρήση τακτικών εκφοβισμού κατά του κράτους του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων στην κοινότητα της Μεσογείου``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 September 2011 - 17:29:13 UTC