Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-10-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΥΠΟΙΚ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΑΗΚ - ΘΡΑΣΟΥ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας συμμετέχει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης.

    Ανακοίνωση της πολωνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αναφέρει ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ θα καταβάλουν προσπάθειες να τερματιστεί η περαιτέρω εμβάθυνση της κρίσης και να σταθεροποιηθούν οι αγορές.

    Μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα ακολουθήσει η συνεδρία των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης, όπου αναμένεται ξεκάθαρη απόφαση σχετικά με το ύψος της απομείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.

    Οι διαβουλεύσεις της ευρωζώνης με τους ιδιώτες επενδυτές, κατόχους ελληνικών ομολόγων, συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, για τον προσδιορισμό του ύψους της απομείωσης, αλλά και τις τεχνικές παραμέτρους.

    Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι οι Γερμανοί επιμένουν για μία απομείωση της τάξης του 60%, ενώ η αντιπροσωπεία των ιδιωτών επενδυτών αντιπρότεινε 40%. Ωστόσο, οι δύο πλευρές φαίνονταν διατεθειμένες να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να βρεθεί μια λύση στο 50%.

    Ελληνική κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η συζήτηση γίνεται το σύνολο των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι ιδιώτες επενδυτές και λήγουν μέχρι το 2035. Πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνάει ελαφρώς τα 200 δισ. ευρώ.

    Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει σημειωθεί σημαντική προσέγγιση των απόψεων των χωρών μελών, ενώ το ποσό που συζητείται φτάνει τα 108 δισ. ευρώ. Κανονικά, επρόκειτο να συνεδριάσει εκ νέου αύριο το Συμβούλιο ECO-FIN, πριν από τη συνάντηση των ηγετών, ώστε να οριστικοποιήσει τη συμφωνία, ωστόσο αποφασίστηκε χθες να μην γίνει τελικά η συνεδρίαση.

    Η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ενώ ορίζεται ως ελάχιστο όριο διαθεσίμων για τα χρηματοπιστωτική ιδρύματα το 9% των χορηγήσεων.

    Οι τράπεζες θα αναζητήσουν αρχικά τα κεφάλαια από τους υφιστάμενους μετόχους και τις αγορές, ενώ εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν θα στρέφονται στις κυβερνήσεις. Εσχατη λύση θα είναι η αναζήτηση κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ). Οι χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου, όπως η Ελλάδας θα επανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες τους, μέσω εγγυήσεων από το ΕΤΧΣ.

    [02] ΥΠΟΙΚ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Η απαιτούμενη πρόσθετη ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να γίνει πρώτιστα από τις ίδιες τις τράπεζες, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας

    Ο κ. Καζαμίας αναφέρει στη δήλωση του ότι «τον τελευταίο καιρό το όλο τραπεζικό σύστημα στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις που πηγάζουν κυρίως από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη».

    Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αναφέρει, «καταβάλλεται προσπάθεια για πρόσθετη αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έτσι που να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει περαιτέρω κλυδωνισμούς από την κρίση χρέους».

    Επομένως, προσθέτει, «η αύξηση των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών αποσκοπεί στη διατήρηση των απαραίτητων κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά και από την ενδεχόμενη σημαντική αποτίμηση της αξίας των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες, ούτως ώστε να διατηρηθεί το όλο κλίμα εμπιστοσύνης στο σύστημα».

    [03] ΑΗΚ - ΘΡΑΣΟΥ - ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

    Η ΑΗΚ δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας, αφού σε περίπτωση που οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύψουν τις ζημιές από την καταστροφή στο Βασιλικό θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από αλλού, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Χάρης Θράσου.

    Ο κ. Θράσου, ο οποίος δεν διευκρίνισε από πού αλλού θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις, ανέφερε ότι η ΑΗΚ αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, μέχρις ότου επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της κάτι που υπολογίζεται να γίνει το 2013 και δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα καλύψουν τις ζημιές στο Βασιλικό.

    Πρόσθεσε ότι το 2012 πρέπει να τεθούν σε λειτουργία οι μονάδες 4 και 5 που είναι ισχύος περίπου 450 MW και οι υπόλοιπες μονάδες το 2013, οπότε και η ΑΗΚ θα βρει την κανονική της πορεία στα οικονομικά το 2013.

    «Αυτά δεδομένου ότι θα έχουμε την κάλυψη των ζημιών από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αν δεν μας καλύψουν οι ασφαλιστικές, τότε θα έχουμε πραγματικό πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Θράσου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 October 2011 - 15:29:10 UTC