Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-09-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ
  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΝΕΑ ΦΑΣΗ
  • [03] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

    Είναι αδιαπραγμάτευτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και δεν πρόκειται να παρασυρθεί από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις απειλές με έντονη πολιτική και διπλωματική δράση, επανέλαβε για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε διάγγελμα που απηύθυνε απόψε με την ευκαιρία της 51ης επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Διεμήνυσε στους Τ/κ ότι η κερδοφόρα εκμετάλλευση υδρογονανθράκων θα πάρει μερικά χρόνια και αν μέχρι τότε δεν λυθεί το Κυπριακό ώστε να καρπωθούμε τα κέρδη από κοινού, ``θα είμαστε ως ηγεσίες υπόλογοι στις δύο κοινότητες, υπόλογοι σε ολόκληρο τον Κυπριακό λαό``.

    Ανέφερε επίσης ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών λόγω της παρελκυστικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και των δυμφωνιών υψηλού επιπέδου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, λέγοντας ότι ειδικότερα μετά τα γεγονότα στο Μαρί, υπήρξαν ζημιογόνες συμπεριφορές για τους θεσμούς και ειδικά για το θεσμό της Προεδρίας.

    Σε ό,τι αφορά την επέτειο της Ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος είπε ότι τιμούμε την επέτειο με υπερηφάνεια αλλά και περίσκεψη και προβληματισμό.

    ``Υπερηφάνεια για τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της χώρας και του λαού μας, περίσκεψη και προβληματισμό για την τραγική κατάσταση που προκάλεσαν στην πατρίδα μας το 1974 το φασιστικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β και η τουρκική εισβολή και κατοχή``, σημείωσε.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι ``η ανεξαρτησία αποτελεί την κορυφαία κατάκτηση του λαού μας`` για την οποία απαιτήθηκαν θυσίες τόσο για την επίτευξη αλλά και για την διαφύλαξή της.

    Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η συνέχιση της κατοχής είναι διαρκής απειλή για την πατρίδα μας και ότι η επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.

    ``Ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των εμποδίων που προκαλεί η παρελκυστική στάση της τουρκικής πλευράς, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για λύση``, είπε ο Πρόεδρος, για να προσθέσει ότι ``είμαστε πανέτοιμοι για ένα έντιμο συμβιβασμό, για λύση σύντομα, όχι όμως για μια όποια λύση``.

    Επανέλαβε ότι θέλουμε λύση που να στηρίζεται σε αρχές, δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική, που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

    ``Παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή τη λύση, τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στα πλαίσια της οποίας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν ξανά μαζί να ζήσουν και να συνεργαστούν, θα μπορούν ξανά μαζί να οικοδομούν ένα καλύτερο μέλλον για όλους, χωρίς συγκρούσεις και εντάσεις, χωρίς συρματοπλέγματα διαχωρισμού, πραγματικοί αφέντες στον τόπο μας χωρίς καμιά ξένη δύναμη να μπορεί να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της πατρίδας μας``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Συνέχισε λέγοντας ότι η διχοτόμηση δεν μπορεί να αποτελέσει λύση γιατί διαιωνίζει τους κινδύνους, την παρουσία της Τουρκίας στο νησί, ακυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας που η Τουρκία παραβιάζει από το 1974.

    ``Η ετοιμότητά μας για ένα έντιμο συμβιβασμό δεν αποδυναμώνει την αποφασιστικότητά μας για διαφύλαξη και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους μας, ενεργώντας στη βάση του διεθνούς δικαίου και αναπτύσσοντας έντονη διεθνή δράση, ασκούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, προωθούμε με υπευθυνότητα και σύνεση τα συμφέροντα του λαού μας``, τόνισε.

    Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, είπε ότι οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου ``είναι απόρροια αυτής της πολιτικής που θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε``, στέλλοντας μήνυμα σε όσους επιχειρούν να αμφισβητήσουν αυτό το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ``τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, είναι αδιαπραγμάτευτα``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι με τη συμπεριφορά της ``προσπαθεί να παρεμποδίσει την άσκηση ενός αυτονόητου κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου και να εξισώσει το ψευδοκράτος με το νόμιμο κράτος``.

    ``Ο θόρυβος, οι απειλές και οι επεμβάσεις της Τουρκίας είναι άνευ αντικειμένου, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις που προδίδουν επεκτατικές βλέψεις κατά της Κύπρου``, ανέφερε.

    ``Θέλω να διαμηνύσω στους Τουρκοκύπριους ότι η κερδοφόρα εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που πιθανόν να ανευρεθούν στη θαλάσσια αποκλειστική ζώνη της χώρας μας θα πάρει μερικά χρόνια, μέχρι τότε αν δεν λύσουμε το Κυπριακό ώστε να καρπωθούμε από κοινού αυτά τα κέρδη θα είμαστε ως ηγεσίες υπόλογοι στις δύο κοινότητες, υπόλογοι σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό, η υπόθεση `υδρογονάνθρακες` αποτελεί πρόκληση, αποτελεί ευκαιρία για λύση του Κυπριακού σύντομα``, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος κάλεσε την Αγκυρα να τερματίσει τις προκλήσεις που δημιουργούν κινδύνους στην περιοχή και να συνεργαστεί για επίτευξη λύσης.

    Απευθύνθηκε και στη διεθνή κοινότητα, λέγοντας ότι ``πρωτίστως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, οφείλει να αναλάβει μια τέτοια δράση``.

    ``Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί χώρες μέλη του ΣΑ, μόνιμα και μη μόνιμα, καθώς και διάφορες άλλες χώρες με ξεκάθαρο τρόπο στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζουμε προς την κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και το λαό της Ελλάδας που σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό μας και ολόψυχα να μας συμπαρίσταται και να μας στηρίζει``, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση λέγοντας ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα, ``καταμερίζοντας τα βάρη με όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένο τρόπο, λαμβάνει μέτρα για την επίλυση συσσωρευμένων για δεκαετίες διαθρωτικών προβλημάτων, με σεβασμό στις συλλογικές κατακτήσεις των εργαζομένων και το κοινωνικό διάλογο``.

    ``Πρέπει απ όλους να γίνει κατανοητό ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβάλλεται η συμβολή όλων, η κοινή προσπάθεια όλων, μακριά από λαϊκισμό και ισοπέδωση, μακριά από καταστροφολογίες και κινδυνολογίες, είναι η ώρα της ανάληψης ευθύνης απ όλους για το καλό του τόπου μας``, ανέφερε.

    Απηύθυνε έκκληση για τη ``μεγαλύτερη δυνατή ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο``, λέγοντας ότι με την Τουρκία να απειλεί και να προκαλεί, ``είναι ό,τι χειρότερο η πολυδιάσπαση του εσωτερικού μετώπου και η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να μας ικανοποιεί``.

    ``Ιδιαίτερα μετά την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί υπήρξαν συμπεριφορές ζημιογόνες για τους θεσμούς και ειδικά για το θεσμό της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την επιβίωση και τη λειτουργία του Κράτους, η ενότητα πρέπει να κυριαρχήσει, να κυριαρχήσει ο σεβασμός προς τους θεσμούς και ο αλληλοσεβασμός``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος είπε ότι ``όλοι μαζί, Κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις και λαός, να στείλουμε το μήνυμα `Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος``` και πρόσθεσε ότι ``με κοινή προσπάθεια, ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά και σημαντικά για την πατρίδα και το λαό μας``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ως Κυβέρνηση, ``αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα τις καταστροφικές συνέπειες από την έκρηξη στο Μαρί, λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στους εργαζόμενους``.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι ``δημιουργούμε νέες προοπτικές για τον τόπο με την προσπάθεια για αξιοποίηση ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενισχύουμε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς, παραμένουμε προσηλωμένοι σε σωστή και δίκαιη υπό τις περιστάσεις λύση του κυπριακού και ετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης``.

    ``Τιμούμε την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με το βλέμμα στραμμένο προς ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο μέλλον``, κατέληξε.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΝΕΑ ΦΑΣΗ

    Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η συζήτηση από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων όλων των κεφαλαίων στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και μια πιο εντατική φάση θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα, με τη συζήτηση να αγγίζει όλα τα κεφάλαια, δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Λίζα Μπάτενχαιμ.

    Σε σύντομη δήλωσή της μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, η κ. Μπάτενχαϊμ ανέφερε ότι «οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα και αντάλλαξαν απόψεις για τις εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας», προσθέτοντας ότι «θα συναντηθούν ξανά την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου στις 10:00».

    «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκατεσσάρων συναντήσεων τους», είπε, «κάλυψαν όλα τα κεφάλαια», συμπληρώνοντας ότι «την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν σε μια πιο εντατική φάση συζήτησης όλων των κεφαλαίων».

    [03] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Παρά την έλλειψη συμβολής της τουρκικής πλευράς για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα βασίζεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και παρά την εμμονή της Τουρκίας στην επιβολή νέων τετελεσμένων, η Ελλάδα εξακολουθεί να πιστεύει στην ανάγκη και τη δυνατότητα της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, μέσω της εν εξελίξει διαπραγματευτικής προσπάθειας που ξεκίνησε και συνεχίζεται ως αποτέλεσμα των δικών σας πρωτοβουλιών και εποικοδομητικών προτάσεων.

    Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με την ευκαιρία της 51ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα φεισθεί προσπαθειών και αποφασιστικότητας, μέχρι να δικαιωθεί η κυπριακή υπόθεση. Με όλες της τις δυνάμεις, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε συνδρομή και υποστήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνει.

    Ο κ. Παπούλιας απευθύνει εκ μέρους του ολόκληρου του ελληνικού λαού και του ίδιου προσωπικά τις πιο εγκάρδιες ευχές για την ελευθερία και την ευημερία του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    ``Ο σεβασμός της κυπριακής ανεξαρτησίας, η διαρκής συνεργασία και ο πλήρης συντονισμός με την κυπριακή Κυβέρνηση συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ελλάδος στο Κυπριακό, το οποίο παραμένει το κορυφαίο ζήτημα της εξωτερικής της πολιτικής. Κοινός στρατηγικός μας στόχος είναι η λήξη της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της μαρτυρικής νήσου, στο πλαίσιο μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα βασίζεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ``, σημειώνει.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - FIR ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

    Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πολιτική απόφαση για να δοθεί άδεια σε πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, προσθέτοντας πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο επίπεδο του Υπουργείου Εξωτερικών με την προεδρία της Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο αεροδρόμιο Λάρνακας και κληθείς να σχολιάσει το θέμα των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ο Υπουργός είπε ότι «οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου θα πρέπει να τις διαχωρίσουμε σε παραβιάσεις οι οποίες γίνονται στην κατεχόμενη Κύπρο. Μέχρι στιγμής δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου ότι υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Τούρκους».

    Πρόσθεσε ότι «παραβάσεις (των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας εντός) του FIR (Λευκωσίας) υπάρχουν ως συνήθως και όπως μας έχει συνηθίσει η Τουρκία γίνονται μονομερώς από δικής τους πλευράς, ενώ για να χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός θα έπρεπε να είχαν ζητήσει από την Κυπριακή Δημοκρατία να τον δεσμεύσει. Δυστυχώς είναι ένα μέρος της δικής τους πολιτικής το οποίο είναι καλά γνωστό σε μας, γι` αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία με το αρμόδιο της Υπουργείο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις και διαβήματα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 September 2011 - 17:29:11 UTC