Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΟΖ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΕΡΟΓΛΟΥ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΔ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΟΖ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, σημειώνοντας ότι η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει όμηρος της απροθυμίας της Τουρκίας να συνεργαστεί για λύση και να μην ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι στο άκουσμα της διεξαγωγής ερευνητικής γεώτρησης, η Τουρκία έχει εντείνει τις προκλήσεις της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσπαθώντας να εμποδίσει ή και να ακυρώσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου.

    Η Τουρκία με προκλήσεις και απειλές παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα την οποία καλείται να σεβαστεί, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η ΕΕ, η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να συνεχίσει να στρέφεται προς την Τουρκία και να απαιτήσει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, να απαιτήσει τερματισμό των προκλήσεων σε βάρος της Κύπρου που αποτελούν πηγή έντασης και κινδύνων στην περιοχή.

    Χαρακτήρισε, παράλληλα, προφάσεις εν αμαρτίαις τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις έρευνες στην ΑΟΖ.

    ``Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θέτουν θέμα αρνητικής χρονικής συγκυρίας σχετικά με τις έρευνες, που επηρεάζει τάχα δυσμενώς τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Είναι οι δύο κοινότητες που συμμετέχουν άρα δεν μπορεί να τίθεται τέτοιο θέμα είτε από την τουρκική πλευρά είτε από οποιοσδήποτε άλλους. Δεν υπάρχει διασύνδεση των ερευνών για υδρογονάνθρακες με την εν εξελίξει διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού``.

    Υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να παραμένει όμηρος της απροθυμίας της Τουρκίας να συνεργαστεί για λύση και να μην ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επανέλαβε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

    ``Τις έρευνες θα τις συνεχίσουμε, πάντοτε ενεργώντας αυστηρά στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου``, διαβεβαίωσε.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε ότι ποτέ δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση, που είναι ο διαχρονικός στόχος των επεκτατιστών της Τουρκίας και των σοβινιστικών κύκλων της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η λύση μιας επανενωμένης Κύπρου δεν είναι αόριστη, έχει ένα πλαίσιο πολύ συγκεκριμένο το οποίο περιγράφεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και στηρίζεται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης, είπε, δεν έγκειται στο στόχο της λύσης, αλλά οφείλεται στην παρελκυστική στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία αρνείται να εναρμονίσει τις θέσεις της με τη συμφωνημένη βάση λύσης.

    ``Εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα και θα το ξεπεράσουμε όχι εγκαταλείποντας τις συμφωνίες τις οποίες έχουμε συνομολογήσει, αλλά παραμένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις μας``, συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι μια ενδεχόμενη αποδέσμευσή μας από τις Συμφωνίες θα αποτελέσει μεγάλο δώρο στην τουρκική πλευρά, η οποία προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτές.

    ``Η ασυνέπεια της τουρκικής πλευράς θα πρέπει να ενισχύει τη δική μας συνέπεια. Παρά τη συναισθηματική πίεση που προκαλεί η αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, οφείλουμε να είμαστε συνεπείς για να μην της επιτρέπεται να υπαναχωρεί. Κι όταν το κάνει, να είναι υπόλογη στη διεθνή κοινότητα και να φέρει την ευθύνη για τη μη επίτευξη λύσης``, επισήμανε.

    Οπως είπε, το συναίσθημα δεν μπορεί να μας καθοδηγεί στην πολιτική μας δράση, γιατί πολλές φορές παραπλανεί και οδηγεί σε λάθος εκτιμήσεις και αποφάσεις.

    ``Η διαμόρφωση πολιτικής πρέπει να γίνεται με τη λογική, επιμετρώντας όλα τα δεδομένα στο εσωτερικό και διεθνώς``, συνέχισε.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση είναι πολιτική ρεαλιστική που στηρίζεται σε αρχές.

    ``Αυτή την πολιτική ακολουθούμε στο Κυπριακό και σε όλα τα μεγάλα θέματα που άπτονται των ζωτικών συμφερόντων της χώρας και του λαού μας. Με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Χωρίς συνθήματα και ψηλούς τόνους, διεκδικούμε και ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους μας. Οπως κάνουμε στο πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας``, είπε.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, λέγοντας ότι όποτε ο λαός μας ήταν ενωμένος, αντιμετώπιζε με επιτυχία τις προκλήσεις, τις απειλές και τις συνωμοσίες.

    ``Οποτε ήταν διχασμένος και διασπασμένος τότε προέκυπταν συμφορές και τραγωδίες. Αυτή η ιστορική πραγματικότητα αποτυπώθηκε στο σύνθημα: «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος»``, είπε.

    Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ, το Κίνημα της Αριστεράς διαχρονικά αγωνίστηκαν και καθοριστικά συνέβαλαν για την οικοδόμηση ενότητας και σύμπνοιας ανάμεσα στο λαό.

    ``Μεγάλη, τεράστια ήταν η προσφορά του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος για την αντιμετώπιση των συνωμοσιών σε βάρος της Κύπρου, αλλά και για την αντιμετώπιση της υπόσκαψης των θεσμών, της δημοκρατίας και της νομιμότητας``, συνέχισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι στην περίοδο που διερχόμαστε, με την Τουρκία να απειλεί και να προκαλεί, το χειρότερο που μπορεί να επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο είναι η πολυδιάσπαση.

    ``Και δυστυχώς, αυτό συμβαίνει στις μέρες μας. Το εσωτερικό μέτωπο έχει σμπαραλιάσει. Ασφαλώς, η κάθε πολιτική δύναμη δικαιούται να κάνει τους σχεδιασμούς της και ανάλογα να πολιτεύεται. Δεν μπορεί όμως τα πάντα να θυσιάζονται στο βωμό των επερχόμενων προεδρικών εκλογών``, είπε.

    Δεν μπορεί, συνέχισε, να προωθούνται και να ενθαρρύνονται συμπεριφορές που υποσκάπτουν θεσμούς, και ειδικά το θεσμό της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την επιβίωση και τη λειτουργία του κράτους.

    ``Κι αυτό δυστυχώς συμβαίνει ειδικά μετά από την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί. Η ενότητα πρέπει να κυριαρχήσει ανεξαρτήτως των διαφορών και των διαφωνιών. Η ενότητα δεν είναι μόνο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι θέμα και του Προέδρου, αλλά και όλων των πολιτικών δυνάμεων``, πρόσθεσε.

    Οπως είπε, για την οικοδόμηση ενότητας είναι προϋπόθεση ο σεβασμός στους θεσμούς, η στήριξη των θεσμών, η ύπαρξη αλληλοσεβασμού και πρόσθεσε ότι αν δεν επικρατήσει αυτό το πνεύμα, τότε δυσχεραίνεται η προσπάθεια αντιμετώπισης των κινδύνων.

    Κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να στείλουν όλοι μαζί το μήνυμα: «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος».

    Αναφερόμενος στην επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, είπε ότι την τιμούμε συνεχίζοντας τον αγώνα για λύση που θα δώσει τη δυνατότητα στους Ελληνοκύπριους, στους Τουρκοκύπριους, στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους μαζί να οικοδομούν την κοινή τους πατρίδα σε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας.

    ``Τιμούμε την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας ασκώντας με σύνεση και αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Τιμούμε την ανεξαρτησία στηρίζοντας τις κατακτήσεις του λαού μας έστω κι αν οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης``, κατέληξε.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ-ΕΡΟΓΛΟΥ - ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Νέα συνάντηση έχουν την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Σύμφωνα με τα ΗΕ, στη συνάντηση οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας, ενώ στην προηγούμενη συνάντηση, την Τρίτη, συζήτησαν θέματα που αφορούν την ΕΕ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση της Τρίτης, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες θα εισέλθουν σε μία νέα φάση.

    «Αυτή η φάση θα μας οδηγήσει στη συνάντηση με τον ΓΓ, δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει οποιαδήποτε ημερομηνία, αλλά μάλλον θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου. Η νέα φάση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Οκτωβρίου,» είπε στις δηλώσεις του. Το πώς θα κυλήσει η συνάντηση με τον ΓΓ θα εξαρτηθεί από το τι θα έχουμε επιτύχει μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, πρόσθεσε.

    [03] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της αμερικανικής Κυβέρνησης γύρω από τις κυπριακές έρευνες/γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες, ανασκευάζοντας προηγούμενες δηλώσεις της εκπροσώπου του, Βικτώριας Νούλαντ.

    Κληθείς να ξεκαθαρίσει την αμερικανική θέση, ο εκπρόσωπος Μαρκ Τόνερ, αφού υποστήριξε αρχικά ότι ίσως κάποιες από τις δηλώσεις Νούλαντ ερμηνεύτηκαν αποσπασματικά, είπε: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγουν έρευνες για ενέργεια. Εχοντας μία αμερικανική εταιρεία αναμειγμένη στην ανάπτυξη των (ενεργειακών) πόρων της Κύπρο είναι επίσης θετικό». Ο κ. Τόνερ επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ, ότι «συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για να επανενώσει τη νήσο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

    Τόνισε ότι η Κυβέρνησή του «συνεχίζει να πιστεύει ότι όλοι οι ενεργειακοί και φυσικοί πόροι της νήσου θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» και ότι «δεν πιστεύουμε πως υπάρχει ανάγκη η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων να παρεμποδίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών». Ο κ. Τόνερ απέφυγε να σχολιάσει ερώτηση για τις απειλές που εξακόντισε σε βάρος της Κύπρου ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΔ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

    Τη δέσμευση όλων των μελών του νομοθετικού σώματος για συνέχιση του αγώνα προς διασφάλιση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ``μέσω των λειτουργικών της θεσμών``, είπε ο κ. Ομήρου σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας, με την ευκαιρία της 51ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ``θα διασφαλίζει απρόσκοπτα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του συνόλου του λαού της και θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον γεφυροποιό της ρόλο μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, προς όφελος και των λαών της ευρύτερης περιοχής``.

    Το Σάββατο, όπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, ``η Κυπριακή Δημοκρατία εορτάζει την 51η επέτειο της ανεξαρτησίας της`` και, ``με την ευκαιρία αυτή, τιμούμε όσους αγωνίσθηκαν για τη δημιουργία του κυπριακού κράτους και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία, τον αντιαποικιακό αγώνα του 1955-1959, αλλά και όσους συνέβαλαν στην πρόοδο και την ανάδειξη της Κύπρου και της κοινωνίας της, στην όποια έκφανση της πολιτικής, πολιτιστικής, επιστημονικής και οικονομικής ζωής``.

    Στη διάρκεια των 51 ετών ύπαρξής της, ``η Κυπριακή Δημοκρατία``, συνέχισε ο κ. Ομήρου, ``επέτυχε πολλά`` και ``η συνεχής προσπάθεια, που καταβλήθηκε για πρόοδο και ανάπτυξη, συνέβαλε στην πρόοδο του λαού της, στην οικοδόμηση της δημοκρατίας και στο σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη``. Ταυτοχρόνως, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, η Κυπριακή Δημοκρατία ``γνώρισε στιγμές διεθνούς καταξίωσης, μεταξύ άλλων επιτυγχάνοντας την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας και θα προεδρεύσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 September 2011 - 9:29:12 UTC