Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΕ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΦΛΟΥΡΕΝΤΖΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ CIVEX - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΕ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας δήλωσε σήμερα ότι με τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος στηρίζεται η πραγματική οικονομία όχι μόνο της Κύπρου αλλά και όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Καζαμίας κλήθηκε να σχολιάσει τις ανησυχίες που υπάρχουν αναφορικά με τις επιπτώσεις στις κυπριακές τράπεζες και απάντησε πως «η έκδηλη ανησυχία η οποία υπάρχει στην Κύπρο δεν διαφέρει καθόλου από την έκδηλη ανησυχία που εκφράζεται για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και το τραπεζικό σύστημα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης».

    Είμαι αισιόδοξος και σίγουρος, συνέχισε «ότι θα δοθούν οι σωστές λύσεις γιατί αυτό επιβάλλει ουσιαστικά το συμφέρον όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος. Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται γιατί με αυτή τη προσέγγιση στηρίζεται η πραγματική οικονομία όχι μόνο της Κύπρου αλλά και όλων των χωρών της ευρωζώνης και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης» σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία για τις κυπριακές τράπεζες ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «έχω την εντύπωση ότι είναι μονόδρομος. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οτιδήποτε διαφορετικό. Γι` αυτό οι προσπάθειες όλων πρέπει να είναι προς εκείνη την κατεύθυνση και είμαι σίγουρος προς εκείνη την κατεύθυνση είναι» είπε.

    Κληθείς να αναφέρει ποιες θα είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη ύστερα από όσα έγιναν στις Βρυξέλλες τις τελευταίες δύο μέρες, ο Κίκης Καζαμίας είπε ότι «δεν ξέρουμε ποιές θα είναι».

    Πρόσθεσε ότι αύριο το μεσημέρι θα μεταβεί και πάλι στις Βρυξέλλες για συνεδρίαση της Ευρωζώνης την Τετάρτη το πρωί και ακολούθως θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΕΚΟΦΙΝ, πριν από την επόμενη Σύνοδο των αρχηγών κρατών της ΕΕ που θα γίνει την Τετάρτη το απόγευμα.

    Οπότε, συνέχισε «αυτό που εξελίχθηκε το Σαββατοκύριακο θα συνεχιστεί την Τετάρτη το πρωί με συμπλήρωση όλης αυτής της σύσκεψης την Τετάρτη το απόγευμα με απόφαση από πλευράς των αρχηγών κρατών».

    Σε ερώτηση κατά πόσον θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας η συνάντησης της Τετάρτης όπως άφησε να διαφανεί η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν είναι μόνο η Γερμανίδα Καγκελάριος» που άφησε κάτι τέτοιο να διαφανεί αλλά είναι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπόι που φαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος για να σταλεί και ένα μήνυμα καθησύχασης των χρηματοπιστωτικών αγορών. Μετά τη σωστή απόφαση που έχει ληφθεί την περασμένη Παρασκευή για την καταβολή της έκτης δόσης στην Ελλάδα ώστε να σταματήσει αυτή η νευρικότητα που επικρατεί και που αν συνεχίζετο κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τα συνεπακόλουθα» είπε.

    Ομως σημείωσε, «το μήνυμα είναι καθησυχαστικό. Υπάρχει αποφασιστικότητα να επιλυθεί μια και έξω το πρόβλημα».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καζαμίας ε ί π ε πως «η συμπαράσταση της Κύπρου προς την Ελλάδα είναι πάντοτε δεδομένη. Αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι ότι η συμπαράσταση προς την Ελλάδα είναι ουσιαστικά στήριγμα προς το ίδιο το ευρώ και την ευρωζώνη» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό όλοι το καταλαβαίνουν».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΘΗΝΑ

    Ο κυπριακός ελληνισμός είναι δίπλα στον μητροπολιτικό ελληνισμό αυτή τη δύσκολη ώρα της δοκιμασίας του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στην Αθήνα.

    Παράλληλα, ο κ. Ομήρου, ο οποίος ενημέρωσε κατά τη συνάντηση τον κ. Σαμαρά για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις τουρκικές απειλές ανέφερε ότι είναι κοινή θέση ότι η κυρίως η ΕΕ, αλλά και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να αντιδράσουν στις έκνομες συμπεριφορές της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ``είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία, ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και την έκφραση της κοινής αγωνίας που και οι δύο καταθέσαμε για να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα και να μπει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της προόδου``.

    ``Ο κυπριακός ελληνισμός, ενημέρωσα τον κ. Σαμαρά, είναι δίπλα στον μητροπολιτικό ελληνισμό αυτή τη δύσκολη ώρα της δοκιμασίας του``, υπογράμμισε.

    Είχαμε, είπε, ``μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά τη σημερινή φάση του Κυπριακού, τις απευθείας διαπραγματεύσεις, την τουρκική προκλητικότητα, την αδιαλλαξία, τη στρεψοδικία στις απευθείας διαπραγματεύσεις``.

    Ο κ. Ομήρου συνέχισε λέγοντας ότι ``ασφαλώς ασχοληθήκαμε και με τις τουρκικές απειλές, τις τουρκικές πολεμικές ενέργειες στην πραγματικότητα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    [03] ΦΛΟΥΡΕΝΤΖΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και ΄Εργων Ευθύμιος Φλουρέντζου δήλωσε σήμερα ότι δεν θα αναζητηθούν λύσεις οι οποίες θα είναι ενάντια στην ασφάλεια των πτήσεων, των πληρωμάτων και των επιβατών, αναφορικά με τους νέους κανονισμούς για τους περιορισμούς του χρόνου πτήσεων.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πιλότων την οποία συνόδευε η ηγεσία της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων, ο κ. Φλουρέντζου είπε ότι η ομοσπονδία τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις που γίνονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Πτήσεων σχετικά με νέους κανονισμούς οι οποίοι θα συζητηθούν του χρόνου και έχουν να κάνουν με τους περιορισμούς του χρόνου πτήσεων.

    «Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους πιλότους, αφού αυτοί πετούν τα αεροπλάνα. Επίσης ενδιαφέρονται όπως και όλοι οι υπόλοιποι για την ασφάλεια των πτήσεων», είπε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον χειρισμό του θέματος του χρόνου πτήσεων των πιλότων, ο κ. Υπουργός ότι «όταν θα έχουμε μπροστά μας το κείμενο από πλευράς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας, τότε θα είμαστε σε θέση να πάρουμε και αποφάσεις».

    Διαβεβαίωσε ότι «δεν θα αναζητηθούν λύσεις οι οποίες θα είναι ενάντια στην ασφάλεια των πτήσεων, των πληρωμάτων και των επιβατών».

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ CIVEX - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής CIVEX (Ιθαγένεια, διακυβέρνηση, θεσμικές και εξωτερικές υποθέσεις), της Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ), Luc Van den Brande, εξέφρασε την ανησυχία και την αντίθεσή του σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας για πάγωμα των σχέσεων με την ΕΕ εάν η Κύπρος αναλάβει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το β΄ εξάμηνο του 2012.

    Όπως ανακοινώθηκε από την κυπριακή αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής CIVEX δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για την ύπαρξη τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα των εποίκων, τόνισε ότι αν και ορισμένοι επιμένουν να μην το βλέπουν, ο ίδιος το θεωρεί ως ένα υπαρκτό και σημαντικό πρόβλημα.

    Ο κ. Van den Brande σημείωσε επίσης ότι τα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, τα οποία δεν έχουν ανοίξει, θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά, ενώ η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει στα ανοιχτά κεφάλαια, σε συνεργασία με την Τουρκία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 24 October 2011 - 17:29:12 UTC