Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΕΛΗ ΣΑ ΟΗΕ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ - ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • [04] CERN - ΚΥΠΡΙΟΣ - ΝΕΤΡΙΝΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΜΕΛΗ ΣΑ ΟΗΕ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας παρέθεσε γεύμα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο παρακάθισαν και η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Μηνάς Χατζημιχαήλ κ.α.

    Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα πέντε μόνιμα μέλη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Η ίδια πηγή χαρακτήρισε τη συζήτηση που διεξήχθη εποικοδομητική. Τα πέντε μόνιμα μέλη, είπε, βρήκαν ενδιαφέρουσα τη θέση της κυπριακής πλευράς για συνεκμετάλλευση μετά τη λύση, αλλά και την άποψη του Προέδρου πως από τα πιθανά έσοδα θα ωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι ακόμη και χωρίς λύση.

    Εξάλλου, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής τίμησε στη διάρκεια του ετήσιου επισήμου δείπνου της τον φιλέλληνα γερουσιαστή του Μέριλαντ Μπεν Κάρντιν, τόσο για τη σταθερή υποστήριξη που παρέχει στην πολυετή του παρουσία στο Κογκρέσο στην Κύπρο και την Ελλάδα, όσο και για το γεγονός ότι ως συμπρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη με πρωτοβουλία του εστάλη επιτροπή στα κατεχόμενα, η οποία εξέδωσε ένα αποκαλυπτικό πόρισμα που στηλιτεύει την καταστροφή της κυπριακής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς από τους Τούρκους.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συνεχάρη τον τιμώμενο, τους υπόλοιπους φιλέλληνες πολιτικούς που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, αλλά και την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και τον Πρόεδρό της για το έργο που επιτελεί, τόσο στην παροικία, όσο και στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον, καθώς κερδίζει βουλευτές και γερουσιαστές οι οποίοι συνδράμουν την Κύπρο στον αγώνα της.

    ``Αυτοί οι πολιτικοί σώζουν κατά τη δική μου εκτίμηση την τιμή των ΗΠΑ, σ ότι αφορά στην Κύπρο και τον λαό της», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι κάθε φορά που βρίσκεται κοντά στην Ομογένεια νιώθει ανακούφιση και αντλεί δύναμη.

    «Και το λέγω αυτό με ευχαρίστηση και είμαι ευτυχής γι αυτό γιατί φεύγω από την Κύπρο δυστυχής. Γιατί το εσωτερικό μας μέτωπο είναι δυστυχώς θρύψαλα. Γιατί είναι διασπασμένο στα εξ ων συνετέθη. Ολα θυσιάζονται στο βωμό σκοπιμοτήτων. Κι είναι αλήθεια πως όταν έρχομαι εδώ και σας βλέπω ενωμένους ως μία γροθιά, λέγω υπάρχει ελπίδα».

    Ο κ. Χριστόφιας εξήρε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στην Ομογένεια ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, του οποίου το εγκώμιο έπλεξε για την πνευματικότητα, την αγνότητα και τον πατριωτισμό του και τον ευχαρίστησε για τα όσα κάνει για την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε δημόσια την Ελλάδα για την συμπαράσταση και συμπαράταξη τονίζοντας ότι «οι σχέσεις με την Κύπρο είναι διαχρονικές και αδελφικές. Και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην οποία ασφαλώς είμαστε αλληλέγγυοι η Κύπρος και το Κυπριακό για την ελληνική Κυβέρνηση είναι στην πρώτη γραμμή. Είναι πλήρης και απόλυτη η στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κύπρος αντιμετωπίζει την επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία αναβαθμίζεται στην περιοχή, μετατρέπεται σε μία αναδυόμενη περιφερειακή υπερδύναμη.

    «Ως οικονομική δύναμη, αγορά και ως πολιτικοστρατιωτική δύναμη, δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτόν της. Η εξωτερική πολιτική της χαρακτηρίζεται από μία έπαρση και κυνισμό, που νομίζω στο τέλος της ημέρας θα στραφεί εναντίον της. Οταν έχεις δύναμη και δεν ξέρεις πως μπορείς να τη χειριστείς, στο τέλος μπορείς να ζημιώσεις και εσύ ο ίδιος».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε «αλλοπρόσαλλη» την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό και ανέφερε ως παραδείγματα τις πρόσφατες αναφορές Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του, που επέκρινε το Ισραήλ γιατί δεν σέβεται δεκάδες ψηφίσματα του Σ.Α. για τους Παλαιστίνιους.

    «Εχει δίκιο, όμως ο τελευταίος που θα μπορούσε να κατηγορήσει το οποιονδήποτε κατακτητή ο οποίος περιφρονεί τα ψηφίσματα των ΗΕ είναι ο κ. Ερντογάν», καθώς υπάρχουν ακόμη περισσότερα ψηφίσματα του Σ.Α. που καταδικάζουν την εισβολή, την κατοχή, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αναγνώριση του ψευδοκράτους κ.α.

    Αναφέρθηκε και στις απειλές της Τουρκίας για αποτροπή του αναφαίρετου κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου να εξερευνήσει το βυθό της οικονομικής της ζώνης για ανεύρεση υδρογονανθράκων.

    «Ευτυχώς, το Σ.Α., η κάθε χώρα ξεχωριστά, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι αυτό αρκετό; Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι αρκετό γιατί ο κ. Ερντογάν διέταξε πλοία και υποβρύχια να πλέουν γύρω από την πλατφόρμα και αεροπλάνα από πάνω».

    Παράλληλα επέκρινε την διπλή παρανομία της σύναψης ούτω καλούμενης συμφωνίας με το ψευδοκράτος, για «οριοθέτηση οικονομικής ζώνης``. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε από την πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων και απάντησε σκληρά στις επικρίσεις που δέχθηκε στη Λευκωσία.

    «Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι εμφανίστηκαν ηγέτες πολιτικών κομμάτων, επειδή ο Πρόεδρος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης διακήρυξε ότι έτσι κι αλλιώς οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας ως ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχουν να ωφεληθούν κι αυτοί από τα κέρδη που θα αποκομίσει ο κυπριακός λαός, εμφανίστηκαν να ασκήσουν κριτική. Αυτό είναι δυστυχώς το χάλι μας στην Κύπρο. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα συνετιστούμε όλοι και θα θέσουμε τον τόπο μας πάνω από τον εαυτό μας. Αρκετά έχουμε υποστεί ως χώρα, αρκετές φορές έχουμε κάνει απόπειρες αυτοκτονίας», είπε.

    Συγχαίροντας το γερουσιαστή Κάρντιν και τους Αμερικανούς πολιτικούς που μίλησαν στην εκδήλωση για το θάρρος τους και την υπεράσπιση των δικαίων του κυπριακού λαού, συμφώνησε με αναφορά της Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ιλιάνα Ρις Λετίνεν για την ανάγκη ο νέος Αμερικανός πρέσβης να μην διάκειται εχθρικά προς την υπόθεση της Κύπρου.

    «Εύχομαι αυτά που είπε η κ. Ρος-Λετίνεν να γίνουν πραγματικότητα, γιατί μας αξίζουν καλύτεροι Πρέσβεις των ΗΠΑ στην Κύπρο. Εύχομαι κι ελπίζω ο νέος Πρέσβης να είναι όπως κάποιους προηγούμενους, οι οποίοι πράγματι τίμησαν τη θέση τους ως Πρέσβεις των ΗΠΑ».

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε το ακροατήριο πως παρά τις δυσκολίες, η Κύπρος θα τα φέρει βόλτα, γιατί ο λαός έχει αποθέματα πατριωτισμού και θα το αποδείξει ακόμη μία φορά.

    «Πέραν των όσων είπα προηγούμενα, μπορεί να μας αξίζουν καλύτεροι ηγέτες, μη εξαιρουμένου και του εαυτού μου. Εύχομαι και ελπίζω ότι η ηγεσία αυτής της χώρας θα αρθεί τελικά στο ύψος των περιστάσεων που δεν είναι απλές, αλλά δύσκολες». Και που πέραν της Τουρκίας, «έχουμε και τον κακό μας εαυτό και πρέπει να καταπολεμήσουμε και τα δύο``.

    Καταλήγοντας, κάλεσε τους Κύπριους της Αμερικής που αποκάλεσε «καλό εαυτό της Κύπρου» - να παραμείνουν όπως είναι και ενωμένοι, για να έχει η Κύπρος στήριγμα.

    Τον γερουσιαστή Κάρντιν παρουσίασε ο προκάτοχός του στην Γερουσία, Πολ Σαρμπάνης, που εξήρε τον ενδιαφέρον του τιμωμένου για την Κύπρο και τα εθνικά μας θέματα. Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ιλιάνα Ρις Λετίνεν και το μέλος της επιτροπής βουλευτής Μάικ Γκρίμ, ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης Γιώργος Τσούνης κι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, που μετέφερε το θερμό χαιρετισμό του Ελληνα Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κυπριακό λαό.

    Ο γερουσιαστής Κάρντιν χαρακτήρισε την Τουρκία επικίνδυνη για ολόκληρη την περιοχή και τόνισε πως ο ίδιος υποστηρίζει την Κύπρο και τονίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της γιατί είναι το σωστό.

    Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ είπε πως δεν τον ενδιαφέρει πως θα αποκαλείται η λύση του Κυπριακού, αρκεί να εγγυάται την επιστροφή όλων των προσφύγων και στις περιουσίες τους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου για όλους τους πολίτες της Κύπρου.

    Ο πρόεδρος της ΚΟΑ Πανίκος Παπανικολάου διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Ομοσπονδία και η παροικία εφαρμόζουν στην πράξη την ενότητα.

    Εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι καθώς η Κύπρος περνά δύσκολες ώρες, η κυπριακή παροικία στέκεται στο πλευρό της.

    [02] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Σταύρος Λαμπρινίδης και Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και συζήτησαν τις διμερείς τους σχέσεις, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και την κατάσταση γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ανάγκη για μείωση της έντασης, αναφέροντας ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν συμβάλλουν στη διατήρηση της σταθερότητας.

    Από τουρκικής πλευράς επαναλήφθηκαν οι πάγιες θέσεις που έχουν εκφραστεί και δημοσίως. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι απαντά σε μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων και δεν επιδιώκει περαιτέρω ένταση.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ - ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Την επιστροφή των τοιχογραφιών της Εκκλησίας του Αγίου Θεμωμιανού (Ευφημιανού) Λύσης από το Ιδρυμα Μενίλ στο Χιούστον του Τέξας, στις ΗΠΑ ανακοινώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αυτό γίνεται σύμφωνα με τους όρους της σχετικής συμφωνίας δανείου, ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και το Ιδρυμα Μενίλ που λήγει στις 14/2/2012.

    Η επιστροφή των τοιχογραφιών, που παράνομα αποκολλήθηκαν από Τούρκους αρχαιοκάπηλους από την Εκκλησία του Αγίου Ευφημιανού μετά την εισβολή, αποτελεί σύμβολο ελπίδας για ολόκληρο τον κυπριακό λαό και δυναμώνει την πίστη για τη δικαίωση του αγώνα του για ελευθερία και επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες, αναφέρει η ανακοίνωση, κάνοντας λόγο σε καταστροφή και λεηλασία της θρησκευτικής κληρονομιάς κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η επιστροφή των τοιχογραφιών, προστίθεται, αποτέλεσε προσωπικό όραμα και στόχο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσοστούμου και επιτεύχθηκε κατόπιν συντονισμού των προσπαθειών της Εκκλησίας της Κύπρου και των αρμοδίων φορέων της Κυπριακής Δημοκρατίας που εργάστηκαν υπό την προσωπική καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε αγαστή συνεργασία με το Ιδρυμα Μενίλ.

    Η Εκκλησία εκφράζει ευχαριστίες προς το Ιδρυμα Μενίλη για τη δέσμευσή του για επιστροφή των τοιχογραφιών και ελπίζει ότι αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα για πολλούς άλλους οργανισμούς, μουσεία, ακόμα και ιδιώτες.

    [04] CERN - ΚΥΠΡΙΟΣ - ΝΕΤΡΙΝΟ

    Τα νετρίνο (υποατομικά σωματίδια) κινούνται με ταχύτητα 60 νανοδευτερολέπτων (περίπου 0,0025%) πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός. Μια ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τη μεγαλύτερη θεωρία στην οποία στηρίζεται η Φυσική Επιστήμη σήμερα, τη θεωρία της σχετικότητας.

    Στο αποτέλεσμα αυτό κατέληξε μια ομάδα επιστημόνων, μεταξύ αυτών και ένας Κύπριος, ο Μάρκος Δράκου, του πειράματος ``Οπερα`` μετά από 3 χρόνια μετρήσεων, στα 1400 μέτρα κάτω από τη γη και σε απόσταση 732 χιλιομέτρων από το Cern στα γαλλο-ελβετικά σύνορα στο υπόγειο Εθνικό Εργαστήριο Γκραν Σάσο της Ιταλίας.

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων για πρώτη φορά σε ειδικό επιστημονικό σεμινάριο στο Cern, όπου απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα για το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος, ο κ. Δράκου ανέφερε ότι εδώ και 3 χρόνια έκαναν συνεχώς μετρήσεις και προσλάμβαναν δεδομένα ώστε να μειώσουν το στατιστικό λάθος στο επίπεδο του συστηματικού λάθους που βρίσκεται σήμερα.

    ``Αυτό τον καιρό είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα. Ποτέ βέβαια δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλά περιμένουμε να μας επιβεβαιώσει κάποιο άλλο πείραμα``.

    Ανάλογο πείραμα, πρόσθεσε, διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Αμερική, σ` ένα εργαστήριο υψηλών ενεργειών στο Σικάγο, όπου ακολουθείται η ίδια περίπου μεθοδολογία μέτρησης της ταχύτητας των νετρίνο και σε ένα περίπου χρόνο αναμένεται τα αποτελέσματα να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν τα αποτελέσματα του ``Οπερα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 24 September 2011 - 9:29:13 UTC