Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΟΖ
  • [02] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [03] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΟΖ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, είναι αδιαπραγμάτευτα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Κύπρος δεν θα δεχτεί «παρεμβάσεις, διαιτησίες και επιδιαιτησίες». Παράλληλα στηλίτευσε την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ.

    Μιλώντας μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους για την 51ης επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Παράλληλα ανέφερε ότι η παρέλαση ήταν άξια της επετείου και εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στους αξιωματικούς, τους άντρες και τις κοπέλες της ΕΦ για την παρέλασή τους σε άρτιους σχηματισμούς.

    Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου θα συνεχιστούν και είπε ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι τον χειρισμό του θέματος τον έχει η νόμιμη Κυβέρνηση του νησιού και συμπλήρωσε ότι δεν θα πρέπει κάποιοι να βιάζονται να βγάλουν βεβιασμένα συμπεράσματα.

    Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα όπως το θέμα της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου συμβάλλει στην ταχύτερη επίλυση του εθνικού προβλήματος. Πρόσθεσε ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας αποτελεί σοβαρότατο εμπόδιο προς αυτήν την κατεύθυνση και κάλεσε την Τουρκία να μην ακολουθεί πολιτικές, οι οποίες εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επέλθει μέσα από διαπραγματεύσεις των δυο κοινοτήτων, συμπλήρωσε ότι η βάση των διαπραγματεύσεων είναι γνωστή και πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά παραμένει συνεπής ως προς την υπεράσπιση αρχών.

    Απηύθυνε τέλος μήνυμα για ενότητα στο εσωτερικό, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων.

    Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ΕΦ διαδραματίζει με πειθαρχία τον ρόλο που της ανέθεσε η Πολιτεία, αναφορικά με την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις επιβουλές της Τουρκίας.

    Συμπλήρωσε ότι η Αγκυρα συνεχίζει δυστυχώς να ακολουθεί και να εφαρμόζει επεκτατική πολιτική κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την έρευνα που διεξάγει η Κύπρος για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα από τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι αδιαπραγμάτευτα, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, διαιτησίες και επιδιαιτησίες». «Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Διαβεβαίωσε παράλληλα τον κυπριακό λαό ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ εξέφρασε την ευχή «να πάνε όλα κατ ευχήν» και να μπορέσει η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τον φυσικό πλούτο που της χάρισε η «μάνα φύση» στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής της.

    «Αυτό θα είναι ευλογία και για τους Ε/κ και για τους Τ/κ και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να βιάζονται κάποιοι να βγάλουν βεβιασμένα συμπεράσματα, «είτε από έξω είτε από μέσα».

    «Ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ενώ συμπλήρωσε ότι τον χειρισμό του θέματος τον έχει και θα τον κάνει η νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εξέφρασε εξάλλου την ευχή, η υπόθεση των υδρογονανθράκων να δώσει ώθηση για τη σύντομη λύση του Κυπριακού προβλήματος, προσθέτοντας ότι σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει και η ίδια η Τουρκία και να μην ακολουθεί πολιτικές, οι οποίες εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.

    «Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας είναι σοβαρότατο εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού γιατί ενθαρρύνει αδιάλλακτες τοποθετήσεις και στρεψοδικίες από πλευράς του συνομιλητή της Τ/κ πλευράς» είπε.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι οι συνομιλίες γίνονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει μέρος ως ηγέτης της κοινότητας, καθώς «δεν υπάρχουν Πρόεδροι εκεί».

    Συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί τα καθήκοντά του επί καθημερινής βάσης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Είπε επίσης ότι, με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ, η επίλυση του Κυπριακού θα γίνει μέσα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. «Καλά ή κακά, αυτά είναι τα ψηφίσματα, αυτή είναι η παράδοση», είπε ο Πρόεδρος.

    Συμπλήρωσε ότι η βάση των διαπραγματεύσεων είναι γνωστή, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε συνεπέστατοι στη βάση και στην υπεράσπιση αρχών» και «να μην ανησυχεί κανείς για αυτό».

    Την ίδια ώρα, συνέχισε, είμαστε ευέλικτοι, όμως συμπλήρωσε , υπάρχουν και όρια στην υπεράσπιση των αρχών και στην ευελιξία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενους προς τους Τ/κ, είπε ότι «θα συνεχίσουμε με την καλύτερη δυνατή θέληση» τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Εάν και η άλλη πλευρά τείνει χέρι φιλίας, δείξει κατανόηση και την ανάλογη καλή θέληση προς την ε/κ πλευρά, θα έχουμε σύντομα λύση του Κυπριακού, είπε.

    Συμπλήρωσε ότι αυτή είναι η επιθυμία της ε/κ πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος παραδοσιακά είναι ο συνομιλητής εκ μέρους της ε/κ πλευράς και εξέφρασε την ευχή αυτό να καταστεί και επιθυμία της Τουρκικής και της Τ/κ ηγεσίας.

    Με αυτόν τον τρόπο, είπε, θα λύσουμε τα δεσμά του λαού, των Ε/κ και Τ/κ, καθώς, όπως πρόσθεσε, «όλοι υποφέρουμε από το ίδιο μίασμα, από την κατοχή, από τον εποικισμό, από την κατάκτηση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια επεκτατική δυστυχώς δύναμη».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τέλος ότι απαιτείται και ζητείται ενότητα, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και αυτή η ενότητα να επιβληθεί τελικά μέσα από τις συνειδήσεις και τη συνειδητοποίηση του καθήκοντος. Χωρίς την ύπαρξη ενότητα θα περάσουμε δύσκολες ημέρες, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Παναγιώτη Μπεγλίτη, ο Πρόεδρος τον ευχαρίστησε και εξήρε την παρουσία του στη στρατιωτική παρέλαση, καθώς και γενικότερα την παρουσία στο Υπουργείο Αμυνας της Ελλάδας.

    Είπε ότι με τον κ. Μπεγλίτη τους δένουν πολλοί κοινοί αγώνες και μια μακρόχρονη αδελφική φιλία. «Από την ώρα που έχει αναλάβει έχει κάνει ξεκάθαρο, όπως και πριν βέβαια, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, ακίνητος φρουρός της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε ο Πρόεδρος.

    Εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό, τις πολιτικές δυνάμεις και τον λαό της Ελλάδας, για την αμέριστη καθημερινή στήριξη σε όλα ανεξαίρετα τα επίπεδα, «και τα διεθνή και τα διμερή». «Εύχομαι στον ελληνικό λαό κάθε καλό», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Το κυπριακό κράτος αποτελεί και σήμερα παρά τα επαχθή βάρη της κηδεμονίας και των εγγυήσεων, αλλά και των συνταγματικών παγίδων, το κυριότερο στήριγμα μας, το θώρακα και την ασπίδα μας απέναντι στις συνεχιζόμενες, δόλιες προσπάθειες για την παραβίαση της Ανεξαρτησίας, της Κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα, με την ευκαιρία της 51ης επετείου της Ανεξαρτησίας, ο κ. Ομήρου είπε ότι για 51η χρονιά η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κυπριακός λαός γιορτάζουμε την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    ``Της δημιουργίας του κυπριακού κράτους και το πρώτο μας καθήκον είναι να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ σε εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την κυπριακή Ανεξαρτησία, για την ελευθερία του κυπριακού λαού στον αντιαποικιακό εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 55 59``, πρόσθεσε.

    Τιμούμε, συνέχισε ο κ. Ομήρου, τον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ο οποίος αγωνίστηκε πριν και μετά την Κυπριακή Ανεξαρτησία για την ελευθερία, την Δημοκρατία, την πρόοδο και την ευημερία του κυπριακού λαού.

    [03] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΗΛΩΣΗ

    Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική άμυνα και γενικότερα την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πάνος Μπεγλίτης, προσθέτοντας ότι είναι στενά συνδεδεμένοι με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρακολουθούν στενά, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα, με την ευκαιρία της 51ης επετείου από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τα πιο θερμά συγχαρητήρια για την 51η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο λαό της Κύπρου, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα μέλη της Κυβέρνησης, όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στους πολίτες.

    «Η σημερινή επέτειος επιβεβαιώνει την εθνική κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτος μέλος της ΕΕ, κράτος μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών. Επιβεβαιώνει, με άλλα λόγια, την ισχυρή δύναμη των εθνικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας και από τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Γι αυτό θεωρώ εξαιρετικά σημαντική αυτή την επέτειο, γιατί, για ακόμη μια φορά, επιβεβαιώνεται και ενισχύεται ο ανεξάρτητος και κυρίαρχος χαρακτήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

    Ο κ. Μπεγλίτης είπε, επίσης, ότι η παρουσία του εδώ επιβεβαιώνει τη στενή συνεργασία, τον αδιάλειπτο συντονισμό των δύο χωρών και των δύο Κυβερνήσεων, πολύ περισσότερο σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είτε εσωτερικές οικονομικές και κοινωνικές - είτε εξωτερικές, λόγω των πολλαπλών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 1 October 2011 - 11:29:13 UTC