Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να συμμετέχει με δημιουργική και εποικοδομητική διάθεση στη συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου υπερασπιζόμενος τις αρχές λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Στεφάνου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ τόνισε πως κατά τις εντατικές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπλήρωσε πλήρως τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά τη συνάντηση της Γενεύης ``για να έχει η δική μας η πλευρά εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες και για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες επίτευξης προόδου μέσα από την επίτευξη νέων συγκλίσεων``.

    Επανέλαβε εξάλλου τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ``δεν πρόκειται να αποδεχτούμε και δεν αποδεχόμαστε διαδικασίες επιδιαιτησίας και χρονοδιαγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και αποδείχθηκαν ατελέσφορες``.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για να συμμετέχει με δημιουργική και εποικοδομητική διάθεση στη συνάντηση με το ΓΓ υπερασπιζόμενος τις αρχές λύσης του Κυπριακού``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Πρόσθεσε πως ``είναι γνωστό ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση της Γενεύης είχε ζητήσει την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη περισσότερων συγκλίσεων θέτοντας δυο προϋποθέσεις: Πρώτον τη δέσμευση των δυο πλευρών επί της συμφωνημένης βάσης του Κυπριακού που είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και δεύτερον δέσμευση επί των συγκλίσεων και σχεδόν συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν στις διαπραγματεύσεις``.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εντατικές διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο εκπλήρωσε πλήρως αυτές τις δεσμεύσεις για να έχει η δική μας η πλευρά εποικοδομητική στάση στις συνομιλίες και για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες επίτευξης προόδου μέσα από την επίτευξη νέων συγκλίσεων``, υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ``τις απόψεις και τις εκτιμήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλήρως θα τις αναπτύξει στη συνάντηση με το ΓΓ``.

    Είπε εξάλλου πως είναι γνωστό επίσης ότι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει από την αρχή κατατεθεί πριν από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Στόχος, ανέφερε, ``είναι η εξεύρεση συμφωνημένης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979 μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων``.

    ``Είναι επίσης γνωστή η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας που ευθύς εξαρχής την έχει κάνει ξεκάθαρη στον ΓΓ και είναι μια θέση στην οποία επιμένουμε, ότι σε αυτή τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού δεν πρόκειται να αποδεχτούμε και δεν αποδεχόμαστε διαδικασίες επιδιαιτησίας και χρονοδιαγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και αποδείχθηκαν ατελέσφορες``, είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν οι προϋποθέσεις που έθεσε ο ΓΓ έχουν εκπληρωθεί και από την άλλη πλευρά, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως ``ασφαλώς ίσχυαν και για τους δυο. Είναι κάτι που ο ΓΓ έθεσε ενώπιον των δυο πλευρών και δεσμεύτηκαν οι δυο πλευρές για να τις ακολουθήσουν``.

    Πρόσθεσε πως ``έχουμε τις απόψεις μας αναφορικά με το κατά πόσον η τ/κ πλευρά ακολούθησε αυτές τις δεσμεύσεις. Εχουν γίνει δηλώσεις και κατά καιρούς, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Είναι κάτι που έχει θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι η τ/κ πλευρά δεν εμφανίστηκε συνεπής σε αυτές τις δυο δεσμεύσεις``, είπε ο Εκπρόσωπος.

    Αυτά όμως και πολλά άλλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τα μεταφέρει στο ΓΓ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο καθένας δικαιούται να καταθέτει τις δικές του θέσεις και τις δικές του εκτιμήσεις. Επαναλαμβάνω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει τις θέσεις, τις εκτιμήσεις και τις απόψεις της ε/κ πλευράς τεκμηριωμένα στη συνάντηση με το ΓΓ.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ο κ. Ερογλου αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει συμφωνία στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος ανέφερε: ``Μακάρι να μπορέσουμε να βρούμε λύση στο Κυπριακό, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η λύση δεν είναι μια όποια λύση, είναι μια λύση που έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και συγκεκριμένο περιεχόμενο, έτσι όπως αυτό το περιεχόμενο διατυπώνεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ειδικά το ψήφισμα 1251 για το οποίο έκανε αναφορές ο ΓΓ του ΟΗΕ και στο ψήφισμα τούτο καταγράφεται πλήρως το πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης στο Κυπριακό``.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την εικόνα που δίνει ο κ. Ντάουνερ προς τον ΓΓ του ΟΗΕ σε σχέση με την πορεία των συνομιλιών, ο κ. Στεφάνου είπε πως η διαδικασία προβλέπει την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό, άρα χρειάζεται η συμφωνία των δυο πλευρών.

    Εχουμε ξεκάθαρες θέσεις αναφορικά με την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό και αυτές κάθε φορά εξηγούμε, ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν τέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ το αίτημα για αναβολή της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο κ. Στεφάνου είπε πως για τις θέσεις που ανέπτυξαν τα κόμματα στο Εθνικό Συμβούλιο θα πρέπει να τοποθετηθούν τα ίδια τα κόμματα.

    Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ξεκάθαρη θέση για αυτό το θέμα, ότι πάμε στη Νέα Υόρκη.

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος έχει τη στήριξη των κομμάτων για να πάει στη Νέα Υόρκη, είπε πως δεν είναι θέμα εάν έχει στήριξη ή όχι.

    ``Το θέμα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς και με βάση τις εκτιμήσεις και τις αξιολογήσεις που κάνουμε πράττουμε και ανάλογα. Οταν έχεις πρόσκληση από τον ΓΓ για να έχει συνάντηση μαζί του δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι μπορεί να απορριφθεί μια τέτοια πρόταση``, είπε ο Εκπρόσωπος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 October 2011 - 19:29:11 UTC