Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΑΟΖ - ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ Β΄ΓΥΡΟΥ
  • [04] ΚΤ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ - ΠΤΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Το μήνυμα ``δεν είναι ελπιδοφόρο``, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι την Παρασκευή, όταν θα διεξαχθεί η τελευταία συνάντηση πριν τη συνάντηση της Νέας Υόρκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να μπορεί να δώσει ελπιδοφόρο μήνυμα.

    ``Σήμερα, πρέπει να πω, επειδή είναι η προτελευταία συνάντηση πριν από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, έγινε μια ανασκόπηση των θέσεων των δύο πλευρών πάνω στα πιο σημαντικά ζητήματα που συναποτελούν το Κυπριακό. Στην εκτελεστική εξουσία οι διαφορές παραμένουν``, είπε κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τις απευθείας συνομιλίες.

    Πρόσθεσε ότι ``έχει υπαναχωρήσει η τουρκική πλευρά από συμφωνηθέντα με τον κ. Ταλάτ και στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και στο θέμα της εφαρμογής των τεσσάρων ελευθεριών``.

    ``Η συμφωνία μας με τον κ. Ταλάτ οδηγούσε τελικά στην πλήρη εφαρμογή όλων των τεσσάρων ελευθεριών στην ομοσπονδιακή Κύπρο, με μια μεταβατική περίοδο στο ενδιάμεσο. Στο περιουσιακό οι διαφορές επίσης είναι σημαντικές, και παραμένουν και στα θέματα της ΕΕ. Διαπιστώνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στα θέματα της νομοθετικής εξουσίας``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``απομένει μια διαφορά, η οποία μπορεί να επιλυθεί, κατά τη δική μου εκτίμηση``, επισημαίνοντας ``το θέμα της οικονομίας και το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας``.

    ``Από εκεί και πέρα, μένει η τελευταία συνάντηση της Παρασκευής. Εύχομαι και ελπίζω ότι η τ/κ πλευρά στη συνάντηση της Παρασκευής να έρθει με αναθεωρημένες τοποθετήσεις, οι οποίες να μην μυρίζουν ή να μην οδηγούν, συγκαλυμμένα, σε δύο κράτη, πράγμα το οποίο, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να γίνει με τίποτα αποδεκτό από την ε/κ πλευρά``.

    ``Δεν είμαι λοιπόν ενθουσιασμένος σήμερα, αντίθετα, ενώ κατευθυνόμαστε προς την κατεύθυνση της Νέας Υόρκης, δεν είναι ελπιδοφόρο το μήνυμα που μπορώ να δώσω σήμερα. Εύχομαι την Παρασκευή να μπορώ να το δώσω``, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Περιουσιακό, διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών, καθώς και θέματα ΕΕ, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    «Οι ηγέτες είχαν σήμερα μία μακρά συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν αρκετά θέματα, επικεντρώθηκαν στο θέμα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, υπήρξε κάποια συζήτηση και για θέματα ΕΕ και, επίσης, έγινε εκτεταμένη συζήτηση και για το περιουσιακό», δήλωσε μετά τη συνάντηση, η οποία έληξε γύρω στις 3.30, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα ξανασυναντηθούν την Παρασκευή, στην τελευταία τους συνάντηση πριν τη συνάντηση Νέα Υόρκης με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Οπως είπε ο κ. Ντάουνερ, η συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Οκτωβρίου, και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα είναι παρών σε κάποιο διάστημα και τις δύο μέρες.

    [03] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΑΟΖ - ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ Β΄ΓΥΡΟΥ

    Αποφάσεις για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για έρευνες και εξορύξεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν ληφθεί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο κ. Στεφάνου, απαντώντας στον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, για τον οποίο δήλωσε ότι «μόνος του εγείρει διάφορα ζητήματα και ακολούθως τα απαντά, απλά για να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση», είπε ότι «θέλω να τονίσω εμφαντικά ότι αποφάσεις για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης δεν έχουν ληφθεί».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε επιζήμια για τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου «τη δημόσια συζήτηση που έχει αρχίσει για αυτό το θέμα με τις δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου».

    Ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης «είναι ένα λεπτό και ευαίσθητο θέμα που έχει διάφορες πτυχές και προεκτάσεις: οικονομικές, νομικές, τεχνικές αλλά και πολιτικές και πτυχές εθνικής ασφάλειας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση προχωρώντας και υλοποιώντας τους σχεδιασμούς της για το φυσικό αέριο αξιολογεί όλα τα δεδομένα και θα λάβει τις αποφάσεις της πάντοτε στα πλαίσια του νόμου».

    [04] ΚΤ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ - ΠΤΩΣΗ

    Μείωση της τάξης του 0,9% παρουσίασε ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών το 2ο τρίμηνο του 2011, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο.

    Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών, τον οποίο καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα, υποχώρησε στις 94,2 μονάδες το β` τρίμηνο του έτους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,9% σε σύγκριση 95,0 μονάδες το Α` τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, ο Δείκτης μειώθηκε κατά 4,9%, κάτι που οφείλεται στην πτώση του δείκτη διαμερισμάτων.

    Ειδικότερα, καταγράφηκε μείωση στις τιμές των οικιών των παραλιακών πόλεων, με τη μεγαλύτερη, της τάξης του 2,3% να σημειώνεται στην Πάφο. Οριακή πτώση παρουσιάζουν και οι τιμές των οικιών της επαρχίας Λευκωσίας που περιορίζεται στο 0,2%.

    Μείωση παρατηρείται και στις τιμές των διαμερισμάτων των παραλιακών πόλεων, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στην επαρχία Αμμοχώστου (-3,5%), ενώ σταθεροποιημένες παρουσιάζονται οι τιμές των διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 19 October 2011 - 17:29:21 UTC