Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΜΠΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  • [01] ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αυξημένο αριθμό συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών και των αντιπροσώπων του, αλλά και μεγαλύτερο αριθμό συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, τον επόμενο χρόνο, αναμένει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με βάση την έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση με θέμα τη χρηματοδότηση των ειδικών πολιτικών επιχειρήσεων του διεθνούς οργανισμού. Ταυτόχρονα, αναμένει ότι ο Ειδικός του Σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ξοδεύει περίπου τον ίδιο χρόνο με πέρυσι στην Κύπρο.

    Στο σχετικό κεφάλαιο για το Κυπριακό τίθεται ως στόχος να πραγματοποιηθούν 60 συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών (από 36 το 2010 και τις αναμενόμενες 55 το 2011), 86 συναντήσεις των αντιπροσώπων των ηγετών, «οι οποίες στοχεύουν στην διαπίστωση περιοχών σύγκλισης» (από 42 το 2010 και αναμενόμενες 70 φέτος). Για τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές οι αριθμοί είναι 155 για το 2012, για το 2010 είναι 65 και 150 για το 2011. Μεγαλύτερος αναμένεται να είναι και ο αριθμός των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης το 2012 (25, έναντι 12 το 2010 και 18 το 2012) ενώ μείωση αναμένεται στον αριθμό των εγγράφων που θα διακινηθούν, «τα οποία θα δεικνύουν κίνηση στην κατεύθυνση της σύγκλισης μεταξύ των πλευρών, εντός της πλήρους διαπραγματευτικής διαδικασίας».

    Στην έκθεση ο Γενικός Γραμματέας κάνει μία μικρή ιστορική αναδρομή της διαπραγματευτικής διαδικασίας μετά το 2004 και κυρίως από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, το Σεπτέμβριο του 2008.

    «Με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έγιναν από τους ηγέτες προς τον Γενικό Γραμματέα, στις 7 Ιουλίου 2011, στη Γενεύη, προσδοκάται ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστούν, αλλά θα απαιτηθεί ξανά η διευκόλυνση από μέρους του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο κι ότι οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποί τους θα αυξήσουν τη συχνότητα των συναντήσεών τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Επιπρόσθετα, προσδοκάται ότι το Σ.Α. θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία και το γραφείο του Ειδικού Συμβούλου. Το γραφείο θα καλείται αυξημένα να υποστηρίζει τον Ειδικό Αντιπρόσωπο να διευκολύνει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική διαδικασία και να εμπλέκει περιφερειακούς και διεθνείς παίκτες προς υποστήριξη της διαδικασίας».

    Η έκθεση επαναλαμβάνει πως στη συνάντηση του Ιουλίου στη Γενεύη με το ΓΓ, οι ηγέτες «συμφώνησαν να αυξήσουν το μομέντουμ των διαπραγματεύσεων και να επιταχύνουν την πρόοδό τους, με σκοπό να επιτύχουν μία αμοιβαίως αποδεκτή και διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο, το συντομότερο δυνατό. Ως τέτοια, αναμένεται πως οι δραστηριότητες του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου να αυξηθούν, με σκοπό τη διευκόλυνση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών».

    Αναφέρει, επίσης, την ανάγκη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος να αυξήσει την εμπλοκή των περιφερειακών και διεθνών παικτών στα ουσιώδη θέματα προς υποστήριξη της διαδικασίας.

    «Θα απαιτείται να ταξιδεύει σε πρωτεύουσες της περιοχής και ιδιαίτερα των εγγυητριών δυνάμεων», επισημαίνει και αφού διευκρινίζει ότι ο κ. Ντάουνερ αμείβεται μόνον όταν χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες του, εκτιμά ότι θα ξοδέψει στην Κύπρο περίπου τον ίδιο χρόνο με πέρυσι.

    Τέλος, αναφέρει την δέσμευση του Γενικού Γραμματέα προς τους ηγέτες στη Γενεύη, τον Ιανουάριο του 2011, να θέσει στη διάθεσή τους τις υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων άλλες προγραμμάτων και οντοτήτων του οργανισμού, όποτε είναι αναγκαίοι και πως οι ηγέτες το καλωσόρισαν.

    Τέλος, ζητά από τη γενική συνέλευση να του εγκρίνει για το 2012, κονδύλια ύψους 3.861.900 δολαρίων, ήτοι 387.400 δολ. περισσότερα από πέρυσι.

    [02] ΜΠΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν στη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στην Κοπεγχάγη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και η Πρωθυπουργός της Δανίας, Helle Thorning-Schmidt.

    Οπως ανάφερε ο κ. Μπαν σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, έχοντας δίπλα του την κ. Thorning-Schmidt, με την Πρωθυπουργό συζήτησαν για το ρόλο της ως Προέδρου της ΕΕ, σε λίγους μήνες. «Θα είναι προσωπικά για σας μία τεράστια ευκαιρία, να ασκήσετε πραγματικά τον παγκόσμιο ηγετικό σας ρόλο, ως νέας Πρωθυπουργός της Δανίας», είπε ο κ. Μπαν.

    Είπε πως συζήτησαν «τι αναμένουν από την προεδρία και την ΕΕ». Η Κύπρος, συνέχισε, «είναι ένα από τα σημαντικά θέματα. Θα συγκαλέσω ακόμη μία τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στις 30 Οκτωβρίου, μεταξύ των δύο ηγετών της Κύπρου».

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

    Την ανάγκη όπως τα συστήματα κοινωνικής προστασίας και ιδιαίτερα ιδιαίτερα τα συνταξιοδοτικά σχέδια να αντιμετωπίζονται ως βασικά στοιχεία του στόχου για προώθηση της κοινωνικής συνοχής και καταπολέμηση της φτώχειας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του στο 18ο Περιφερειακό Συνέδριο του Υπουργείου Εργασίας και του Ιδρύματος Μουχάννα, με θέμα την ``Αντιμετώπιση των Σημερινών Προκλήσεων στα Συστήματα Κοινωνικής Προστασίας και Συνταξοδοτικών Παροχών``.

    Στην ομιλία, που ανέγνωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη για βιώσιμα και οικονομικά δυνατά ταμεία τα οποία θα διασφαλίζουν τις συντάξεις και τα ωφελήματα των δικαιούχων. Για επίτευξη αυτού του στόχου, είπε, είναι πολύ σημαντική η διαφάνεια και ο επαγγελματισμός στη λειτουργία των διαφόρων σχεδίων και σε αυτό το σημείο ο ρόλος των επαγγελματιών στον τομέα καθίσταται πιο επιτακτικός.

    Σημειώνοντας ότι τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, και ειδικά τα συστήματα σύνταξης, αποτελούν βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους οι μοντέρνες κοινωνίες έχουν οικοδομήσει τις κοινωνικές και συνταξιοδοτικές πολιτικές τους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα αυτά είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, η πίεση πάνω στα δημόσια οικονομικά τα οποία αντιμετωπίζει η κάθε χώρα, η γήρανση του πληθυσμού μαζί με τα χαμηλά ποσοστών γεννήσεων, η αυξανόμενη ανεργία, η μετανάστευση και άλλοι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 12 October 2011 - 9:29:12 UTC